Wczoraj sprawdzałem u siebie pułapkę z feromonem - 65 motyli owocówki śliwkóweczki przez jedną dobę.maryann pisze:... Następna gotowość na owocówkę!
Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Śliwa - choroby i szkodniki
Pozdrawiam,
Radek
Radek
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś może odnieść się do postu renata13 odnośnie śliwy Amers i nalotu na liściach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=602
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jak ktoś ma wątpliwości,to najpierw lupka,a potem zdjęcie na forum.To mogą być pierwsze mszyce śliwowe.Poza tym zdjęcie jest nie ostre na tyle,że to wróżba a nie konkretna diagnoza.
-- 20 maja 2015, o 08:38 --
Jak ktoś ma wątpliwości,to najpierw lupka,a potem zdjęcie na forum.To mogą być pierwsze mszyce śliwowe.Poza tym zdjęcie jest nie ostre na tyle,że to wróżba a nie konkretna diagnoza.
-- 20 maja 2015, o 08:38 --
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
https://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=POPI - tu sprawdzaj.podjadek pisze:Czyli już niedługo?
Nieprawdopodobne.... https://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=WAPLrpilski pisze:Wczoraj sprawdzałem u siebie pułapkę z feromonem - 65 motyli owocówki śliwkóweczki przez jedną dobę.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale prawdziwe. Owady jak na zdjęciu z linka.maryann pisze: Nieprawdopodobne.... https://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=WAPL
http://tedan.pl/wordpress/wp-content/up ... 858588.jpg
W Częstochowie już też zaczęły się loty owocówki, a strona piorinu nic o tym nie mówi.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
W sosnowcu, DG i Katowicach w ogóle nie ma ostrzeżeń, od roku co jakiś czasz zaglądam i nigdy nic nie ma :/ nie wiem czy nie sprawdzają czy u nas tak źle że nawet szkodniki i choroby nie chcą się tu zadomowić :P :P :P U mnie póki co plaga mszyc ale śłiwki są tak wielkie że nie jestem w stanie bez duuuuużej drabiny sprawdzić co ze śliwami.rpilski pisze:
W Częstochowie już też zaczęły się loty owocówki, a strona piorinu nic o tym nie mówi.
-
Informacje PIORIN-u opierają się na doniesieniach z terenu.Jeśli w waszej okolicy nie ma sadów,
to nie ma też danych.Proste.Poza tym sadownicy korzystają z własnych pułapek feromonowych i tablic lepowych,
bo każda gmina ma inny mikroklimat i terminy lotów mogą się różnić nawet o kilka dni.
to nie ma też danych.Proste.Poza tym sadownicy korzystają z własnych pułapek feromonowych i tablic lepowych,
bo każda gmina ma inny mikroklimat i terminy lotów mogą się różnić nawet o kilka dni.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Zrobiłam zdjęcie jeszcze raz-ale podsypałam azofoskęewa2019 pisze:Spróbuję zrobić foto jeszcze raz-może jutro.
Pozdrawiam Ewa
Nie wiedziałam na jakiej zasadzie działa PIORIN. Co do sadów to faktycznie w naszej okolicy można ich nie uświadczyć ;)kaLo pisze:Informacje PIORIN-u opierają się na doniesieniach z terenu.Jeśli w waszej okolicy nie ma sadów,
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A, czyli taki rozcieńczony Mospilan. Może być; ale zaczekaj kilka dni na komunikaty o owocówce- wtedy załatwisz dwa problemy jednym opryskiem. Ponoć pierwsze ataki już są, więc długo się nie odwlecze. Acz jeśli chcesz już, to proponował bym coś szybkiego- jakiś pyretroid: Karate, Decis, etc.pomo pisze:Mam środek polysect 005SL na mszyce.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
Jakiś turysta zażywa kąpieli słonecznej