3 Rabaty, jedna miłość ...
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
3 Rabaty, jedna miłość ...
Wiem... długo mnie nie było
Postanowiłem że otworzę nowy dużo lepszy wątek , bez tych wszystkich zmartwień...
W końcu od czego są róże
Jak do tej pory udało mi się uzbierać 35 odmian . W tym roku powstaną jeszcze 2,1 rabata ,oczywiście z różami .Róże jak wiadomo zbieram od czerwca 2014 r tak jakoś spodobały mi się dwie potem inne i tak to działa Oczywiście nie mogłem sadzić wszystkich róż na jednej niezbyt dużej rabacie więc zlikwidowałem iglaki na wiosne powstała nowa rabata a teraz niedawno jeszcze jedna ... Ostatnio bardzo spodobały mi się róże angielskie , więc tak samo rabaty będą iście angielskie i do tego mam zamiar zmierzać dodatkowo tło będą robić stare drzewa iglaste , no po prostu bajka
No więc zapraszam ! Mam nadzieję że będziecie się mną interesować
Sezon w tym roku rozpoczyna ot taka zwykła a ile ma uroku Rosa Rugosa Wyjątkowo zdrowa pięknie kwitnąca ozdobne owoce w zimie i bez obaw można kosić ją kosiarką jak moja doznała to w 2008 i 09 Do tego czasu pięknie się rozrosła i pięknie kwitnie Róża z historią ... rośnie w sadzie bo tam kiedyś miał być mój ogródek potem przyszła zima zmieniłem zdanie i tak została... przez pierwsze dwa lata nieustannie koszona nigdy nie okrywana a dorosła do 1,20 cm.
Szykuje się Mary Rose ... Sadzona bodajże w Pazdzierniku u.r. pięknie się rozrosła , zdrowa i calutka w pączkach
W przeciwieństwie Graham T . ma jakieś plamki
Jeszcze jedną godną pochwały jest Abraham Darby . Bardzo szybko rośnie co mnie cieszy, nie złapał ani trochę skoczka jedynie zaczęła go brać mszyca ale sobie poradzimy , też w pączkach
No i jeszcze Eden wypuszcza nowy pęd !!
Reszta róż też w pączkach ! Jedynie wielkokwiatowe nic... podobno ma lać do poniedziałku u mnie więc napiszę co chce zrobić tzn. róże i róże
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Re: 3 Rabaty, jedna miłosć ...
Witam się w nowym wątku. Udało mi się być pierwszą. To mój pierwszy raz.
Czy dobrze pamiętam, że Eden Rose masz od ubiegłego roku? Moja słabiutko rośnie i szukam sposobu na jej wzrost. Jeżeli znalazłeś taki sposób, to się nim podziel. Też bym chciała, żeby Edenka wypuściła nowy pęd. Póki co, ma duży pąk osadzony na niziukim pędzie
Czy dobrze pamiętam, że Eden Rose masz od ubiegłego roku? Moja słabiutko rośnie i szukam sposobu na jej wzrost. Jeżeli znalazłeś taki sposób, to się nim podziel. Też bym chciała, żeby Edenka wypuściła nowy pęd. Póki co, ma duży pąk osadzony na niziukim pędzie
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Udało sie i mnie załapać na 1-szą stronę. Mati już sie pogubiłam z Twoimi wątkami, nie nadążam za Tobą, ale to nic dziwnego w końcu różnica pokoleń
Daj starszej pani szansę i zostań choć chwilę dłużej w jednym wątku, bo jak tak biegam to dostaję zadyszki.
Daj starszej pani szansę i zostań choć chwilę dłużej w jednym wątku, bo jak tak biegam to dostaję zadyszki.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Przyłączam się do prośby Daysy
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja również ,bo w pewnym wieku nie nadążam ze wszystkim
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Mati - jasne, teraz będzie już tylko lepiej!
Śliczna ta róża z historią, a jakie ma ładne liście.
Śliczna ta róża z historią, a jakie ma ładne liście.
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
No i ja przybiegłam
35 odmian róż ,to już coś a biorąc pod uwagę że od roku je zbierasz to świadczy o tym ,że kochasz je już całym serduchem
I masz już pierwsze kwiaty moja rugosa coś się ociąga
35 odmian róż ,to już coś a biorąc pod uwagę że od roku je zbierasz to świadczy o tym ,że kochasz je już całym serduchem
I masz już pierwsze kwiaty moja rugosa coś się ociąga
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
35 odmian w rok To musi być prawdziwa miłość
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- mati1999
- 1000p
Witam przeekochanych gości
Aniu Wiesz trochę może przerwij te maki ... dla profilaktyki tak nie dla mączniaka i plamistości ! U mnie też nie na wszystkich są np. na tych angielskich mszyc jest bardzo mało a na tych z niemiec dość sporo Fajnie że ci się powojniki podobają !
