Ogród warzywny na balkonie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród warzywny na balkonie

Post »

krab_ik1
Czy z biohumusem i granulowanym obornikiem masz jakieś dłuższe doświadczenia, używałaś ich w poprzednich latach ? Jakich firm one są ? Jeśli stosujesz je już dłużej, to czy masz jakieś obserwacje jeśli chodzi o kondycję roślin, wigor itp. ?
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Post »

Biohumus - Biohumesco lub Agrecol, obornik - niestety nie pamiętam. Obornik w tym roku pierwszy raz. Natomiast biohumus- widać szczególnie na rozsadzie pomidorów, jak ruszyły po podlaniu.
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48

Post »

krab_ik1
Dziękuję Ci za odpowiedź :D . Myślę, że w przypadku obornika firma nie ma znaczenia, pytałam raczej z ciekawości, obornik to obornik, a przynajmniej nie spotkałam się z uwagami o jakimś zróżnicowaniu między firmami, są natomiast różnice między rodzajami. Np. podobno koński rozgrzewa nieco podłoże i z tej racji bardziej jest pożądany przy produkcji sadzonek, jak mi wytłumaczył producent mojego. Ja mam Oborvit bydlęcy (GBS-ECO) i zamierzam wymieszać z nim ziemię do wysadzenia balkonowych, z czym jestem już bardzo spóźniona. Nie wiem tylko w jakich proporcjach wymieszać go z ziemią.
O Biohumumesco nie słyszałam, o Biohumusie Forte Agrecolu tak. Ja od ub. roku stosuję biohumus okazjonalnie, w pewnych sytuacjach, takich trudniejszych dla roślin domowych, ale zastanawiam się czy stosowanie go jako jedynego przy zasilaniu balkonowych byłoby wystarczające i stąd moje pytanie o obserwacje. Kupuję wyłącznie ten czysty, prawdziwy - Biohumus Extra Ekodarpolu (więcej na ich stronie). Mają własną ogromną hodowlę dżdżownic kalifornijskich, które im ten biohumus wytwarzają. Niejednokrotnie też tu na forum czytałam, że to właśnie jedyny u nas prawdziwy, czysty.
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Szkoda, że nie wiedziałam tego wcześniej, bo kupiłam właśnie butlę jakiegoś "podrasowanego" biohumusa. Sądziłam, że biohumus, to biohumus i musi być naturalnym wytworem pracy dżdżownic kalifornijskich, a tu taki zonk :shock: Człowiek uczy się całe życie i teraz już będę wiedziała po jaki naturalny nawóz sięgnąć.
ogrodowo
Zapraszam :-)
spanishfly
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 kwie 2014, o 14:54

Post »

W tym roku po raz pierwszy pokusiłem się o ogródek na balkonie, co więcej jest to mój pierwszy ogródek w życiu :P
Ekspozycja mocno południowy zachód. Doniczki to 18l. Od lewej 2x black cherry, ananas noir, bawole serce. Wszystkie na jeden pęd. Fertygacja florovitem do pelargonii.
Obrazek
Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia proszę o kilka rad.
Pierwsza kwestia to //pytanie trochę spóźnione// czy nie przegiąłem wsadzając 2x black cherry do jednej donicy, jeśli tak to jakie podjąć działania, przesadzić raczej mi się nie uda bez zniszczenia roślinek.
Druga kwestia to jak postępować z ananasem, ma bardzo bogate grona, szczególnie to pierwsze (a rozwija się już trzecie).
http://images62.fotosik.pl/1089/77104f55592fd283.jpg
Liczę się z tym, że z uprawy doniczkowej nie uda mi się zebrać zastraszającej ilości pomidorów a na tyle ten krzak jak na razie ma ochotę. Z jednej strony nie chcę za bardzo go ogołocić, z drugiej nie satysfakcjonuje mnie tona niedojrzałych owoców.
Dzięki za rady.
Pozdrawiam, Tomek.
Monika89krk
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 maja 2014, o 13:26

Balkonowy warzywniak

Post »

Postanowiłam założyć swój warzywny balkonik. Zagoszczą w nim również zioła.

