Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.7
Nasze dynie Muscat de Prowance, z nasion dyni z rynku, teraz mają liścienie niewiele mniejsze od tej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p5185392 Strzeżcie się gigantomaniacy 

- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie do osób uprawiających odmianę Olga (bezłupinowa). Jaki jest pokrój rośliny? W róznych opisach różnie podają. Jedne mówią o pokroju krzaczastym, inne że się rozłazi. Jaka jest naprawdę?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2014, o 22:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozłazi się, rozłazi... Tworzy charakterystyczny pokrój choinki, w minionym roku mojej "Olgi" najdłuższy pęd miał trochę ponad 6 metrów długości i grubo ponad 5 szerokości, więc jeśli wielkość to problem... Wymagania zaś ma podobne do innych dyniowatych - ciepło, wilgotno i żyźnie. Trochę zabawy jest przy wysiewie, ale mam nadzieję, że to zagadnienie jest Ci całkowicie znane.
Sic gorgiamus allos subjectatos nunc.
- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za informację. Na razie w doniczkach rośnie Miranda i Junona, ale zaciekawiła mnie Olga właśnie ze względu na znalezioną informację o krzaczastym pokroju rośliny. Jak widać nie do końca prawdziwą .
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Mam pierwszy raz posadzoną rozsadę dyni- Hokkaido i Muscade de Provance. Mam pytanie-jak dużo na nie przeznaczyć miejsca?
Pozdrawiam -Marta
- ElfyTrzy
- 50p
- Od: 24 lut 2014, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dynie posadzone, chyba tylko jedna Amish Pie padła, reszta na razie ma sie dobrze:)
Mam pytanie czy dynie: bezłupinowa Kakai, makaronowa Pyza oraz mini-mini typu Sweet Dumpling albo Thelma Sanders nadają się do uprawy w donicah? Donica jest naprawdę wieeeelka i tak się zastanawiam czy któraś z tych dyniek dała by radę. Mam taki "hot spot" w ogródku w sam raz na ciepłolubne ale ziemia póki co słaba i tak sobie wymyślam... I czy faktycznie Kakai i Pyza to bardziej krzaczaste dynie czy też długie pędy mają?
A, mam neszcze Burgess Buttercup, z tego co czytałam to też jest bardziej krzaczasta? Prawda to?
Mam pytanie czy dynie: bezłupinowa Kakai, makaronowa Pyza oraz mini-mini typu Sweet Dumpling albo Thelma Sanders nadają się do uprawy w donicah? Donica jest naprawdę wieeeelka i tak się zastanawiam czy któraś z tych dyniek dała by radę. Mam taki "hot spot" w ogródku w sam raz na ciepłolubne ale ziemia póki co słaba i tak sobie wymyślam... I czy faktycznie Kakai i Pyza to bardziej krzaczaste dynie czy też długie pędy mają?
A, mam neszcze Burgess Buttercup, z tego co czytałam to też jest bardziej krzaczasta? Prawda to?
Pozdrawiam,Elżbieta
- Thilien
- 100p
- Od: 26 cze 2007, o 10:57
- Kontakt:
Burgess Buttercup u mnie nie była krzaczasta, raczej się rozłaziła, natomiast Kakai jest krzaczasta i Pyza pół-krzaczasta (trochę dłuższe pędy). Myślę, że w dużej donicy można spróbować. Sweet Dumpling można dać podpory aby mogła się piąć
- ElfyTrzy
- 50p
- Kontakt:
Thilien pisze:Burgess Buttercup u mnie nie była krzaczasta, raczej się rozłaziła, natomiast Kakai jest krzaczasta i Pyza pół-krzaczasta (trochę dłuższe pędy). Myślę, że w dużej donicy można spróbować. Sweet Dumpling można dać podpory aby mogła się piąć
Wielkie dzięki, w takim razie spróbuję Pyzę albo Kakai wsadzić do pojemnika.
Sweet Dumpling i inne małe dyńki wsadziłam wzdłuż ogrodzenia właśnie żeby miały gdzie się wspinać.
Pozdrawiam,Elżbieta
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Sweet Dumpling potrzebuje dużo jedzenia i picia. Miałam w ubiegłym roku dużo innych dyń, ale żadna tak nie reagowała. Sweet Dumpling nie dostała nawozu zaraz zrzucała zawiązki.
