Judaszowiec (Cercis),odmiany,wymagania,pielęgnacja
Re: Judaszowiec
Mój judaszowiec /mam go od siewki/ zaczął kwitnienie po czterech latach.
Kwitnie jeszcze przed rozwinięciem lisci,więc nie ma możliwosci aby tego nie zauważyć.
Mój własnie kwitnie,wieczorem wstawię zdjęcie
Kwitnie jeszcze przed rozwinięciem lisci,więc nie ma możliwosci aby tego nie zauważyć.
Mój własnie kwitnie,wieczorem wstawię zdjęcie
Taki nasz los ja też mam sporo krzewów i drzew, na których kwitnienie już długo czekam i nic. Może warto go przyciąć na jesień, żeby zakwitł w przyszłym roku.
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Judaszowiec Cercis
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- bogdanm
- 200p
- Od: 29 kwie 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mój ma już 4 lata i jeszcze nie kwitnie
Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc.. Jaki to gatunek Judaszowca?
http://s5.postimg.org/699asr56f/IMG_7928.jpg
http://s5.postimg.org/699asr56f/IMG_7928.jpg
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Guy84 to judaszowiec chiński . Kanadyjski ma sercowate liście o ostrych wierzchołkach .
-
- 50p
- Od: 16 lip 2015, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 1000p
evik_evkaszWidzę że Twój judaszowiec rośnie na otwartej przestrzeni i nic go nie osłania dlatego ja bym go okryła na zimę , może tak być że mróz mu nie zaszkodzi ale wiatr może go wysuszyć .
Ja swoich nie okrywałam ale u mnie zimy w miarę ciepłe i moje otoczone są w koło drzewami tak więc wiatr i mróz im nie szkodzi .. Mój Judaszowiec kanadyjski ' Lavender twist covey' pierwszej zimy stracił pęd przewodni ale był już dość duży 1,6 . Następna zima była mocno śnieżna więc dostał pierzynkę a trzecia to wiadomo jaka ...wcale jej nie było . W tej chwili to już pięknie przyrósł i dobrze się prze korzenił .
Ja swoich nie okrywałam ale u mnie zimy w miarę ciepłe i moje otoczone są w koło drzewami tak więc wiatr i mróz im nie szkodzi .. Mój Judaszowiec kanadyjski ' Lavender twist covey' pierwszej zimy stracił pęd przewodni ale był już dość duży 1,6 . Następna zima była mocno śnieżna więc dostał pierzynkę a trzecia to wiadomo jaka ...wcale jej nie było . W tej chwili to już pięknie przyrósł i dobrze się prze korzenił .
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
A ja mam takiego i nie wiem jaka to odmiana . Kupiłam w tamtym roku na all. za około 10 zł ,miał 50 cm. i był cienki jak ołówek .W tym roku miał bardzo duże przyrosty i duże liście jak katalpa .CHYBA na wiosnę trzeba będzie wyciąć mu dolne gałęzie , bo będzie szerszy niż wyższy .Wiatr targał gałęziami i myślałam , że połamie , ale ani jeden listek nie odpadł . Nie musi kwitnąć ,bo jest ozdobny z liści i o wiele ładniej wygląda niż np. szczepiony grujecznik pendula .
Beata
Beata
-
- 1000p
beatazg to Judaszowiec kanadyjski . Mój też sporo w tym roku przyrósł tylko że ja mam
Cercis canadensis 'Forest Pansy' trzy lata temu wyglądał tak
a w tym tak ... troszkę go przycięłam bo nie mogłam przechodzić ścieżką i zaczęłam go podpierać aby rósł do góry .
Cercis canadensis 'Forest Pansy' trzy lata temu wyglądał tak
a w tym tak ... troszkę go przycięłam bo nie mogłam przechodzić ścieżką i zaczęłam go podpierać aby rósł do góry .
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Ewo,piękny ten Forest Pansy .Widziałam te drogie odmiany i może dałabym stówę,ale jak ma wymarznąć za rok czy dwa to trochę szkoda , ale jest piękny . Miałaś go tej zimy co było ponad -30 ?. U mnie wtedy zmarzł zielony klonik palmowy ponad 10 letni .
Beata
Beata
-
- 1000p
Beatko a dlaczego nie posadziłaś judaszowca w ogrodzie tylko na zewnątrz . W ogrodzie byłby troszkę osłonięty od wiatru .
Co do temperatur to u mnie najwięcej to -25 9 to dawno temu . Myślę że bardziej zaszkodzi mu wiatr i susza niż mróz a u Ciebie zimy śnieżne więc rośliny zawsze maja ciepłą kołderkę . W Szczecinie na kiermaszu Cercis canadensis 'Forest Pansy' sadzonka 80cm kosztowała 60zł. roślina szczepiona i miała już pąki kwiatowe . Tak więc nie jest już tak drogi . Były też odmiany z pełnymi kwiatami , oraz takie o żółtych liściach i płaczące te kosztowały 200-300 zł. Przymierzałam się do złotego ale nie mam już miejsca a Judaszowiec wygląda pięknie jako soliter .
Co do małych host to owszem lubię je a szczególnie myszki .
Dwa lata temu byłam w Bieszczadach mieszkaliśmy w Myczkowce tak więc niedaleko ciebie
Zapomniałam dodać niezły masz widok z okien
Co do temperatur to u mnie najwięcej to -25 9 to dawno temu . Myślę że bardziej zaszkodzi mu wiatr i susza niż mróz a u Ciebie zimy śnieżne więc rośliny zawsze maja ciepłą kołderkę . W Szczecinie na kiermaszu Cercis canadensis 'Forest Pansy' sadzonka 80cm kosztowała 60zł. roślina szczepiona i miała już pąki kwiatowe . Tak więc nie jest już tak drogi . Były też odmiany z pełnymi kwiatami , oraz takie o żółtych liściach i płaczące te kosztowały 200-300 zł. Przymierzałam się do złotego ale nie mam już miejsca a Judaszowiec wygląda pięknie jako soliter .
Co do małych host to owszem lubię je a szczególnie myszki .
Dwa lata temu byłam w Bieszczadach mieszkaliśmy w Myczkowce tak więc niedaleko ciebie
Zapomniałam dodać niezły masz widok z okien