Dalie wymagania,problemy - cz.3
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.3
Droga takasobie naturalnie że pokażę je,na razie pną się w górę.Nie mniej sadzę dalie od ośmiu lat natomiast taki ewenement zdarza mi się po raz pierwszy.To pokazuje że wiele jest możliwe.Do kwitnienia szykuje się też odmiana Berliner Kleene nasadzona w marcu w donicy.Pokażę gdy otworzy się pierwszy kwiat,stoi na balkonie.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
dziękuję za tak wielki odzew.
Mimo wszystko ryzykuję, i to podwójnie.
Sadzonki zamówiłam w internetowej hurtowni no i to nieszczęsne ryzyko przemarznięcia.
Niby zima co roku jest coraz łagodniejsza...
Zobaczymy.... może się uda ;) Póki co jestem dobrej myśli.
Myślę nad planem B ,
zastanawiam się czy słoneczniki jeszcze kwitną na początku października. Potrzebuję kwiatów w kolorze: źółty, pomarańczowy lub czerwony.
Może mogą Państwo coś polecić?
W tym wątku tematem są dalie.
Sekcję personalną do rozmówek mamy tutaj do której serdecznie zapraszam./Iwona
Mimo wszystko ryzykuję, i to podwójnie.
Sadzonki zamówiłam w internetowej hurtowni no i to nieszczęsne ryzyko przemarznięcia.
Niby zima co roku jest coraz łagodniejsza...
Zobaczymy.... może się uda ;) Póki co jestem dobrej myśli.
Myślę nad planem B ,
zastanawiam się czy słoneczniki jeszcze kwitną na początku października. Potrzebuję kwiatów w kolorze: źółty, pomarańczowy lub czerwony.
Może mogą Państwo coś polecić?
W tym wątku tematem są dalie.
Sekcję personalną do rozmówek mamy tutaj do której serdecznie zapraszam./Iwona
Tak więc Ewo musisz założyć swój nowy wątek gdzie indziej, i w tym temacie odpowiem Ci podobnie.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 lut 2015, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moi drodzy ratujcie dobrą radą, fatalny ze mnie ogrodnik, zapomniałam o swoich ubiegłorocznych daliach, no zapomniałam na śmierć i nie wyniosłam ich z piwnicy.
Stały tam biedne całą zimę do wczoraj kiedy to całkiem przypadkiem po ciemku kopnęłam doniczkę. Karpa na pierwszy rzut oka umarła, uschła, ale po dokładnych oględzinach zobaczyłam około trzy świeże odrosty, co ja mam teraz zrobić? Wsadzić do gruntu? Już trochę późno jest...
Stały tam biedne całą zimę do wczoraj kiedy to całkiem przypadkiem po ciemku kopnęłam doniczkę. Karpa na pierwszy rzut oka umarła, uschła, ale po dokładnych oględzinach zobaczyłam około trzy świeże odrosty, co ja mam teraz zrobić? Wsadzić do gruntu? Już trochę późno jest...
Pozdrawiam
Asia
Asia
- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu - Akurat to jest bardzo dobry termin do sadzenia dalii .Nic tylko podwinąć rękawy i brać się za sadzenie tych karp.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- goldenka5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2013, o 05:25
Re: Tulipany cz.3
Ja w tamtym roku sadziłam w połowie maja .ładnie rosły.Zaraz będą już dłuższe okresy z ciepłem ,więc dalia powinna szybko nadrobić
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 lut 2015, o 20:40
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
Minął pierwszy miesiąc od posadzenia moich dalii.Na obecną chwilę na posadzonych 105 odmian, 57 odmian ma już zielone pędy różnej wysokości od 2cm do 20cm. To kilka zdjęć pokazujących jak wyglądają pędy dalii.Tak zwani "zimni ogrodnicy" w tym roku nie wyrządzili im żadnej krzywdy!
Minął pierwszy miesiąc od posadzenia moich dalii.Na obecną chwilę na posadzonych 105 odmian, 57 odmian ma już zielone pędy różnej wysokości od 2cm do 20cm. To kilka zdjęć pokazujących jak wyglądają pędy dalii.Tak zwani "zimni ogrodnicy" w tym roku nie wyrządzili im żadnej krzywdy!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ryszard! Gratulacje! Takie widoki cieszą bardzo! U mnie różnie, niektóre wyszły i rosną, niektóre wychodzą, niektóre jeszcze się nie przebiły, ale przebiją się na pewno! Kilka w nadal w donicach, czekają na swoją kolej. Dzis kolejne dwie wsadziłam do gruntu. Ukochana "Jola" dobrze rokuje, ma trzy aktywne pędy pomimo drastycznego podziału i przesuszenia karpy. Jak ja to lubię!
A tak wygląda u mnie:
Jeszcze mnie czeka jedna dostawa zagraniczna. Takie tam ciekawostki zamówiłam, jestem ciekawa ich strasznie
A tak wygląda u mnie:
Jeszcze mnie czeka jedna dostawa zagraniczna. Takie tam ciekawostki zamówiłam, jestem ciekawa ich strasznie
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Witam ponownie.
Nie było mnie tu od 7 kwietnia, a tu tle postów nowych! Wszystko przeczytałam i widzę, że u większości z Was ma już dalie dość spore, zielone.
Moja, którą wsadziłam w połowie kwietnia do donicy w ziemi i zostawiłam w domu i którą zgodnie z Waszymi radami, oszczędnie podlewałam - również wypuściła pędy !!
Tyle, że mimo "popędzania" jej w domowym zaciszu jest dużo mniejsza. Właściwie to dopiero dwa młode, jeszcze czerwonawe pędy, wielkości ok. 5 cm.
Już drugi tydzień jest w ogrodzie, ale nadal w donicy, w zacisznym, ciepłym miejscu.
Przesadzę do ziemi w weekend i mam nadzieję, że będzie pięknie rosła i zakwitnie.
Jest tylko jeden problem - mam coraz mniej słonecznych miejsc na działce i zero pomysłu gdzie ją wsadzić ale coś się znajdzie ! Ważne, że wykiełkowała ( dwie kany potraktowane tak samo nie dają oznak życia )
Nie było mnie tu od 7 kwietnia, a tu tle postów nowych! Wszystko przeczytałam i widzę, że u większości z Was ma już dalie dość spore, zielone.
Moja, którą wsadziłam w połowie kwietnia do donicy w ziemi i zostawiłam w domu i którą zgodnie z Waszymi radami, oszczędnie podlewałam - również wypuściła pędy !!
Tyle, że mimo "popędzania" jej w domowym zaciszu jest dużo mniejsza. Właściwie to dopiero dwa młode, jeszcze czerwonawe pędy, wielkości ok. 5 cm.
Już drugi tydzień jest w ogrodzie, ale nadal w donicy, w zacisznym, ciepłym miejscu.
Przesadzę do ziemi w weekend i mam nadzieję, że będzie pięknie rosła i zakwitnie.
Jest tylko jeden problem - mam coraz mniej słonecznych miejsc na działce i zero pomysłu gdzie ją wsadzić ale coś się znajdzie ! Ważne, że wykiełkowała ( dwie kany potraktowane tak samo nie dają oznak życia )
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Lodziu dziękuję. Obie pięknie rosną, tamta jest mniejsza, pokażę jak podrośnie.
-
- 100p
- Od: 3 kwie 2013, o 16:19
Część dalii już wyszła z ziemi, część nie. Czekać na wyjście czy spisać na straty?
Asia