Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5

Post »

Szanso, sadzonki super ;:333 grube i krępe a daszek też do pozazdroszczenia.
;:215
A tak z babskiej ciekawości: jakie to odmiany?
Pozdrawiam, Marta.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, Marto dziękuję ;:196 ;:196

Pomidorków mam troszkę odmian np: Malachitowa Szkatułka, Sakharnyj Żełtyj, Żółty Aliny 277, Czerwony Aliny 277, Zagadka Prirody, Brutus, Amana Orange, Malinowy Olbrzym, Ałtajskij Oranżewyj, Pikuś, Marmande, Dr Wyches Yellow, Ruski Rozmiar, Malinowy Plon, Jantar, Perła Małopolski, Truskawkowy, Snow White, Auria, Magagron, ...

Właściwie świętujemy okrągłe 5 lat daszku.
Od prototypu w całości wykonanego z leszczyny (słupy, poziome linie i nawet cieniutkie gałązki jako listewki do przybijania folii :;230 ):
Obrazek
przez 4 modele z listwami z tartaku:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Pozostaliśmy wierni leszczynowym słupom i ciągle ta sama folia przepalona od słońca na pałąkach namiotu i spięta zszywkami takimi jak zeszyty. Po odsłużeniu służby na namiocie dostała drugie życie :wink: .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Piękne pomidorki i daszek z tradycjami, ;:433
Ja w tym roku też mam zmontowany daszek, od wczoraj zaczęlam wysadzać pomidorki, dlatego chciałabym się dowiedzieć jak je zabezpieczasz przed ZZ. Moje wczoraj dostały Miedzian, póżniej mam zamiar stosować HT i OW, po raz pierwszy będę tak uprawiać i nie wiem czy taka ochrona wystarczy?
Czy stosujesz jakieś inne środki zapobiegawcze?

Pozdrawiam
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Nie stosuję żadnych środków przeciw ZZ czy innym chorobom.
Celem powstania daszka była ochrona przed deszczami i związanymi z tym chorobami. Mam działkę w słonecznym i wietrznym miejscu. Daszek jest od zachodniej strony skąd wieją wiatry i zacinają deszcze (bywają wyjątki - wczoraj wiał południowo-wschodni wiatr, który mniej przeszkadzał przy zakładaniu folii niż zachodni). Przez 3 lata udało się ustrzec ZZ, niestety w 2014 koło 10 sierpnia zaatakowała. Przyszedł upał i zabił ZZ gdy była na liściach - liście zaschły. Kolejnego rzutu choroby nie było i łodygi z owocami pozostały zdrowe. Zbierałam pomidorki do końca zdrowe. We wrześniu skończyły się bo nie były zawiązane na wyższych gronach - tu zawiniła szara pleśń na kwiatach.
Na pocieszenie miałam pomidorki posadzone koło domu pod daszkiem :wink: - te owocowały do końca października i zerwane przed przymrozkiem jadłam do grudnia.

*Niewątpliwą zaletą takiego jednorzędowego daszka jest to, że nie podlewam pomidorów w trakcie sezonu. Po posadzeniu podlewam na początek ze wschodniej strony później robi to deszcz ściekając po folii i pomidorki wykształcają korzenie w stronę ścieżki i radzą sobie same, nawet podczas mojej 3-4 tygodniowej nieobecności.
* Ziemia pod "stopami" pomidorów pozostaje sucha (i krzaki nie mokną lub szybko obsychają podczas kręconego deszczu) i to jest najlepszą gwarancją zdrowia.
*Nie bacząc na ubiegłoroczne doświadczenia, nie planuję kropić przeciw ZZ.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07

Post »

Daszek super, wieje od niego naturą :)
Moje gruntowce niestety daszka nie dostaną, chyba, że z konstrukcji metalowo-betonowej. Ogród jest w miejscu stałego przeciągu, a raczej całkowitego haosu wietrznego. Wyrwałoby go ziemii :(
Mam nadzieję, że HT trochę je wspomoże, chociaż patrząć na zapowiadane deszcze, będzie im ciężko.
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

W naszym rejonie w tamtym roku zaraza szalała. Mało kto miał pomidory z gruntu. Ten rok lepiej się nie zapowiada. Ja mam na balkonie ale pod gołym niebem, czyli jak w gruncie.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zeszły rok na Śląsku to była porażka. Na razie jest sporo lepiej - w zeszłym roku w tym czasie miałam z zimna pomarznięte liście młodego orzecha włoskiego (rośnie wśród pomidorów). W tym roku dużo cieplej (i mniej deszczowo). Pomidory na dniach pójdą do gruntu. W zeszłym roku kilka wysadziłam wcześniej - były gorsze do samego końca. Dlatego się nie spieszę.
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09

Post »

Ja już wczoraj miałem wysadzać swoje do gruntu (niestety bez daszka :( ) ale przyszła burza i z planów nici... Poczekam, aż skończy padać, bo cały czas lekko siąpi.

Mam natomiast pytania praktyczne:

1 Miedzian. Przed wysadzeniem, chcę zrobić oprysk zgodnie za poradą forumowicz.
- Czy chodzi tu o 0,3% roztwór Miedzianu 350 (3ml na 1000ml wody)?
- Czy mogę zużyć tak przygotowany roztwór Miedzianu do prewencyjnego oprysku innych roślin, np: krzewy owocowe (agrest, malina, jeżyna, porzeczka, borówka), drzewa i krzewy ozdobne (wiąz pendula, róże, trzmieliny), iglaki (jałowce, cisy, kosodrzewiny, chojny)

2. Stanowisko
- Jak duży zrobić dołek w gruncie? Sadzonki są teraz w kubeczkach 200ml.
- Czy mogę użyć substratu uniwersalnego Agrohum do wypełnienia dołka? Gleba macierzysta to raczej ciężka mieszanka gliny z piachem.
- Czy w dolnej części dołka mogę dać niedokońca gotowy kompost?
- Czy od razu ściółkować? Skoszoną trawą, korą czy czymś innym?

To mój pierwszy rok, także proszę o wyrozumiałość. Staram się wszystko najpierw znaleźć na forum, ale nie wszystkiego jestem pewien :oops:
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Fragment z etykiety Miedzianu 50 WP
pomidor (w gruncie)-septorioza,bakteryjna cętkowatość, zaraza ziemniaka.Zalecana dawka: 25-30g /100m2.,zalecana ilość wody 6-8 l/100m2 ]
Znaczy to, że minimum może być 25 g w 8 l wody a maksimum 30 g w 6 l.. Czyli od 3 g/l do 5 g/l
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Czy z braku możliwości zakupu prawdziwej kredy szkolnej do produkcji cytrynianu wapnia mogę użyć kredy dla kur?

Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Teoretycznie w węglanie wapnia jest 40 % Ca. Zatem ta kreda z obrazka ma 94 % węglanu wapnia CaCO 3

Też teoretycznie powinna być dobra. Jednak papier wszystko przyjmie , kwas cytrynowy, czy ocet-już nie.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Czy zajście reakcji w postaci pienienia się i bulgotania będzie potwierdzeniem sukcesu? :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak. Dlatego w przepisie jest kreda, a nie wapno hydratyzowane. Widzimy naocznie czy reakcja przebiega.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”