Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Maliny
Viollla, piszesz: podlewam zasiliłam... To może być przyczyna problemu z malinami. Dopiero posadzone i nawożone.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2015, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
co jaki czas pryskać maliny kristazolem zielonym ?
malina jesienna sadzona na jesieni wczesniej na wiosne sypałem tylko complexem
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znowu mam rdzę, tym razem na nowym zagonku gdzie rosną całkiem nowe rośliny. Jest raptem na kilku liściach ale jest. http://www.jagodnik.pl/aktualnosci/pols ... maja-2015- tu jest wspomniane, że jest środek dedykowany na rdzę ale jak przejrzałam ulotkę produktu to nawet słowa o malinie nie ma.
Na chwilę obecną z grzybobójczych mam miedzian i topsin m. Na żadnym z nich nie jest wyróżniona malina
Na chwilę obecną z grzybobójczych mam miedzian i topsin m. Na żadnym z nich nie jest wyróżniona malina
Pozdrawiam Jola
- violla
- 100p
- Od: 7 paź 2014, o 19:43
Posadziłam je jesienią to myslałam,że wiosna trzeba je wspomóc.Nie jest dobrze,bo prawie koniec maja a one nadal śpia.Dwie na 14 szt tylko wypuściły zielone maleństwa.Ktoś tez tak miał,że tak pózno ruszały zielone odrosty?Bo sama nie wiem,co o tym mysleć.
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Ja tak mam. Nie przejmuj się. Sadziłam jesienią dorodne krzaczki, spodziewałam się, że ładnie wystartują...A tu masz, dopiero co powypuszczały listki, ale idą jak burza, widać pąki nowych liści. Dwie mocno śpiace delikatnie wykopałam, spojrzałam , a tam jasne odrosty, zakopałam, pochuchałam i czekam .Na zimę ucięłam nad ziemią, mam odmianę Polesie.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 kwie 2015, o 21:48
U mnie jest podobnie kilka wypuściło dorodny pęd na ok 50cm większość poniżej 10 cm spora część wypuściła do tej pory małe kikutki. Jedna czwarta jednak nadal śpi, w każdym razie tak wyglądają.violla pisze:Posadziłam je jesienią to myslałam,że wiosna trzeba je wspomóc.Nie jest dobrze,bo prawie koniec maja a one nadal śpia.Dwie na 14 szt tylko wypuściły zielone maleństwa.Ktoś tez tak miał,że tak pózno ruszały zielone odrosty?Bo sama nie wiem,co o tym mysleć.
Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 lut 2015, o 00:53
Jeśli mogę się w ogóle wtrącić. W tym roku wiele środków zostało wycofanych z "niewiadomych" przyczyn (zostawiony został 1-2 środki "dedykowane/dopuszczone" z identycznym składem co środki przypisane do zbóż i są to środki które przez lata były dopuszczone do stosowania na rośliny jagodowe, jednak te 2 środki dopuszczone kosztują 250 zł a te wycofane 50-60 od i cała przyczyna) ja nie patrze już na to czy jest dany środek dopuszczony, tylko słucham ekspertów, na rdze switch i bumper 4 zabiegi naprzemiennie temp. min 15 stopni, musi zadziałać, dawkowanie według ulotki .
"Oddaję dziś hołd spracowanym rękom polskiego rolnika. Tym rękom, które z trudnej, ciężkiej ziemi wydobywały chleb dla kraju, a w chwilach zagrożenia były gotowe tej ziemi strzec i bronić." Jan Paweł II
No to super....
Dziękuję za pomoc, ale z tego co wyczytałam nie ma czym tego zwalczać...Czy trzeba wyciąć cały krzak czy tylko chore części?
Dziękuję za pomoc, ale z tego co wyczytałam nie ma czym tego zwalczać...Czy trzeba wyciąć cały krzak czy tylko chore części?
Jeszcze raz dziękuję....chociaż rdza i ....smutek pozostaje
.....wypróbuję Zato 50 WG i... będę czekać w nadzieji
Pozdrawiam...w szczególności Beatagc
Renata
Pozdrawiam...w szczególności Beatagc
Renata
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Moje maliny wywinęły numer Ja tu czekam na nie w miejscu, w którym je posadziłam, a one tu tak sobie, ale w promieniu pół metra wychodzą jak głupie Już uzgodniłam z sąsiadem, ze jakby co, to adoptuje i zajmie się jak swoimi gdyby im przyszło do liści szukać nowego lokum
Katarzyna. Ogród po wiejsku
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2015, o 17:58
co jaki czas pryskać maliny kristazolem zielonym ?