Iwonko, spróbuj mieszanki bez wermikulitu tylko ziemia i perlit.
Zadaniem wermikulitu jest gromadzenie wody i stopniowe jej uwalnianie, dzięki niemu podłoże dość długo pozostaje wilgotne. Podłoże pod knot powinno być jak najbardziej przepuszczalne, nie zatrzymujące wody. Tak jak pisałam, ja wcześniej używałam wermikulitu i przy podlewaniu od góry (co było jak najbardziej wskazane) i przy knotach. Zauważyłam, że niektóre fiołki na knotach miały za mokro. Zrezygnowałam z dodawania go do podłoża pod knot i teraz wszystkim fiołkom pasuje
Witam Cię
Agnieszko
cieszę się, że eksperymentujesz

Polecam Ci knociki, spróbuj z początku na kilku roślinach i zobacz jak się będą czuły. Takie podlewanie im służy pod warunkiem, że mają cieplutko i w doniczce nie ma błota
Przyjedź na wystawę koniecznie, fajnie będzie się zobaczyć
Witam nowych gości
Cudnie, że nasze grono rośnie i rośnie a fiołeczki się rozprzestrzeniają coraz bardziej
Ellis3
Fiołeczka krzaczka w białej doniczce dobrze by było rozdzielić, wygląda na to, że się rozmnożył. Możesz rękami oddzielić rośliny lub ostrym nożem podzielić krzaczek i bryłę korzeniową, tak by każda z sadzonek miała wierzchołek wzrostu.
Fiołeczek palemka z żółtej doniczki wymaga przesadzenia. oskrob delikatnie pieniek do zielonego, usuń stare obumarłe korzenie, podsusz 5-10 min i posadź podsypując ziemi pod dolne listki. Z oskrobanego pieńka wyrosną korzonki. Samo zagłębienie do ziemi nie da pożądanego rezultatu gdyż młode korzonki będą miały trudność przebić się przez zgrubiały pieniek.
Nie martw się, fiołeczki są żywotne, na pewno dojdą do siebie i pięknie Ci zakwitną latem
EK Guliver
Kwiaty podrosły, mają prawie 8 cm, wyglądają imponująco...
Kwitnie młoda sadzonka
??? ??????????? ?????? / NiL Shamahanskaja Carica
Bardzo mi się podoba ta odmiana, wygląda świeżo i kolorowo, rośnie bezproblemowo, dobrze się rozmnaża, szybko zakwita, same zalety
A tu debiucik, odmiana z roku 2014
?? ??????? ????? / LE Zolotaja Lilija.
Szukam żółto różowej odmiany, zamiennika Sunkissed Rose (Sorano), gdyż odmiana ta jak większość żółtych ma słaby system korzeniowy i ciężko jest uzyskać u niej kwitnienie bukietem. LE Zolotaja Lilija na razie sprawuje się bardzo dzielnie, zobaczymy jak dalej