Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki "zwisające"
Dwa lata temu truskawki puściłam na żywioł. Wypuściły dużą ilość pędów, na których miały owoce wielkości poziomek. Pędy dochodziły długością do 3 m.
Owoce miały tylko na pędach.
W zeszłym roku już wszystkie pędy obcinałam nauczona doświadczeniem z przed dwóch lat.
W tym roku mam tylko jeden krzaczek w doniczce.
Doszłam do wniosku, że nie opłaca się skórka za wyprawkę.
pozdrawiam
Krystyna
Owoce miały tylko na pędach.
W zeszłym roku już wszystkie pędy obcinałam nauczona doświadczeniem z przed dwóch lat.
W tym roku mam tylko jeden krzaczek w doniczce.
Doszłam do wniosku, że nie opłaca się skórka za wyprawkę.
pozdrawiam
Krystyna
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
To w takim razie nie lepiej mieć kilka "zwykłych" krzaczków albo poziomek?
-
- 200p
Powinna to być truskawka powtarzająca owocowanie.
Nie miało by sensu uprawiać na balkonie truskawkę, która owocuje tylko raz.
A co do określenia "truskawka zwisająca" to bardziej chwyt reklamowy.
Każda truskawka będzie zwisającą jeśli się wsadzi sadzonkę do doniczki i powiesi.
Truskawki mają to do siebie, że wypuszczają pędy.
pozdrawiam
Krystyna
Nie miało by sensu uprawiać na balkonie truskawkę, która owocuje tylko raz.
A co do określenia "truskawka zwisająca" to bardziej chwyt reklamowy.
Każda truskawka będzie zwisającą jeśli się wsadzi sadzonkę do doniczki i powiesi.
Truskawki mają to do siebie, że wypuszczają pędy.
pozdrawiam
Krystyna
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Kupiłam pięć krzaczków Ostary, z ciekawości. Z resztą w pełni się zgadzam, nie opłaci się skórka za wyprawkę
Mam za to kilkanaście krzaczków poziomek i przyznam, że jest czystą przyjemnością skubnąć sobie od czasu do czasu kilka pachnących poziomek 

-
- 200p
Ja również przerzuciłam się na uprawę balkonową z truskawek na poziomki.
Poziomek mam 25 krzaczków /4 skrzynki 80 cm w każdej 5 sadzonek oraz 5 donic po jednej sadzonce/.
Od trzech lat na balkonie hoduję i truskawki i poziomki oraz duuuużoo pomidorów.
Na jesieni zeszłego roku "zrobiłam" 15 sadzonek poziomek, które obecnie pięknie kwitną i zawiązują masę owoców.
Truskawkę w doniczce mam, aż jedną
.
pozdrawiam
Krystyna
Poziomek mam 25 krzaczków /4 skrzynki 80 cm w każdej 5 sadzonek oraz 5 donic po jednej sadzonce/.
Od trzech lat na balkonie hoduję i truskawki i poziomki oraz duuuużoo pomidorów.
Na jesieni zeszłego roku "zrobiłam" 15 sadzonek poziomek, które obecnie pięknie kwitną i zawiązują masę owoców.
Truskawkę w doniczce mam, aż jedną

pozdrawiam
Krystyna
Ale dlaczego wolisz poziomkę od truskawki?
Truskawka pnąca - jak przeciwdziałać chorobom
Witam jestem tutaj nowa :)Mam pierwszy raz w życiu truskawkę pnącą czy ktoś z Was ma jakieś naturalne sposoby,aby przeciwdziałać chorobom przed ich wystąpieniem ??
-
- 200p
Wydaje mi się, że poziomki są mniej kłopotliwe w uprawie /nie łapie ich szara pleśń - przynajmniej u mnie/.
Owocują na pewno dłużej niż truskawki.
Smak poziomek dla mnie jest lepszy niż truskawek.
Co prawda wielkością bardzo dużo odbiegają od truskawek, ale coś za coś.
pozdrawiam
Krystyna
Owocują na pewno dłużej niż truskawki.
Smak poziomek dla mnie jest lepszy niż truskawek.
Co prawda wielkością bardzo dużo odbiegają od truskawek, ale coś za coś.
pozdrawiam
Krystyna
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 maja 2013, o 19:44
Witaj. Dlatego się nazywają zwisające, ponieważ pędy odrastające mają zwisać ewentualnie podwiązywać do góry i na nich owocują. Ja pod koniec lata odrosty z takimi małymi korzonkami wsadzam do doniczek rozsadowych nie obcinając ich. Jak się ukorzenią to obcinam. Na zimę doniczki okopuję w ziemi pod folią i tak zimują. Przykryłem je włókniną. Posadzone w ziemi na polu przezimują.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Truskawka zwisająca owocuje nawet do pazdziernika i cały widz polega na tych zwisających pędach - nie mam u siebie ale widziałam - naprawdę efektownie wygladają truskawki i nie są aż takie małe. Wymagają jednak podlewania. W tym roku mam truskawki zwisające a te które oczywiście zaniedbane /taka jestem!/ przezimowały ładnie i w tym roku były już dwa owoce, będą dalsze.

