Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków

Post »

Zaciekawiłaś mnie tą bazylią, ale googlując trafiam na Twój wątek...
ale znalazłam i coś takiego..."Pochodzące z południa Europy zioła całkiem dobrze znoszą polskie zimy, pod warunkiem, że rosną w lekkiej i suchej ziemi. Wystarczy je tylko okryć, żeby zapobiec przemarzaniu bryły korzeniowej. Przy końcu lutego, a najpóźniej na początku marca wszystkie zioła należy mocno przyciąć. Powoduje to silne rozkrzewianie się roślin i wyrastanie nowych pędów.

Jedynie rozmaryn lepiej wykopać i zimować w doniczce w chłodnym i jasnym pomieszczeniu. Posadzić do gruntu pod koniec kwietnia."
http://regiodom.pl
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie wszystkie zioła "dają ciała" zimą - nawet najlżejszą ;:222 . Mam na myśli te delikatne - doniczkowe. Natomiast macierzanka, lubczyk, pietruszka naciowa, lawenda wąskolistna, oregano - terminatory ;:215

Kaczko - gołąb wymiata (te skarpety jak kacze człapaki :lol: )
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko nie było mnie chwilę i nie wiem co chwalić i czym się zachwycać ;:168 Koteczka śliczna taka milusia i czyściutka ;:167 Gołąbki odmianowe :;230 takie dostojne i szlachetne ;:173 Kwiaty kwitną i ślicznie masz na działeczce. Altanka taka ładna, że aż chciałabym ją mieć i ten nakryty stół tak zachęca ;:180 Co to za kwiatuszki te niebieskie pomponiki? A para przy studni chyba zakochana :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Normalnie gołębie mają bardziej szykowne skarpety od moich :lol: .
Fajną macie altankę. Takie jedzonko na świeżym powietrzu jest najfajniejsze. Jeszcze jak pogoda dopisuje. Bo dzisiaj wiatr wieje że aż brrr. kości zimno przeszywa. Super masz kule bukszpanowe. Długo czekałaś na taki efekt?
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Lucynko altanka super. Powiem Ci, że my bez altanki, ale w ciepłe dni już jemy na tarasie. W tle śpiewają ptaki, pachnie wiosną. Takie życie mi się podoba :).
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dzisiaj nie pozwoliłam sobie zmarznąć. Pieliłam, pieliłam, pieliłam ......... ;:87
Potem przy pomocy agrowłókniny i butelkowych minicieplarni zabezpieczałam wysadzone już do gruntu dalie, bo w radiu zaczęli mnie straszyć nocnymi przymrozkami.
Naturalnie kilka zdjątek w tzw. międzyczasie popełniłam. Dzisiaj skupiłam się na fiołkach rogatych. Znaczy: głównie, choć nie tylko.

Obrazek Obrazek

Iwonko [i P...] - dzięki za info w sprawie zimowania ziół. ;:180
Ja dzisiaj przeczytałam ( na kartce z kalendarza ) coś takiego: "Podczas sadzenia pomidorów pod każdy podłożyć skórki z czterech bananów oraz gałązkę pokrzywy, co zapewni potas na cały sezon. Mogą to być skórki wcześniej zamrożone." ;:218

Obrazek Obrazek

Mariolko - moje zioła doniczkowe też umierają na zimę. Myślę, że to z powodu braku ;:3 , czy raczej zbyt małej ilości światła.

Obrazek

Marysiu[Maska] - jesteś bardzo, bardzo miła. ;:168
Cieszę się, że zajrzałaś do mnie mimo osobistych problemów. Pytasz o te niebieskie 'pomponiki'. Przykro mi, ale nie znam ich nazwy. Wiem tyle, ile widzę: są niziutkie, malutkie i niebieściutkie. ;:306

Obrazek Obrazek

Madziu - u mnie też dzisiaj zimno, ale zapodałam sobie zajęcia ruchowe, więc nie zmarzłam. ;:11
Bukszpan u mnie rośnie cztery lata, wcześniej nie wiem ile. Przesadziłam go, podzieliłam na kilka części i przystąpiłam do formowania kul. Mam jeszcze takie dwuletnie z sadzonek ukorzenianych przeze mnie. Jutro zrobię zdjęcia porównawcze. Może one coś podpowiedzą w sprawie tempa wzrostu. ;:108

Obrazek Obrazek

Taki mam widok, gdy stoję przy furtce mojej działki. A jak tam śpiewają ptaszki !!!

Obrazek Obrazek Tak dzisiaj prezentuje się pieris.

Asiu - takie klimaty najbardziej mnie kręcą, dlatego już przeniosłam kuchnię na działkę. ;:40

Obrazek
Obrazek Ten 'pan' biega za tamtą białą 'damą' w ramach gołębich zalotów. ;:112
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Bardzo ładne masz widoki. W fajnym miejscu macie te ogródki. Chyba cisza i spokój? O zdjęcia porównawcze bardzo poproszę.
A ten Pan... no jakiż dostojny... Pani się pewnie skusi :lol: .
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko śliczności u Ciebie kwitną ;:333 ,śliny gołąbek .
Widoczek z furtki ;:333 ,też mam taki słup na działce .
Zdróweczka dla Was ;:196 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko pierisa mamy takiego samego tylko jak mówi mój syn "mamo jesteś chyba daltonistką jak mówisz że pomarańcz to brąz'
u mojego tak samo czerwone przyrosty zmieniają się na pomarańcz a potem na zielone. Bratki bardzo cieszą oczy ;:333 ;:138
piękne są, mnie wyszły tylko niebieskie i biało niebieskie ;:145
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

