Florovit

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skład florovitu

Post »

A, której Azofoski należy użyć do przepisu. ?Widziałam różnie wyglądające opakowania z napisem azofoska. Nie mam pojęcia czy one mają jeden i ten sam skład.?
Aga
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta

Ty też masz wątpliwości jakiej Azofoski użyć ?

Beata
besia pisze:czy można ten nawóz stosować dolistnie i w jakim rozcieńczeniu ?
Jeśli nawóz pobierają korzenie,to i liście . A w jakim stężeniu ?. To można policzyć i zaraz to zrobimy. Weźmy tabelę :

Obrazek

W naszym koncentracie najwięcej jest procentowo potasu / K2O/
W tej tabeli jest pozycja " saletra potasowa". Podano , że dopuszczalne stężenie tego nawozu wynosi od 0,5-1 %. Dla bezpieczeństwa przyjmujemy 0,5 %. W roztworze saletry o stężeniu 0,5 % jest 0,23 % tlenku potasu K2O . A w naszym koncentracie jest go 3,5 %. Rozcieńczenie musi być więc 3,5/0,23= ca 15 krotne zatem na litr wody do oprysku należy dodać 70 ml koncentratu

Policzyliśmy stężenie do oprysku podług składnika / K2O /, którego jest najwięcej w nawozie i jego formy chemicznej o największej rozpuszczalności w wodzie. W Azofosce prawdopodobnie / to tajemnica producenta pilnie strzeżona jak i cała historia f-my Veritas/ nie ma saletry potasowej a potas jest w formie fosforanu potasu a ten ma mniejszą rozpuszczalność w wodzie niż saletra potasowa. Nawóz o składzie Azofoski można by zestawić również z saletry potasowej i fosforanów amonu . Tak czy siak , jak wspomniałem, najlepszą rozpuszczalnością spośród związków potasu jakie mogą się znajdować w naszym koncentracie jest właśnie saletra potasowa i do tego składnika wyliczyliśmy stężenie do oprysku.
Ufffffff......... :;230
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Dziękuję , zrozumiałam .
Piszesz , że Azofoskę można zestawić z saletry potasowej i fosforanu amonu . Już z własnego doświadczenia wiem , że fosforan amonu rozpuszcza się całkiem dobrze . Posiadam oba nawozy , proszę powiedz mi jak je ze sobą połączyć żeby to miało sens .

Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

na litr wody do oprysku należy dodać 70 ml koncentratu
Upewniam się bo uczciwie przyznaję ,że sama nie przeliczałam :oops: ale wychodzi na to ,że do oprysku dajemy 10 razy więcej "Twojego" preparatu niż do podlewania .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

besia pisze: Posiadam oba nawozy , proszę powiedz mi jak je ze sobą połączyć żeby to miało sens .
I tak oto powstanie kolejna wersja nawozu do fertygacji ;:306

Wsypujesz do butelki PET o poj. 1,5 l kolejno:

- 10 dkg saletry potasowej
- 6 dkg Polidap'u/ fosforan amonu/
- 2 dkg Mikrokomplex

i dopełniasz wodą do objętości 1 l. Powstaje nawóz o składzie procentowym 1,5:1,7:2,9 i 0,3 MgO

Musisz dodać jeszcze Mikrokomplex bo nawóz musi zawierać mikroelementy

Do fertygacji używasz tego koncentratu 8 ml/l
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Najlepsze, że ten nawóz nie jest jedynie do fertygacji pomidorów ale mamy nawóz do pelargonii, petunii i innych roślin kwitnących. Byłam dziś w ogrodniczym i przy okazji sprawdziłam koszt azofoska 3kg+superfosfat 2kg+saletra potasowa 2kg= 53zł. Florovit 1l 12zł.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Jolu, dziękuje Ci za ten post, właśnie mi uświadomiłaś, że niepotrzebuje 7kg nawozu za 60 zł do kilku krzaków pomidorów na balkonie. Co potem z taką ilością zrobić ;:oj Jednak, opcja 1l nawozu na sezon, jest mi bliższa.
Aga
duchadb
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 maja 2014, o 18:10

Post »

Nie mam saletry potasowej, ale mam siarczan potasu. Czy mogę go użyć do nawozu i w jakiej proporcji? Mam superfosfat, ale nie wzbogacony. Powinnam kupić wszystko czy mogę użyć tego co mam? Mam tylko 8 pomidorów i trochę chilli. Nie chciałabym przesadzać z kosztami.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A czym do tej pory nawoziłeś ?. Gdzie te pomidory rosną ? Czy masz jakiś nawóz azotowy ?.
duchadb
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 maja 2014, o 18:10

Post »

Mam jeszcze saletrzak.

-- 21 maja 2015, o 19:42 --

Florowitem do pelargonii.

-- 21 maja 2015, o 19:42 --

Będą rosły na balkonie w pojemnikach.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Może da się coś sklecić. Chyba jeszcze dziś uda mi się to przeliczyć.

Jaki dokładnie masz ten superfosfat ?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

A tam napisane. :wink:
SUPERFOSFAT WZBOGACONY
40% (P2O5), 12% (CaO), 5% (SO3)

Ps. Dzisiaj muszę się przyjrzeć swoim nawozom i jakby co produkuje pierwszą partie nawozu.

Dzięki. :uszy
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak się składa, że mam wszystkie składniki i nie muszę nic dokupić :D
Czyli można stosować też do pelargonii, petunii i innych kwiatów a do innych warzyw /papryki, ogórków.../?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Śmiało możesz stosować..
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

duchadb

Do butelki PET o poj 1,5 l wlejesz połowę czyli ok 0,75 litra dobrze ciepłej wody. Wsypiesz do tego 6 dkg siarczanu potasu i mieszając poczekasz do jego rozpuszczenia. Następnie dosypiesz:

- 9 dkg saletrzaku
- 5 dkg superfosfatu wzbogaconego

i następnie uzupełnisz koncentrat wodą do pojemności 1 l.
Otrzymasz nawóz NPK o składzie procentowym 1,5:2:3 z pewną ilością mikroelementów i wapnia pochodzących z superfosfatu. Do podlewania trzeba stosować tego koncentratu w ilości 8 ml/l. Przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć dobrze butelkę z koncentratem ponieważ na dnie będzie osad siarczanu wapnia.

Taka praktyczna rada.

Odważ 1 kg wody na wadze kuchennej i wlej do butelki w której będziesz sporządzać koncentrat. Zaznacz markerem na butelce poziom tej wody. To Ci znakomicie ułatwi za każdym razem sporządzenie koncentratu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”