Tu mój tegoroczny eskperyment po bokach truskawki zwisające w środku poziomki

potwierdzam opinię, że poziomki są łatwiejsze w uprawie, tylko z uporem maniaka twierdzę dawać im pić!!!!!

Tu mój tegoroczny eskperyment po bokach truskawki zwisające w środku poziomki

potwierdzam opinię, że poziomki są łatwiejsze w uprawie, tylko z uporem maniaka twierdzę dawać im pić!!!!!
- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja zwisające truskawa właśnie przygotowuje pąki do otwarcia.
Wyrosły na dość długich łodyżkach będą zwisały ja marzenie
Teraz czekam na kwitnienie
Wyrosły na dość długich łodyżkach będą zwisały ja marzenie

Teraz czekam na kwitnienie

Re: TRuskawka Pnąca jak przeciwdziałać chorobom
Ja stosowałem na mszycę wywar z cebuli i wysuszyło mi je ale trzeba pamiętać by nie przesadzić bo jeszcze kwiatki może upalić wraz z mszycami.
To jest na 10 l wody
Cebula. Wyciąg lub napar (z 200 g) na mszyce, napar - na choroby grzybowe i przędziorki.
Czosnek. Wyciąg (z 200 g roztartych ząbków) działa na mszyce i przędziorki. Przeciętym ząbkiem smarujemy liście pokryte plamami chorobowymi.
Tytoń. Odwar (z 10-12 papierosów) i wyciąg działa na mączliki, miseczniki, mszyce.
Zmiennik lucernowiec często atakuję truskawkę. Nie znam naturalnych metod, ale żeby zapobiegać przenoszeniu się go na truskawki trzeba likwidować chwasty. Są też kwiatki, które odstraszają szkodniki.
To jest na 10 l wody
Cebula. Wyciąg lub napar (z 200 g) na mszyce, napar - na choroby grzybowe i przędziorki.
Czosnek. Wyciąg (z 200 g roztartych ząbków) działa na mszyce i przędziorki. Przeciętym ząbkiem smarujemy liście pokryte plamami chorobowymi.
Tytoń. Odwar (z 10-12 papierosów) i wyciąg działa na mączliki, miseczniki, mszyce.
Zmiennik lucernowiec często atakuję truskawkę. Nie znam naturalnych metod, ale żeby zapobiegać przenoszeniu się go na truskawki trzeba likwidować chwasty. Są też kwiatki, które odstraszają szkodniki.
Re: Poradźcie. Zniszczone maliny i truskawki
Dzień dobry.
Mój truskawkowy problem narodził się zimą. Przez całe ubiegłe lato moje wiszące, ozdobne truskawki, były piękne i smaczne. Zimowały na strychu razem z poziomami i niestety są w złym stanie. Poziomki przetrwały całkiem ładnie, natomiast truskawki mimo podlewania wyglądają jak suszki. Czy są szanse aby je uratować? Jeśli tak to w jaki sposób?? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Mój truskawkowy problem narodził się zimą. Przez całe ubiegłe lato moje wiszące, ozdobne truskawki, były piękne i smaczne. Zimowały na strychu razem z poziomami i niestety są w złym stanie. Poziomki przetrwały całkiem ładnie, natomiast truskawki mimo podlewania wyglądają jak suszki. Czy są szanse aby je uratować? Jeśli tak to w jaki sposób?? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

T.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zacznij od usunięcia suchych części roślin, żeby nie zaatakowała szara pleśń, powinny mieć bardziej sucho, niż mokro, prawdopodobnie przemarzły.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Taki był mój pomysł. Ale czy ucinanie ich przy samej ziemi ma sens? Chciałabym. Aby chociaż późną wiosną się zazieleniły.. 
No właśnie, zostały ostatnio podlane i nadal mają mokro
da się jakoś osuszyć ziemię?
Bardzo dziękuję za pomoc!!

No właśnie, zostały ostatnio podlane i nadal mają mokro

Bardzo dziękuję za pomoc!!

T.