Przywitam Was kiełkującą sałatą masłową :D.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Ekologiczna uprawa warzyw i ziół na balkonie

Post »

Chciałabym założyć wątek poświęcony ekologicznej uporawie roślin na balkonie. Sama to robię od kilku lat i mam sporo doświadczeń - lepszych i gorszych. Na początek chciałabym się podzielić listą nasion jaki kupiłam i sukcesywnie wysiewam:

Bazylia cynamonowa
Bazylia cytrynowa
Bazylia przyprawowa i ozdobna - Floral Spires
Bazylia tajska Siam Queen
Biohumus pochodzący od dżdżownic kalifornijskich - Biopon - 1 litr
Burak liściowy ? mieszanka odmian
Cukinia okrągła Tondo chiaro di Nizza
Dynia piżmowa Butternut
Estragon
Fasolnik chiński
Jadalne kwiaty i zioła - mieszanka
Kapusta chińska Pak-Choi
Kolendra siewna
Lubczyk ogrodowy
Mizuna
Oberżyna Black Beauty
Okra, Ketmia jadalna
Oregano greckie - bardziej intensywne od zwykłego!
Papryka ostra De Cayenne
Papryka ozdobna
Pietruszka naciowa - Gigante D'Italia
Pietruszka naciowa - Moss Curled
Pomidor balkonowy - Balkoni Red F1
Pomidor czereśniowy Idyll
Pomidor doniczkowy zwisający - Żółty i czerwony
Pomidor Koralik
Pomidor Maskotka
Poziomka wielkoowocowa Regina
Poziomka żółta Yellow Wonder
Roszponka warzywna Verte de Cambrai
Rzodkiewka 18 dniowa - De dix-huit jours
Rzodkiewka kolorowa - mieszanka odmian
Rzodkiewka Silesia - soczysta i delikatna
Sałata dębolistna Dubacek - zielona i smaczna
Sałata liściowa - Lollo rossa
Sałata Oleńka
Seler naciowy Pikant - o kędzierzawych liściach
Stewia - 300 razy słodsza niż cukier
Substral Magiczna Siła - Nawóz startowy dla wszystkich roślin ogrodowych 20g
Szczypiorek czosnkowy - warzywo, zioło, roślina ozdobna
Szpinak Matador
Trawa cytrynowa - wyjątkowy smak i aromat!
Trybuła
Tymianek właściwy
Żółty pomidor czereśniowy Ildi, koktajlowy - nawet 150 owoców na jednej roślinie!

Domówiłam jeszcze Oberżynkę Eggplants, nasturcję, werbenę i malwę (ta ostatnia na działkę do rodziców).

Napiszcie proszę co sadzicie na swoich balkonach.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Kontakt:

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i ziół na balkonie

Post »

Super pomysł, sama uprawiam warzywa w donicach, ale nie tak dużo jak Ty.
Beata
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Podziwiam każdego kto ma taki balkonowy warzywniak :) ;:63 Tyle wszystkiego na tak małej powierzchni ;:333
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Kontakt:

Post »

Balkon ma ok 10 m2. Ale wykorzystuję wszystkie możliwe miejsca, stawiam regały, podwieszam donice, na poręczach wiszą skrzynki. Zioła staram się mieszać więc tylko na pierwszy rzut oka tak strasznie to wygląda :). Część z tych roślin będę sadzić pierwszy raz - np. okrę czy bakłażany. Robiłam dwa razy podejścia do ogórków - nie wyszło, więc w tym roku rezygnuję.

No i pomidory - stawiam tylko na odmiany koktailowe. Niektórzy z powodzeniem sadzą bawole serca i inne wysokie odmiany jednak mi nigdy nie udało się uzyskać zadowalających plonów :).
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42

Post »

Dołączam do tematu. Ja w tym roku również mam zamiar uprawiać "balkon", ale nie spodziewałam się że można aż tyle uprawiać w donicach :lol:
Co polecacie na początek dla amatorki? Posiałam pomidorka koktajlowego i wysokiego, truskawkę (ale nie wiem czy urośnie), no i oczywiście pietruszkę i bazylię.
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Kontakt:

Post »

dorotas24, na początek polecam właśnie pomidorki koktajlowe, poziomki, truskawki, wszystkie zioła, sałaty, rukolę. Łatwiej uprawiać to co rośnie w górę. Na bulwy trzeba mieć więce miejsca a i tak nie zawsze wychodzi. Rok temu eksperymentowałam z topinamburem w torbie ekologicznej, niestety z marnym rezultatem. Dobrze też wybierać odmiany które będą ładnie wyglądały :). W końcu balkon służy też do relaksu a dla niektórych ma też funkcję reprezentacyjną ;:138
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42

Post »

Zgadzam się z Tobą, też bym chciała żeby ładnie wyglądał, takie połączenie ładnego z pożytecznym. Wczoraj posiałam pomidorki koktajlowe i koper do doniczki, myślałam jeszcze o jakiejś papryce.
Pozdrawiam
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”