- ElfyTrzy
- 50p
- Kontakt:
Oooo, dzięki za info. Czy inne mini dynie też reaguja jak Sweet Dumpling? Mam jeszcze Melonette Jaspe de Vendee, Baby Boo Thelmę Sanders.
Na razie wszystkie dyńki (i te małe i te duże) podsypałam granulowanym obornikiem i odrobiną nawozu z azotem. Raz zostały też zasilone gnojówką z pokrzyw. Na razie rosną (odpukać). Ponieważ mieszkam w dość ciepłym rejonie, wysadziłam dyńki już przed 15 maja i okryłam je flizeliną, po 15 maja wszystko pościągałam - i dobrze bo pod przykryciem zaczęla pojawiać się pleśń :/ Teraz prawie wszystkie mają już pąki, zobaczę kiedy im się zaczną otwierać kwiaty. Podlewam jak tylko zobczę, że ziemia zaczyna przesychać. Jeju, pierwsz raz mam tyle odmian, w zeszłym roku rosła tylko Hokkaido:) Aż się nie mogę doczekać jesieni;) Oby tylko było co zbierać bo ślimaki grasują :/
A jeszcze mam pytanie odnośnie tych malych dyniek. Wszystkie posadziłam koło podpór żeby oszczędzić trochę miejsca w ogórdku i się zastanawiam czy one będą się same wspinać jakimiś wąsami czy trzeba je przywiązywać?
Na razie wszystkie dyńki (i te małe i te duże) podsypałam granulowanym obornikiem i odrobiną nawozu z azotem. Raz zostały też zasilone gnojówką z pokrzyw. Na razie rosną (odpukać). Ponieważ mieszkam w dość ciepłym rejonie, wysadziłam dyńki już przed 15 maja i okryłam je flizeliną, po 15 maja wszystko pościągałam - i dobrze bo pod przykryciem zaczęla pojawiać się pleśń :/ Teraz prawie wszystkie mają już pąki, zobaczę kiedy im się zaczną otwierać kwiaty. Podlewam jak tylko zobczę, że ziemia zaczyna przesychać. Jeju, pierwsz raz mam tyle odmian, w zeszłym roku rosła tylko Hokkaido:) Aż się nie mogę doczekać jesieni;) Oby tylko było co zbierać bo ślimaki grasują :/
A jeszcze mam pytanie odnośnie tych malych dyniek. Wszystkie posadziłam koło podpór żeby oszczędzić trochę miejsca w ogórdku i się zastanawiam czy one będą się same wspinać jakimiś wąsami czy trzeba je przywiązywać?
Pozdrawiam,Elżbieta
Planuję posadzić Hokkaido i Hopi Orange. Ktoś się orientuje ile te gatunki można przechowywać od zerwania? Jak to wygląda z plonami? Jak owoc ma odpowiedni kolor, to go zrywam?
Na poletku będą z nimi rosły patison disco oraz cukinia - na wszystko chcę dać rozstaw 1m x 1m - czy to jest poprawna ilość miejsca na w/w gatunki? Czy przy takiej konfiguracja wszystkie nasiona będą nic nie warte, bo się wzajemnie "dyniowate" zapylą?
Czy mogę to wszystko trzymać na czarnej agrowłókninie?
Na poletku będą z nimi rosły patison disco oraz cukinia - na wszystko chcę dać rozstaw 1m x 1m - czy to jest poprawna ilość miejsca na w/w gatunki? Czy przy takiej konfiguracja wszystkie nasiona będą nic nie warte, bo się wzajemnie "dyniowate" zapylą?
Czy mogę to wszystko trzymać na czarnej agrowłókninie?
- ElfyTrzy
- 50p
- Kontakt:
Ostatnią Hokkaido z ogródka zjedliśmy gdzieś w styczniu.
Pozdrawiam,Elżbieta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 maja 2015, o 22:55
W jakich doniczkach/workach mogę uprawiać dynię makaranową i hokkaido? Czy worki 5 l wystarczą na sztukę a jak nie do jakiej wielkości potrzebują??
Wczoraj rozkroiłam ostanią dynię Hokkaido i była pyszna
pieczona z ziołami i czosnkiem.
Tydzień wcześniej dobrałam się do dyni Butternut i też
bardzo ładnie się przechowała w piwnicy.
pieczona z ziołami i czosnkiem.
Tydzień wcześniej dobrałam się do dyni Butternut i też
bardzo ładnie się przechowała w piwnicy.
Pozdrawiam
Agata
Agata
U nas Ambar jeszcze jedna leży, bardzo dobrze się przechowuje.