Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Maliny

Post »

Viollla, piszesz: podlewam zasiliłam... To może być przyczyna problemu z malinami. Dopiero posadzone i nawożone.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
solaris1919
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 mar 2015, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2

Post »

co jaki czas pryskać maliny kristazolem zielonym ?
malina jesienna sadzona na jesieni wczesniej na wiosne sypałem tylko complexem
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znowu mam rdzę, tym razem na nowym zagonku gdzie rosną całkiem nowe rośliny. Jest raptem na kilku liściach ale jest. http://www.jagodnik.pl/aktualnosci/pols ... maja-2015- tu jest wspomniane, że jest środek dedykowany na rdzę ale jak przejrzałam ulotkę produktu to nawet słowa o malinie nie ma.

Na chwilę obecną z grzybobójczych mam miedzian i topsin m. Na żadnym z nich nie jest wyróżniona malina :roll:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
violla
100p
100p
Od: 7 paź 2014, o 19:43

Post »

Posadziłam je jesienią to myslałam,że wiosna trzeba je wspomóc.Nie jest dobrze,bo prawie koniec maja a one nadal śpia.Dwie na 14 szt tylko wypuściły zielone maleństwa.Ktoś tez tak miał,że tak pózno ruszały zielone odrosty?Bo sama nie wiem,co o tym mysleć.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

Ja tak mam. Nie przejmuj się. :uszy Sadziłam jesienią dorodne krzaczki, spodziewałam się, że ładnie wystartują...A tu masz, dopiero co powypuszczały listki, ale idą jak burza, widać pąki nowych liści. Dwie mocno śpiace delikatnie wykopałam, spojrzałam , a tam jasne odrosty, zakopałam, pochuchałam i czekam :tan .Na zimę ucięłam nad ziemią, mam odmianę Polesie.
TYC8338391
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2015, o 21:48

Post »

violla pisze:Posadziłam je jesienią to myslałam,że wiosna trzeba je wspomóc.Nie jest dobrze,bo prawie koniec maja a one nadal śpia.Dwie na 14 szt tylko wypuściły zielone maleństwa.Ktoś tez tak miał,że tak pózno ruszały zielone odrosty?Bo sama nie wiem,co o tym mysleć.
U mnie jest podobnie kilka wypuściło dorodny pęd na ok 50cm :shock: większość poniżej 10 cm spora część wypuściła do tej pory małe kikutki. Jedna czwarta jednak nadal śpi, w każdym razie tak wyglądają.

Pozdrawiam
Beniuk
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 lut 2015, o 00:53

Post »

Jeśli mogę się w ogóle wtrącić. W tym roku wiele środków zostało wycofanych z "niewiadomych" przyczyn (zostawiony został 1-2 środki "dedykowane/dopuszczone" z identycznym składem co środki przypisane do zbóż i są to środki które przez lata były dopuszczone do stosowania na rośliny jagodowe, jednak te 2 środki dopuszczone kosztują 250 zł a te wycofane 50-60 od i cała przyczyna) ja nie patrze już na to czy jest dany środek dopuszczony, tylko słucham ekspertów, na rdze switch i bumper 4 zabiegi naprzemiennie temp. min 15 stopni, musi zadziałać, dawkowanie według ulotki .
"Oddaję dziś hołd spracowanym rękom polskiego rolnika. Tym rękom, które z trudnej, ciężkiej ziemi wydobywały chleb dla kraju, a w chwilach zagrożenia były gotowe tej ziemi strzec i bronić." Jan Paweł II
renata13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2015, o 19:17

Post »

Witam,
mam problem z malinami, głównie odmiany Polana. Krzaki maja już 1,5 roku , ładnie odbiły wiosną , a teraz zauważyłam pomarańczowe kropki na dolnych liściach. Nie mama doświadczenia w tym temacie i liczę na podpowiedź....Zdjęcia obrazują to...coś... :(
Pozdrawiam :wit
Renata Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
renata13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No to super.... ;:14
Dziękuję za pomoc, ale z tego co wyczytałam nie ma czym tego zwalczać...Czy trzeba wyciąć cały krzak czy tylko chore części?
renata13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jeszcze raz dziękuję....chociaż rdza i ....smutek pozostaje :cry:
renata13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

.....wypróbuję Zato 50 WG i... będę czekać w nadzieji ;:333
Pozdrawiam...w szczególności Beatagc ;:3
Renata
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

Moje maliny wywinęły numer ;:oj Ja tu czekam na nie w miejscu, w którym je posadziłam, a one tu tak sobie, ale w promieniu pół metra wychodzą jak głupie ;:202 Już uzgodniłam z sąsiadem, ze jakby co, to adoptuje i zajmie się jak swoimi ;:306 gdyby im przyszło do liści szukać nowego lokum :D
solaris1919
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 mar 2015, o 17:58

Post »

co jaki czas pryskać maliny kristazolem zielonym ?
malina jesienna sadzona na jesieni wczesniej na wiosne sypałem tylko complexem
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”