Jabłoń 'Kosztela'- przyrost i cięcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
balbinka1977
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2015, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: kosztela

Post »

Ok, na pewno napiszę
Awatar użytkownika
balbinka1977
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam NOWY83 moja kosztela wypuściła liście 2 cm. nad szczepieniem cz to dobrze coś z niej będzie proszę odpisz, i czy mam ją teraz ciąć niżej niż 20 cm. nad szczepieniem bo na razie jest obcięta 20 cm. nad szczepieniem.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam ,[nic nie tnij ] spokojnie po kolei , ucięłaś 20 cm nad szczepieniem tak ? I ruszyły pąki nad szczepieniem drzewko żyje . Przydało by się czymś opryskać na choroby grzybowe środkiem układowym np. Topsinem , zrób zdjęcie to podpowiem ci co dalej .
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

balbinka1977 pisze:witam Pana dlaczego mam sobie dać spokój z tą kosztelą może coś więcej mi pan powie coś doradzi.Z góry dziękuję pozdrawiam.
Albo kupiona chora sztuka, albo źle posadzona. Korzenie się nie zawinęły(do góry)? Udeptane mocno?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
balbinka1977
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dobrze wsadzone dobrze bo ono wsadzone bylo 2 lata temu w zeszłym roku rosło dość ladnie tylko w tym roku nie puściło liści ale myślę sobie że to kret bo wczesną wiosną był kopisc kreta przy tym drzewku.

-- 14 maja 2015, o 16:51 --

Witam NOWY83 zrobię zdjęcie i wrzucę , ale przypomniało mi się ż wczesną wiosną przy tym drzewku buszował kret bo był kopiec może to on uszkodził korzenie ?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Metr od drzewka w norę kreta jeśli jest jakiś otwór a jak niema to dokopać się i acze albo coś z chlorem kapnij i przysyp na jakiś czas go odpędzi bo lubią wracać . A po krecie przy drzewku obsyp i ugnieć i podlej wodą z jakimś rozpuszczonym nawozem łyżeczka nawozu wystarczy jeśli nie było nawożone od wiosny i będzie rosło . Z tych pąków będzie trzeba uformować drzewko od nowa , a pamiętasz na jakiej podkładce była szczepiona ?
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45

Post »

Miałem prawie takie same objawy na kosztelce w zeszłym roku małe przyrosty w tym nie ruszyła, jak mocniej ścisnąłem korę na podkładce została mi w ręku :/ cóż podkładka (P14) nie jest tak pancerna na mrozy jak kosztela albo to "zgnilizna pierścieniowa podstawy pnia" ...już tam rośnie inna jabłonka....
Awatar użytkownika
balbinka1977
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak na podkładce M26 zrobię jutro zdjęcie i wstawię. Dzięki mogę podlać kurzakiem tą kosztelę? Oczywiście rozrobionym wiem w jakich proporcjach bo używam go do warzyw .
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawóz sztuczny szybciej by zadziałał ale morze być też ten ale tak z wyczuciem tak jak pod warzywko , m26 to dobrze że mocniejsza podkładka w miarę szybko podrośnie .
Awatar użytkownika
balbinka1977
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek Obrazek to zdjęcia mojej koszteli podlałam dziś kurzakiem kiedy jeszcze mam podlać
Awatar użytkownika
balbinka1977
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

I co dalej z moją kosztelą trochę ma pokaleczoną korę listki wyszły i jak to wygląda na twoje oko Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 maja 2015, o 21:56 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest mała szansa że coś z tego będzie ale jest . To białe coś to wapno czy jakaś maść ? Ona niedostała z żyłki czasem przy koszeniu trawy ? Zaznaczyłem ci linię cięcia , tnij tak żeby nie naruszyć tych nowych przyrostów , po cięciu zasmaruj maścią wszystko oprócz tych zielonych przyrostów ,[ Maść] farba emulsyjna [do ścian] plus najlepiej miedzian , pół łyżeczki miedzianu na 10 łyżek farby [kolor obojętny ]i masz maść na rany .I zobaczymy Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Re: Jabłoń 'Kosztela'

Post »

Wtrącę zasadę: miedzian na pestkowe, topsin na ziarnkowe.
A po cięciu (może być tak jak zaznaczył Nowy) nic już nie ruszaj, aż do momentu, kiedy zdrewnieją te nowe przyrosty. Uważaj żeby nie przenawozić.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”