Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - choroby i szkodniki
Tylko duże i na specjalne zezwolenie dla profesjonalistów jako środek szczególnie szkodliwy.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam chyba stugramowe, jeszcze nie skończone...
Jak to się czasy zmieniają!
Jak to się czasy zmieniają!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
Ją też jeszcze nam stary zapas i oszczędzam jak mogę.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Polecam opryski olejowe.Ja jeszcze nie mam zaatakowanych roślin i drzew przez mszyce w tym roku.
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opryskujesz jesienią czy wiosną.?cewe pisze:Polecam opryski olejowe.Ja jeszcze nie mam zaatakowanych roślin i drzew przez mszyce w tym roku.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
-
- 500p
Wiosną ,gdy pękają pąki.
-
- 50p
Parę razy czytałem zastrzeżenia, źeby nie stosować olejów przed i po przymrozkach, ze względu na ryzyko poparzeń. Jakie sa twoje doświadczenia w tym zakresie? U mnie w terminie pękania pąków często były przymrozki.cewe pisze:Wiosną ,gdy pękają pąki.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
-
- 500p
W doświadczeniach wykonywanych w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach (obecnie Instytut Ogrodnictwa) najwyższą skuteczność w zwalczaniu przędziorków uzyskiwano opryskując drzewa preparatami olejowymi na początku fazy zielonego pąka kwiatowego. Najczęściej wykazywały one podobną skuteczność, jak inne standardowe akarycydy. Po ich zastosowaniu nie stwierdzano obecności tych szkodników w sadach do 8, a nawet do 10 tygodni po opryskiwaniu. Czasami środki olejowe mogą wykazać objawy niewielkiej toksyczności na liściach, widoczne w postaci drobnych plamek, które nie mają ujemnego wpływu na dalszy rozwój liści. Fitotoksyczność występuje wówczas, gdy po użyciu preparatów olejowych temperatura przez kilka dni obniża się do zera lub poniżej.
-
- 50p
Cewe, dzięki za ten cytat, stawia on w innym świetle szkodliwość ew. przymrozków po opryskach olejem niż w tekstach, które dotychczas czytałem.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Zaatakowana młoda śliwka
Zaraz przeniosę.
Trochę to trwało, dopiero dzisiaj byłem się podpytać. Są pewni, że to szkodnik z kornikowatych. Prawdopodobnie jakiś ogłodek. Do pewnej identyfikacji potrzebowaliby samego owada.
Co do zwalczania to polecają przyzwyczaić się do tego szkodnika. Można się go pozbyć poprzez wycinanie i palenie zaatakowanych gałęzi. Właściwie słuszne byłyby też insektycydy systemiczne, ale na obecną chwilę nie ma żadnego zarejestrowanego.
Trochę to trwało, dopiero dzisiaj byłem się podpytać. Są pewni, że to szkodnik z kornikowatych. Prawdopodobnie jakiś ogłodek. Do pewnej identyfikacji potrzebowaliby samego owada.
Co do zwalczania to polecają przyzwyczaić się do tego szkodnika. Można się go pozbyć poprzez wycinanie i palenie zaatakowanych gałęzi. Właściwie słuszne byłyby też insektycydy systemiczne, ale na obecną chwilę nie ma żadnego zarejestrowanego.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Pozdrawiam Ewa
-
- 500p
No to się pochwaliłem za wcześnie chyba.Dzisiaj na kilku pojedynczych wierzchołkach śliwy oraz porzeczek pierwsze oznaki żerowania mszyc.Wykonano profilaktyczny oprysk roślinny wraz z dokarmianiem dolistnym.cewe pisze:Polecam opryski olejowe.Ja jeszcze nie mam zaatakowanych roślin i drzew przez mszyce w tym roku.
-- 15 maja 2015, o 20:22 --
Ewa2019- to może oznaczać np. niedobór żelaza.Mogą nabrać jeszcze koloru,bo to chyba młodziutkie listki w fazie rozwoju,ale pewności nie mam po zdjęciu.
-
Re: Zaatakowana młoda śliwka
Dzięki ,wydaje mi się ,że zidentyfikowałem robaka.Napisałem o tym w -śliwa choroby i szkodniki.