Winorośle i winogrona cz. 5
Re: Winorośle i winogrona cz. 5
U mnie S.Panonii w gruncie przeważnie do połowy września dojrzewa.
Niestety trochę go polubił mączniak prawdziwy.
Na zimę krzew pod kołderkę z ziemi bo pąki potrafią solidnie przemarznąć.
Niestety trochę go polubił mączniak prawdziwy.
Na zimę krzew pod kołderkę z ziemi bo pąki potrafią solidnie przemarznąć.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moja winorosl na liściach ma jakie jasne plamki ,czy o mączniak? Mogę zrobić jeszcze oprysk? Jak tak ,o czym?
Asia
Asia
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Daj szybko zdjęcie, oprysku w ciemno nie ma co robić. Sprawdź dokładnie spodnią stronę liści pod plamami.
Witam.W kwietniu posadziłam pierwsze winogrona ,Einset Sedler i Izę Zaliwską.Wczoraj dokupiłam Agat Doński. Mąż dowiedział się od kolegi,że nie można obok siebie sadzić kilku różnych odmian winogronu bo się zapylą i owoce będą takie same
Pierwsze dwie odmiany są posadzone od siebie ok. metra. Agata też chciałam posadzić przy tamtych.Czy to prawda,że nie mogą rosnąć obok siebie??

Pozdrawiam Ewa
-
- 1000p
Kolega męża to bajkopisarz, nie ma pojęcia o czym mówi. Można sadzić koło siebie a niektóre odmiany nawet trzeba, żeby się zapylały. Owoce zawsze są takie jaką kupiłaś odmianę, bez znaczenia czym się zapyli.
Różnice będą dopiero w drugim pokoleniu, jak wysiejesz nasiona i wyhodujesz winorośl.
Różnice będą dopiero w drugim pokoleniu, jak wysiejesz nasiona i wyhodujesz winorośl.
Serdecznie dziękuję za wyjaśnienie
A już szukałam miejsca na końcu ogrodu dla Agata a tak obok siebie dużo ładniej będzie 

Pozdrawiam Ewa
Mam jeszcze jedno pytanie związane z tą sadzonką .Oto ona

z tyłu na etykiecie jest napisane ,że zalecane jest nawożenie organiczne wspomagane gotowymi mieszankami mineralnymi.Co to znaczy? Czy mogę przy sadzeniu podsypać nawozem Florovit do winorośli bo taki posiadam?

z tyłu na etykiecie jest napisane ,że zalecane jest nawożenie organiczne wspomagane gotowymi mieszankami mineralnymi.Co to znaczy? Czy mogę przy sadzeniu podsypać nawozem Florovit do winorośli bo taki posiadam?
Pozdrawiam Ewa
-
- 1000p
Po pierwsze oberwij kwiatostan, roślina jest za mała na owocowanie. Wykop większy dołek, na dno obornik potem warstwa ziemi i dopiero sadzonka. Jak nie masz obornika nasyp pod sadzonkę trochę ziemi kompostowej. Florowit wg instrukcji na opakowaniu. Posadź w niecce, tak żeby później uzupełnić ziemią, sadzonka docelowo powinna być posadzona ok. 10cm głębiej niż jest teraz, oberwij najsłabsze latorośle zostawiając tylko 2 najmocniejsze.
A czy może być jakiś obornik granulowany zamiast ziemi kompostowej??
Pozdrawiam Ewa
-
- 1000p
Obornik granulowany jest mocno stężony i musisz dać go głębiej po korzenie. Najlepiej wymieszać z rodzimą ziemią, wsypać do dołka, solidnie podlać i przykryć 5 cm warstwą ziemi. Na to sadzonka z doniczki. Oczywiście tak aby jeszcze zostało miejsce na dosypanie ziemi jak sadzonka wyrośnie.
A czy granulowany obornik może być bez różnicy czy kurzy lub bydlęcy lepszy?
Pozdrawiam Ewa
Standardem jest bydlęcy. Ale jakby nie było, to kurzy też pewnie by nie zaszkodził. Winorośl nie ma wielkich wymagań, jeśli chodzi o żyzność gleby, więc nie musisz na starcie dawać jakiegoś intensywnego nawożenia. Jak np przesadzisz z dostarczaniem azotu latem, to może być problem z właściwym drewnieniem krzewu na jesień. W kolejnych latach roślinka da ci znać (wyglądem liści) czy potrzebuje dodatkowego nawożenia.
Pozdr.
Jarek
Jarek
Kupiłam już obornik i mam jeszcze jedno pytanie.Jaka musi być minimalna odległość sadzenia winogronu Agat Doński od Einset Sedles??
Pozdrawiam Ewa
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Źle postawione pytanie. To zależy jak się chce prowadzić, ile powierzchni dyspozycyjnej będzie dla korzeni i części nadziemych? Teoretycznie to można posadzić w jednym dołku, prowadzić w dwie strony i uzyskać gigantyczne formy.Ewao4 pisze:Kupiłam już obornik i mam jeszcze jedno pytanie.Jaka musi być minimalna odległość sadzenia winogronu Agat Doński od Einset Sedles??
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;