Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Czy ogórki posiane do wielodoniczek 5x5 będe musiał puzniej pikowac?
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
gicor jak ogórki wypuszczą liście właściwe, to je wysadzisz do gruntu.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- Church
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 maja 2015, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
cytrynian wapnia
Witam. Może ktoś byłby w stanie mi poradzić, chyba coś źle robię przygotowując cytrynian wapnia, problem polega na tym, że powinien się pienić (po dodaniu kwasku do roztworu kredy) a u mnie w ogóle się nie pieni. Macie może pomysł co jest tego przyczyną? Czy niekałściwa kreda? Może zły kwas cytrynowy?
Patrzę na termometr za oknem i już jest tylko + 8* a jeszcze pod chmurką. Wg mapy satelitarnej wypogodzi się gdzieś koło 17. Nad ranem w takiej sytuacji murowany przymrozek. Idę właśnie ewakuować ogórki z balkonu w Domu Działkowca, a paprykę z gruntu.
Sport to zdrowie
Sport to zdrowie
Ja odmiennie od większości forumowiczów nie robię rozsady ogórka , tylko wysieje do gruntu, międzyrzędzia wyściółkuje agrotkaniną a całość przykryję agrowłókniną - ale na razie wstrzymuję się z siewem, choć sąsiedzi w większości już posiali. Jutro podejmę decyzję w zależności od prognozy na poniedziałek....
W ogrodnictwie amatorskim jest pełna demokracja i tak, jak w innych dziedzinach życia , demokracja nie wszystkim i nie zawsze wychodzi na zdrowie
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nigdy nie robiłam rozsady, ale do tej pory musiałam wysiewać ogórków (i nie tylko ich) większą ilość. Trzeba było brać poprawkę na żarłoczność ślimaków. W tym roku zrobiłam rozsadę, jutro trafi do gruntu. Mam nadzieję, że podrośnięte ogórki będą mieć większą szansę niż nasiona siane wprost do gruntu.
Ogród obsypuję wpanem i granulatem, jednak wystarczy deszcz i skuteczność zerowa. A że pada trzy dni pod rzą, to w tym czasie szkodniki mają wyżerkę
Ogród obsypuję wpanem i granulatem, jednak wystarczy deszcz i skuteczność zerowa. A że pada trzy dni pod rzą, to w tym czasie szkodniki mają wyżerkę
Prognoza pogody nadal niekorzystna dla dyniowatych , po bardzo chłodnym sobotnim poranku , podobny powtórzy się w poniedziałek, także na razie wstrzymuję się z siewem ogórków , za to nawiozłem swoje poletko połową dawki saletry amonowej.W poniedziałek podejmę decyzję co do siewu...
No i widzisz, jak to jest z tym siewem bezpośrednim. A moja rozsada sobie spokojnie rośnie na balkonie i ma w d...użym poważaniu pogodę. Kiedy Ty wsiejesz, ja już wysadzę rośliny 2 albo 3 tygodniowe.
Zgadza się , niestety nie mam miejsca i czasu aby wyprodukować dużą ilość rozsady ogórka (potrzebuje ze 120 roślin), rozsadę cukini (7szt) przygotowuję.Po sprawdzeniu prognozy wygląda na 95 % że siew dyniowatych do gruntu(przynajmniej na opolszczyźnie) w sezonie 2015 można wykonać w najbliższy poniedziałek tj. 18 maja.I tak też uczynię..
Jedna paleta 5x9 to 135 roślin. Naprawdę nie potrzeba zbyt dużo czasu by wyhodować taką ilość. Paletę z wykiełkowanymi ogórkami można nawet wynieść na działkę. Niepotrzebny jest balkon.
Kluczowym momentem przy siewie ogórków jest temperatura gleby i wilgotność oraz groźba przymrozków. Wysiewając rozsadę uniezależniamy się od wpływu tych czynników. Ogórek do wzrostu nie potrzebuje już tak wysokiej temperatury, jak do skiełkowania.
Dlatego, po wielu niepowodzeniach, już nikt mnie nie namówi do siewu bezpośredniego ogórków i cukinii również.
Kluczowym momentem przy siewie ogórków jest temperatura gleby i wilgotność oraz groźba przymrozków. Wysiewając rozsadę uniezależniamy się od wpływu tych czynników. Ogórek do wzrostu nie potrzebuje już tak wysokiej temperatury, jak do skiełkowania.
Dlatego, po wielu niepowodzeniach, już nikt mnie nie namówi do siewu bezpośredniego ogórków i cukinii również.
Fajne równiutkie ogóreczki, . niejeden profesjonalista mógłby się uczyć