Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Witaj.
Trafiłam do Ciebie bo tytuł wątku mnie zaciekawił (też jestem po trzydziestce. :wink:) i bardzo mi się u Ciebie podoba.
Przepadam za roślinami które kwitną na niebiesko a u Ciebie wypatrzyłam ich sporo, do tego ta cudna magnolia, hosty, żurawki, tulipany, szczególnie ten różowy pofalowany i ten z listkami variegata no i kotek, słodziaczek był, bo teraz to dostojne chłopicho z niego.
A to zdjęcie na tym modrzewiu...padłam ze śmiechu.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Pulpa222 pisze:... wiem, że czasem ciężko jest cokolwiek pisać, ale też przyzwyczaiłam się do wpisów. No cóż, tak samo można się odzwyczaić ;:224 .
Dzięki, że wpadłaś, to wyjaśnisz mi, jakim sposobem, urosły mojej tillandsii baileyi takie korzonki ;:oj
Aniu - po pierwsze, nie musisz się od niczego odzwyczajać, bo zamierzam nadal Cię nawiedzać w wątku :;230
A po drugie, co tu jest do tłumaczenia, że Twoja T. baileyi ma cudne, soczyste korzonki ;:167
Dobrze się nią opiekujesz, zapewniłaś jej pewnie idealne warunki, więc chce się przytwierdzić tam na stałe,
żeby jej nikt nie mógł już oderwać ;:306
Gratuluję dobrej ręki ;:138

A czy to może ta z ostatniej wyprawy do Drezna czy jakaś inna ?
Konkretnie pytam o to, po jakim czasie od zakupu zaczęła u Ciebie wypuszczać korzonki.
Moje jakieś leniwe są, korzeni nowych nie wypuszczają :(
Ale za to idą w młode :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nena08 - ślimak na azalii, nie sądziłam, że to też jedzą ;:oj .
Ta Twoja hosta jest bardzo ładna i rozjaśnia rabatę; poza tym jest wytrzymała ;:134 .
Trzymam kciuki za dzisiejszą noc - ma być najzimniej ;:224 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

anetta - witam nowego gościa ;:168 . Cieszę się, że Ci się podoba, a kolor niebieski to dopiero będzie - mam do wsadzenia 9 szt ostróżek w różnych odcieniach niebieskiego i fioletu :;230. W tym roku mam 'fazę' na wysokie rośliny.
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

ewa321 - to stwierdzenie ogólne. Co do Ciebie, to mam nadzieję, że czasem się odezwiesz(jak się zatrzymasz :;230 ). Przecież Ty ciągle jesteś w ruchu ;:168 .
Ta tillandsia faktycznie z Drezna, ale tylko ona ma korzonki. Nawet fajnie to wygląda :tan . Ma pęd kwiatowy, tylko nie wiem, czy nie podsechł. Popatrz, na górze usycha pęd, na dole rosną zieloniutkie korzonki - prawidłowość?.
Teraz kombinuję, w jaki sposób wystawić je na dwór. Może pokaż tę swoją 'kratownicę' ;:108 . Schowaj 'lenia' na chwilę i porób kilka zdjęć ;:180 .

świerk kaukaski "Aurea" - jeszcze nie ma żółciutkich przyrostów
Obrazek [/url] Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, bardzo ładnie kokoryczka komponuje się wśród innych roślin. Czy ona jest ekspansywna? :D
Planuję posadzić ale nie wiem czy warto. Żeby z nią potem walk nie toczyć... :roll:
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj czarownico ;:168 , kokoryczkę wg mnie warto posadzić - miejsca masz przecież dość i do Twojego lasu pasuje. Nie za mocno się rozrasta, a za jakiś czas pomyślisz, czy nie za gęsto ;:224 . Ja lubię takie 'połacie' jednorodnych bylin ;:170 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Aniu - przyjmuję reprymendę z pokorą, bo słusznie się mi oberwało :;230
I obiecuję, że wstawię fotki ... wkrótce :lol:
Tak myślałam, że ta pięknie ukorzeniona to 'niemka'.
Wszystkie moje maluszki z niemieckiego sklepu rosną radośnie i bezproblemowo,
nawet jeden wypuścił młode :lol:
Dlatego liczę, że ta Twoja-moja bulboska 'niemka' nie zejdzie mi po kwitnieniu ;:3
Poza tym podziwiam Twoje śliczne żurawki i różowe szyszki na świerku kaukaskim ;:167
I podziwiam też ład i porządek jaki u Ciebie w ogródku panuje ;:oj
Jak Ty całość ogrodową ogarniasz, to nie wiem - tym bardziej wieeelki szacun ;:180
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyszłam do ogrodu, ale jest zimno i wróciłam do ciepełka ;:3 . Wiem, że jesteś fanką żurawek, ale o ile dobrze pamiętam, to też masz kilka ;:108 . Co do ładu i porządku, to pisząc takie słowa, musisz coś ode mnie chcieć ;:306 , bo wcale nie jest tak 'kolorowo' ;:174 . Ale i tak lepiej niż w domu, to muszę przyznać :;230. Pracę w ogrodzie traktuję, jak rozrywkę. A jeszcze, jak coś wymyślę, żeby pozmieniać, to dobrze, że rośliny nie mogą mówić, bo by wrzeszczały na mnie, że je ciągle tarmoszę ;:185 .
Szkoda, ze nie można przekazać zapachu, ale ten bez pachnie obłędnie ;:173 .
Obrazek Obrazek Obrazek
Jeszcze nie posiałam trawy w tych kratkach, ale to "wyższa szkoła jazdy" przy moich psach ;:oj . Ale będzie trawka, będzie ;:108 .
następny kwiatek w butzii
Obrazek
zgubiłam nazwę - i kartkową i w głowie, ratunku! ;:145
Obrazek Obrazek

