Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów
Re: Metody rozmnażania róż
To biegnę na trawnik do sąsiedniego bloku po gałązki i będę próbować ukorzenić - jest tam róża angielska (pięknie pachnie) na zaniku, może uda mi się ukorzenić.
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak ta róża na trawniku przetrzyma gdzieś do lipca to przytniesz jakieś przekwitnięte gałązki i wyślesz mi. Ja Ci zaszczepię, a w następnym roku będę miała ja i odeślę Ci szlachetny krzew.
-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
Ja wtykam w ziemię patyki (jak się coś złamie) przy odkopczykowywaniu róż i przyjmują się.
Ja robię dokładnie tak samo. Taki mam sposób.idepozapalki pisze:Ja wtykam w ziemię patyki (jak się coś złamie) przy odkopczykowywaniu róż i przyjmują się.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
To chyba zostawię te piękne zielone gałązki na cięłam kompoście do lata zobaczymy może się ukorzenią, ale byłby to mix róż bo z każdej róży skracałam pędy ;)
Trzymam Cię za słowo Będę obserwowała. I tak spróbuję ukorzenić, bo marna jest, a jeżeli uda się ukorzenić, to będzie na uszlachetnienie również. Jakiś krzaczor przy niej posadzili i ją obrósł i zadusiłBarbara2000 pisze:Jak ta róża na trawniku przetrzyma gdzieś do lipca to przytniesz jakieś przekwitnięte gałązki i wyślesz mi. Ja Ci zaszczepię, a w następnym roku będę miała ja i odeślę Ci szlachetny krzew.
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
-
Masz załatwione tylko pilotuj sprawę.
No i tak. W marcu starałam się ukorzenić róże, właśnie padły mi ostatnie gałązki
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
bo róże to chyba w sierpniu najlepiej ukorzeniać. Moje patyczki wszystkie już przesadzone a przyjęły się wszystkie jakie wetknęłam w ziemię
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Bardzo dziękuję za udzielenie porady. Bardzo cenne informacje tutaj znalazłem.
W sierpniu?kety pisze: bo róże to chyba w sierpniu najlepiej ukorzeniać. Moje patyczki wszystkie już przesadzone a przyjęły się wszystkie jakie wetknęłam w ziemię
A które odmiany można ukorzeniać na wiosnę?
-
Tu nie chodzi o odmianę. Po prostu róże kiepsko się ukorzeniają z sadzonek zdrewniałych, raczej z zielonych dlatego lepiej ukorzeniać latem.
-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
Barbara2000 Może coś w tym jest. Do ukorzeniania w marcu nie biorę starych patyków tylko takie "świeże", które urosły w zeszłym sezonie. Jak do tej pory nie mam problemów z ukorzenianiem i wszystko się przyjmuje.