Bardzo ładne krzaczki, ale czy nie za sucho mają twoje truskawki?Ewao4 pisze:Ja jestem zadowolona z Dukata.Bardzo nam smakuje a dodatkowo jest plenny.Rok temu w maju kupiłam dwie odmiany frigo;Sopelkową Ambrozję i Thurigę.Owoców miały mało bo młode i też smakowo dobre.Teraz zapowiada się o wiele większy zbiór.W przodu Ambrozja dwa rządki a za nią Thuriga,kwiatów o wiele mniej ale krzaki bardzo duże i wielkie kwiaty.
Truskawki - cz.3
Re: Truskawki - cz.3
Ja zastosowałem Boiohumus Extra i udało mi się uratować moje roślinki. Przesadziłem z nawozem sztucznym i przelałem truskawki.kaLo pisze:Super nawóz ,szkoda tylko ,że to taka trochę brudniejsza woda, N:P:K 0,7:0,3:0,3 . Jeszcze mocno rozcieńczać każą
http://www.ekologicznykacik.pl/produkty ... umus-extra nic innego, tylko wyciąganie pieniędzy od naiwnych ludzi.
.
10 dni od zastosowania Biohumusu. Nie dość, że zniszczone liście rosną nadal to korzeń puszcza nowe liście.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje truskawki rosną w ciężkiej glebie. Wiosną pobubierałam trochę ziemi wokół korzeni uzupełniając kompostem. Nim ruszyły liscie ponawoziłam granulatem do truskawek. Krzaczki zdrowe, ładne. Teraz się zastanawiam czy mogę pod nie podsypać jeszcze azofoski.
Rosną na glebie słabej,piaszczystej ale nie bardzo się tym przejmują.
Pozdrawiam Ewa
Nic już nie syp. na pewno im składników wystarczy a jak będzie za dużo to zaszkodzi! Skutki przenawożenia to osłabiony wzrost, bardzo słabe kwitnięcie i umieranie roślin!Jolek pisze:Moje truskawki rosną w ciężkiej glebie. Wiosną pobubierałam trochę ziemi wokół korzeni uzupełniając kompostem. Nim ruszyły liscie ponawoziłam granulatem do truskawek. Krzaczki zdrowe, ładne. Teraz się zastanawiam czy mogę pod nie podsypać jeszcze azofoski.
- farmer123
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej czy podczas kwitnienia truskawek można pryskać na mszyce ??
''Dokładnie mówiąc mszyce i mrówki żyją ze sobą w symbiozie. Mrówki zapewniają mszycom bezpieczeństwo broniąc je przed agresorami (np. "biedronkami"), a w zamian dostają od mszyc słodką wydzielinę, którą się pożywiają.'' -to prawda ,tak jest -ale to wcale nie znaczy ,że człowiek ma im cały system zaburzać ! Wiele organizmów w naszym otoczeniu żyje ze sobą w symbiozie .Wiele ludzi nawet się nad tym nie zastanawia. Trzeba by się w wgłębić , żeby zrozumieć istotę sprawy ,ale to nie o tym wątek .Jak już musimy skorzystać z oprysku to naprawdę -APELUJĘ- róbcie to w pełni świadomie ,ściśle przestrzegając zaleceń (dawka ,termin stosowania ,faza roślin,karencja )do danego specyfiku oraz bezwzględnie BHP.santana51 pisze:Zgadzam się z przedmówcą mrówki prowadzą farmy mszyc i bronią je zaciekle przed intruzami .
Taki sobie oprysk na chybił-trafił jest niestosowny może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
A teraz na temat (z życia wzięte):u mnie jest mnóstwo mrówek i w truskawkach i na warzywniku .Z początku też mnie irytowały ale nie miałam czasu się nimi przejmować ,a teraz każdy się przyzwyczaił i chyba dziwnie by nam było bez mrówek .Mszyce też są co roku na bobie i koperku ,czasami na młodych drzewkach owocowych i różach.Na ogół wystarcza zimny prysznic -pod ciśnieniem wody strącam mrówki i część mszyc bo wszystkich się nie da,trzymają się kurczowo roślinki .Robię to wieczorem (wiadomo ,nie na rozgrzane rośliny ).Następnego dnia jest czerwono od biedronek,(jakby w ukryciu czekały na ucztę) i dojadają mszyce .Te mszyce co padły zjadają mrówki ,Tak tak zjadają nie reanimują .Dodam ,że truskawek mi nie atakuje ani szara pleśń ani pędraki .Profilaktycznie truskawki sadzę dosyć szeroko ,żeby krzaki miały opływ powietrza i ściółkuję czystą słomą.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
U mnie działce mam pozamiatane czyli przymrozek który wyskoczył z 15-V na 16-V zmroził ok 90% kwiatów hanoiki
- Pozdrawiam Jurek
-
- 50p
- Od: 16 maja 2015, o 13:35
- Kontakt:
Fajny ten opisy symbiozy mrówek z mszycami
Reanimacja byłaby jeszcze ciekawsza ale no cóż trudno się mówi... i pozamiatane
Reanimacja byłaby jeszcze ciekawsza ale no cóż trudno się mówi... i pozamiatane
Tak po prostu lubię to co robię , wielu docenia to co już zrobiłem , tym bardziej mam motywację do następnych działań.
Dziś widziałam na targu truskaweczki, od 10 do 15zł za łubiankę, ciekawe jaka będzie cena w sezonie..
Storczyku wyzdrowiej!!:)
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U nas też już się pojawiły w cenie 15 zł za kg
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;