bulbosa nie kwitła, ale się wzięła za macierzyństwo :shock:
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aniu, pozwól że sobię zrymuję: twoje rabaty - moje klimaty. Te nasadzenia pod drzewami z żurawek, brunner i trawek (znów mi się rymnęło) to miód na moje serce. Bardzo ładnie to urządziłaś. I te półcienie, zakrętasy ;:215
I świerk cudny z tymi końcówkami :D
A bzy to już w ogóle :D Ja jeszcze ich nie mam, dopieor się zbierają.
Miłej sobotki i niedzielki ;:196
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Pulpa222 pisze:... mój "elektorat" coraz mniejszy, ale nic to, ważne, że wierny ;:196 . I tak będę wstawiać 'obrazki' :heja
Aniu i ja jestem,zaglądam,podziwiam i wzdycham do widoków,które nam pokazujesz ;:167 ;:333 :D
Tylko chwalić nie ma kiedy :roll: Teraz na przykład,w tej chwili siedzę w fotelu,z nogami na pufie,laptopem na kolanach i talerzem z na biegu zrobionym byle jakim obiadem na piersiach..a do tego Persi gryzie mnie w stopy...no i tak sobie siedząc jem i piszę do Ciebie :wink: A za chwilę lecę robić swoje.
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu - deszcz mnie wygnał z ogrodu, bo co jakiś czas sobie pokropi, a pod moimi drzewami i tak sucho ;:174 .
Muszę się przyznać bez bicia, że przez FO, bardzo się przejęłam ogrodem i nieźle od ub. roku 'nawywijałam'. Moje dwie przyjaciółki z pięknymi ogrodami nie dały rady, żeby mnie zmusić do zmian, ale namawiały ciągle na forum i ... zadziałało :tan .Aż zaniemówiły ( a to prawie niemożliwe ;:306 ), że ja tak pracowita raptem się zrobiłam.
Ostatnio "byłam wizytowana" i dostałam pochwałę ;:224 . Oj za to gadanie, mi się dostanie ;:134 ;:134 . Też zaczynam rymować; to zaraźliwe?.
Trawy wysadzam dopiero od ub. roku, bo wcześniej byłam na nie, po prostu 'ślepa' :oops: .
Bez mam tylko ten jeden i to dlatego, że stał w donicy biedny u kogoś przy płocie, bo był do wyrzucenia. Dwa lata nie kwitł, ale teraz sobie 'odbija'. Powinnam go jakoś przyciąć, ale muszę popytać, jak ;:131 .

Obrazek
Bardzo stary klon, ale bezobsługowy, oczywiście poza "strzyżeniem" - już czas ;:65
Obrazek
Moje kolorki :heja
Obrazek
Hosta Niagara Falls... jeszcze 'rośnie'
Obrazek

AmeliaL - Amelko, Ty masz u mnie 'specjalne' fory, z uwagi na zakres Twojej pracy i samą pracowitość ;:168 .
Już Ci pisałam kiedyś, że chyba bym od tego ogromu pracy, uciekła gdzieś w świat ;:306 .
Moje 'fotogeniczne' żurawki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu cudny ogród z przyjemnością oglądam zdjęcia .
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

O tak! Będę podziwiać te niebieskości ostróżkowe na pewno! A teraz wpadł mi w oko ten "stary" klon, hosta i szyszeczki różowe ;:138
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gieniu - na ostatnim zdjęciu we wpisie z szyszkami świerka kaukaskiego (dzisiaj rano), jest ciemiernik od Ciebie, na honorowym miejscu ;:108 . Pozdrawia Cię ze zdjęcia i mówi, że ma dobrą miejscówkę ;:168 .
Posadziłam dzisiaj cynie i trochę tytoniu leśnego. Piszę trochę, bo sadzonek mam ogromną ilość i obdzielam już sąsiadki ;:223 . Zapach będzie na całej uliczce :heja . Nie wygląda, żeby w nocy był przymrozek. W razie czego, jeszcze jedna paleta jest w domu :;230 :;230 .
Obrazek
Powiedz mi, co się stało temu ciemiernikowi?. Słowo, że sterydów mu nie dawałam ;:306 . Czy mógł 'załapać' obornika od piwonii?. Ale żeby aż tak - przecież te liście, są co najmniej 2-3 razy większe, niż normalne ;:oj .
Obrazek
Czekam, kwitnij ;:14
Obrazek

Obrazek

anetta - z hostami, to ja się nawet nie 'rozgrzałam'; jest ich trochę :;230 . A klon mam jeszcze żółciutki, ale go nie ostrzygłam i niewyględny jest do fotografii ;:224 .
Obrazek
dopiero na zdjęciu zobaczyłam, ile będzie szyszek; oszalał, czy co? ;:306 .
te woskowe tulipany stoją, jak 'woskowe' ;:7
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”