I znowu gołąbecki pochwalę, ale bratecki to uwielbiam, a Ty masz śliczne kolorki ;:215

-- 14 maja 2015, o 19:21 --

I znowu gołąbecki pochwalę, ale bratecki to uwielbiam, a Ty masz śliczne kolorki ;:215
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lucynko te niebieskie "kuleczki", o które pyta Marysia Maska, to kulnik. Tylko nie jestem pewna czy sercolistny, czy kropkowany.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Dzisiaj przejeżdżałam koło Twojej działeczki. Pomyślałam sobie, że wdepnę, poszukam,znajdę może zastanę... ale czas mnie pogonił. :roll: Jakie dzisiaj korki w Płocku były. ;:223 A u Ciebie z dala od cywilizacji ;:306
Pozdrawiam. Beata.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zimno, wietrznie i niebo w przewadze chmur; nieprzyjemnie, ale deszczyk nie chce spaść na ziemię i co dzień muszę latać po działce z wężem.
Dzisiaj kilka razy wydawało się, że już, już ... że zacznie padać, ale ciemne chmurzyska odpływały sobie gdzieś tam daleko za każdym razem. Zapewne do lepszych ludzi ..... Wyjątkowo wcześnie wróciliśmy dzisiaj do domu, bo M zmarzł, a byliśmy autem, ponieważ w piątki i soboty można wjeżdżać na teren działkowy. Była więc możliwość wywiezienia z roślin z balkonu do tunelu działkowego, który teraz wygląda tak, że zupełnie nie widać ani pomidorów ,ani papryki wysadzonych tam wcześniej.

Obrazek Obrazek Taki ptaszek pojawił się u mnie na działce. Bardzo się spieszył i prędziudko odleciał.

Madziu - taką ścianę zieleni mają nieliczni działkowcy. Większość działek znajduje się bądź blisko ulicy, bądź pośrodku ogrodu, gdzie ciągle kręcą się jacyś ludzie. Obok mojej działki przechodzi tylko dwoje sąsiadów.
Dla Ciebie zdjęcie porównawcze - dwa bukszpany ukorzenione przeze mnie : z lewej dwuletni, z prawej czteroletni.

Obrazek Teraz widzę, że zdjęcie nieudolnie zrobione. Po prawej stronie widać kawałek trzeciego i on też jest dwuletni, idzie mu trzeci roczek.

Alicjo - cieszę się, że jesteś. Myślami byłam z Tobą codziennie. Tę zieleń tworzą bardzo wysokie drzewa na szczycie skarpy i mam je tuż za sąsiednią działką. ;:167

Obrazek Obrazek

Elu - jak to dobrze, że mamy dzieci! Często się "przydają." :;230

Obrazek Warzywkowo Obrazek

Iwonko[0 ...] - dziękuję w imieniu gołąbecków. Bratecki bardzo lubię i rok rocznie na działecce je hołubię. ;:168

Malinkowo Obrazek

Halinko - dzięki Twojej znajomości roślinek wzbogaciłam swoją wiedzę o nazwę kolejnego kwiatka z mojej kolekcji. ;:180 ;:180

Obrazek Ziółkowo Obrazek

Beatko - widziałam Cię, kiwałam, wołałam, pokazywałam, gdzie musisz skręcić w lewo, ale Ty nic nie widziałaś i nie słyszałaś. Tak bardzo Ci się spieszyło do domku, a może raczej do swojego ogrodu ---------- . ;:306 ;:306 ;:306
Furtka u mnie non-stop gościnnie otwarta. Może kiedyś ------- ?

Obrazek Zwierzątkowo Obrazek

Obrazek Jeszcze raz
malinkowo - wcześniejsze.

Teraz pędzę do Was. Szeroko otwierajcie furtki i bramy ;:65 ;:65 ;:65
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Moja działka zawsze otwarta :D bo nie mam ogrodzenia.
U Ciebie taki idealny porządek ,że ho ho. Bratki bardzo kolorowe , ja mam tylko kilka siewek z zeszłego roku .
Podoba mi się liliowy pierwiosnek którego pokazałaś wcześniej .
Piesek fajny , a kot wygląda na czyściocha.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Lucynko, szkoda, że o tych skórach bananowych nie przeczytałaś tydzień wcześniej :wink: Właśnie wtedy moje pomidory poszły do ziemi.
Fiołki rogate prześliczne ;:333 Sieją Ci się one, bo ja wysadziłam na przedpłocie i mam nadzieję, że będą się siały.
Kooryczka super, chciałam kupić w szkółce, ale mieli jedna jedyną, ostatnią i do tego złamaną :( Nie wzięłam.
Ptaszek to szpak, do mnie też wpadają na śniadanko ;:108
A u siebie odpowiedziałam Tobie w kwestii bożykwiatu i teraz patrzę, że odp. do Ciebie "wcięło" :shock: Otóż bożykwiat u mnie pierwszy rok. To nowy nabytek i mam nadzieję że mi nie zniknie, jak Tobie :wink: bo już się ślinię na białego ;:152
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”