Ogródek Alix

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alix witaj :D Pomysł z agrowłókniną jest bardzo dobry zwłaszcza w takch warunkach jak piszesz. Może teraz nie wygląda najładniej ale jak roślinki rozrosną się nie będzie jej wcale widać poza tym zajmą troszkę powierzchni skosu i gdzieniegdzie będziesz mogła powrzucać trochę kory dla ozdoby i z pożytkiem dla roślinek (zwłaszcza kwaśnolubnych) Pokaż więcej terenu :D i może jakieś teraźniejsze fotki. Pozrawiam serdecznie Isia
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 wrz 2008, o 11:04

Post »

Isia dziękuję za wizytę w moim ogródku i miłe słowa. Specjalnie na Twoją prośbę załanczam zdjęcia rosnącej trawki z przodu ogródka, które dziś zrobiłam. Zagospodarowanie tej części zostawiam na przyszły rok, a zime wykorzystam na poszukiwanie inspiracji w ogrodach forumowiczów :wink:

Aszko, piesek jest moim marzeniem, które mam nadzieję zrealizować w przyszłym roku. Myślę o czekolandowym labradorku i chyba suni, ze względu na roślinki... Mam nadzieję, że uda mi się ją jakoś 'opanować', żeby nie robiła za dużych szkód. Ale masz rację, ogród to nie muzeum :lol:
Obrazek
Ogródek Alix
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

labradorki też cudowne są.Nasza sunia została kupiona ze względu na wnuczkę.To są psy [jak labradory] bardzo przyjazne dzieciom.I sprawdziło się.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Witam i już Was lubię za to że sami pracujecie w swoim ogrodzie a nie przy pomocy ekip ogrodniczych. :P Ja na twoim miejscu zrobiłabym uskok na tej skarpie(pozbywając sięw ten sposób takiego nachylenia] lub może umocować gęste niziutkie zapory np.z ładnych gałęzi.Życzę powodzenia.Będę śledzić wasze poczynania. ;:114
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

witam po przerwie!

Lucy, niestety budowa ma to do siebie, że pod jej koniec brak już pieniążków i oczywiście ogród cierpi na tym najbardziej... Przyznam się bez wstydu, że chętnie zrezygnowałabym z 'przyjemności' zakładania trawnika zlecajac to zadanie profesjonalistom. Z drugiej strony jak popatrze, co Ci 'profecjonaliści' wyczyniają na działkach u sasiadów, to ogarnia mnie przerażenie, to co oni wyczyniają woła o pomstę :shock: np. odchwaszczanie w ich wykonaniu polega na ścięciu łopata chwastów z wierzchu przysypaniu żyzną ziemią i niech trawa (a znią chwasty) rosną...
Ogródek Alix
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Aszka , przepraszm nie zauważyłam Twojego postu...
Myślałam jeszcze nad beaglem, ale trochę boję się, że rezolutność tego czworonoga przerośnie moją cierpliwość ...

Isia na Twoją prośbę kilka jesiennych fotek i świeżo posadzone jabłonki na podkładkach karłowych: topaz i rubinola. Już nie mogę się doczekać jabłek z własnego ogródka. Ciekawe czy te odmiany nadają się na szarlotkę...? Próbowaliście ich już może?

Obrazek Obrazek

tutaj fragment skarpki w jesiennej szacie

Obrazek

moje ulubione jodły koreańskie brillant
Obrazek

i picea omorica 'nana' (świerk serbski)

Obrazek
ciekawa jestem, kiedy doczekam się tych 4 m....

a tutaj thuja plicata zebrina (żywotnik olbrzymi ) jesienią

Obrazek
Ogródek Alix
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

pięknie sie zapowiada :D dziękuję za zdjęcia, z roku na rok będziesz widziała różnicę ale zawód ogrodnik wymaga dużo cierpliwości :wink: dlatego sadzimy jednoroczne i cebulowe efekt po kilku miesiącach :D
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ach ta cierpliwość.... Na razie nie mogę doczekac się przeprowadzki do nowego domku, a potem wiosny, żeby móc ropocząć obsadzanie moich 'hektarów' :lol:
Ogródek Alix
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

alix pisze:ach ta cierpliwość.... Na razie nie mogę doczekac się przeprowadzki do nowego domku, a potem wiosny, żeby móc ropocząć obsadzanie moich 'hektarów' :lol:
chyba faktycznie będziesz musiała poczekać, bo przy takim nachyleniu wszystko zjedzie, włącznie z ziemią. Widziałam to u siebie jak początkowo źle założyłam skalniak :( Ale jak się wszystko rozrośnie, to oczu nie będziemy mogli oderwać :)

Trzymam kciuki żeby wszystko rosło jak szalone :) Dawaj dużo zdjęć wiosną - będę zaglądać jak zmieniasz swój kawałek ziemi :)
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj! Ładnie się zapowiada Twój ogródek. Masz już śliczny, soczysty trawnik i obsadzoną skarpę. Ta agrowłóknina tak źle nie wygląda i już w przyszłym roku w znacznej części pokryją ją rośliny. Z barwinkiem w roli zakrywacza to dobry pomysł. Szybko pokrywa ziemię również irga pozioma, która dodatkowo wzmacnia skarpy. Płożące iglaki widzę, że już masz więc one dopełnią dzieło.
No i będziesz miała pyszne jabłka :!: Powodzenia Alix!
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jacku posadzilam juz irgę dammera i rośnie jak szalona :)

Kocina, proszę nie strasz mnie nawet, że bedę miala kąpiel błotną zamiast skarpy... Na szczeście lub nieszczeście, w ogródku mam glinę, więc tak łatwo nie spłynie (mam nadzieję..). A zdjęciaz wiosny oczywiście załącze, w końcu będę sie musiala pochwalić Wam narcyzami, hiacyntami i tulipankami, które w tym roku posadziłam :D
Ogródek Alix
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alix - tak jak jest teraz - obsadzona i pod agrowłókniną - nie zrobi Ci kąpieli błotnej :) Chodziło mi bardziej o to, że z tej włókniny wszystko się zsunie. Nic się nie martw :wink:
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kocina dzięki, kamień z serca... :oops:
Ogródek Alix
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”