Z tego to już nic nie będzie wielkiego tzn. pięknego trawnika już nie będziecie mieć tak sądzę.
Humus to piach i kwaśna gleba - raczej nic Wam na tym się nie uda.
Powinniście sobie chwasty np. Chwastoxem opryskać by dać jeszcze szansę trawie tyle, że nie wiem jak już jest ona 'stara' co i tak nie zmienia faktu, że połowę dawki bym podał.
Ewentualnie ręczne usuwanie lub oprysk punktowo zastosować np. pędzlem/wacikiem do uszu przesmarować listki chwastów.
Inna przyczyna to zbyt gruba warstwa tej ziemi jaką 'posypałeś' nasiona traw.
Wschody po 10 dniach ponad 3 tyg. temu to nic strasznego bo były noce chłodne, a dwa rajgras wschodził pierwszy. Kostrzewy mogą teraz lub kilka dni temu zaczęły wychodzić dopiero.
Lepsza ziemia to ziemia kompostowa, a optymalne pH 4,5-5,5.
Dużo chwastów = gleba kwaśna jak diabli.
Także podanie teraz wapna granulowanego będzie także bardzo dobrym pomysłem.
Problem z nowy trawnikiem
Re: Problem z nowy trawnikiem ;(
Jak to ma być "reprezentacyjny trawniczek" to tylko glifosat.... najlepiej dwukrotnie i siać na nowo ;/
A jeśli nie musi być idealnie to tak jak gemciu pisze chwastox, starane itp... ,podlewać, kosić i na pewno się zagęści
A jeśli nie musi być idealnie to tak jak gemciu pisze chwastox, starane itp... ,podlewać, kosić i na pewno się zagęści
Ja bym wykopała te większe chwasty i kępki 'nieciekawej' trawy, kosiła normalnie trawnik i poczekała do jesieni.Nic przecież nie tracisz, tym bardziej, że planujesz jeszcze jakieś prace budowlane.Najwyżej jesienią, albo wiosna dosiejesz.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Po co masz kupować kwasomierz skoro mówię, że masz kwaśną glebę.
Kup worek 25kg wapna granulowanego w hurtowni rolniczej za kilka złotych i rozsyp to po terenie.
Odkwaśni glebę.
Trawę nową możesz sobie zasiać także we wrześniu bo dbd termin.
Teraz odkwaś glebę i pozbądź się chwastów w razie problemów zawsze możesz zrobić dosiewkę jak będą duże puste place.
Kup worek 25kg wapna granulowanego w hurtowni rolniczej za kilka złotych i rozsyp to po terenie.
Odkwaśni glebę.
Trawę nową możesz sobie zasiać także we wrześniu bo dbd termin.
Teraz odkwaś glebę i pozbądź się chwastów w razie problemów zawsze możesz zrobić dosiewkę jak będą duże puste place.