Dla ciebie dzisiejsza Mary Rose
Ewo Tak Eden mam od tąd ... >>>http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=420 Moja nie rośnie jakoś specjalnie szybko ale jednak rośnie ... po opiniach u innych na fo i Ani DS spodziewałem się gorzej ... dużo gorzej na razie wygląda tak
U mnie jej najwyrazniej spasowało stanowisko wschodnie jednak do przesadzenia bo za blisko Gospel ale to już na jesień , jedyne to dałem jej nawóz do róż w marcu po rozgrzebaniu kopców i tyle... nawet się na nią nie patrzę
Daysy Haha nie martw się zawsze się załapiesz ! Spoczko !
Dla ciebie obiecana Mary ! Zapach ma przepiękny !!! Tak jak woda różana...
Angielskie jakoś u mnie rosną nawet lepiej niż te z ADR np. Artemis ma teraz kilka plamek a one żadnej
Kocham Mary !
Jadziu Oj tam oj tam ! Rolki kupić wystarczy haha !
Rhapsody terminatorka ! Cała w pączkach a na dole chyba z 5 nowych pędów !
Beatko Dzięki ! No zdrowa bo w końcu to rugosa
Gertrude Jeckyll Też ma sporo pączków w przeciwieństwie do innych ! Zdrowa bez plamki tylko w błocie ...
Małgosiu EEE tam mają tu niektórzy po 200
Najbardziej zmartwiła mnie Nostalgia ! Zawsze była zdrowa , miejsca i stanowisko takie jak mają inne i tu rdza ! Liście oberwane ale czym pryskać !?
Tolinko No niby tak ale mam jakiś niedosyt i na pewno na 35 się nie skończy mogę cię zapewnić ! No i nawet drugie kwiaty od dzisiaj bo jest już Mary ! Nie trafiła teraz z pogodą ... zimno i wieje a wczoraj jeszcze lało ....
Graham Thomas,Lavaglut i Zorba te bez plam ...
Augusta Luise i Pastella
Heidi już wygląda tak , zdrowa żadnych plam czy coś ! A Astrid mimo że cięta wiosną mi do brzucha to już mnie przerosła !
A Abraham !!
Trochę się zmartwiłem The Fairy Kalmar ,Artemis bo mają plamki , oczywiście liście oberwane ale przecież mają przewiew miejsce a one takie coś A nostalgie to w ogóle rdza !?
Poza tym każda większa już w pąkach ! Następna po mary to G.T .
Kalmar strasznie chorowity jest... zobaczymy kwiaty ma ładne na zdjęciach ale te plamki do tych błyszczących liści nie pasują
Aniu Wiesz trochę może przerwij te maki ... dla profilaktyki tak nie dla mączniaka i plamistości ! U mnie też nie na wszystkich są np. na tych angielskich mszyc jest bardzo mało a na tych z niemiec dość sporo Fajnie że ci się powojniki podobają !
Dla ciebie dzisiejsza Mary Rose
Ewo Tak Eden mam od tąd ... >>>http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=420 Moja nie rośnie jakoś specjalnie szybko ale jednak rośnie ... po opiniach u innych na fo i Ani DS spodziewałem się gorzej ... dużo gorzej na razie wygląda tak
U mnie jej najwyrazniej spasowało stanowisko wschodnie jednak do przesadzenia bo za blisko Gospel ale to już na jesień , jedyne to dałem jej nawóz do róż w marcu po rozgrzebaniu kopców i tyle... nawet się na nią nie patrzę
Daysy Haha nie martw się zawsze się załapiesz ! Spoczko !
Dla ciebie obiecana Mary ! Zapach ma przepiękny !!! Tak jak woda różana...
Angielskie jakoś u mnie rosną nawet lepiej niż te z ADR np. Artemis ma teraz kilka plamek a one żadnej
Kocham Mary !
Jadziu Oj tam oj tam ! Rolki kupić wystarczy haha !
Rhapsody terminatorka ! Cała w pączkach a na dole chyba z 5 nowych pędów !
Beatko Dzięki ! No zdrowa bo w końcu to rugosa
Gertrude Jeckyll Też ma sporo pączków w przeciwieństwie do innych ! Zdrowa bez plamki tylko w błocie ...
Małgosiu EEE tam mają tu niektórzy po 200
Najbardziej zmartwiła mnie Nostalgia ! Zawsze była zdrowa , miejsca i stanowisko takie jak mają inne i tu rdza ! Liście oberwane ale czym pryskać !?
Tolinko No niby tak ale mam jakiś niedosyt i na pewno na 35 się nie skończy mogę cię zapewnić ! No i nawet drugie kwiaty od dzisiaj bo jest już Mary ! Nie trafiła teraz z pogodą ... zimno i wieje a wczoraj jeszcze lało ....
Graham Thomas,Lavaglut i Zorba te bez plam ...
Augusta Luise i Pastella
Heidi już wygląda tak , zdrowa żadnych plam czy coś ! A Astrid mimo że cięta wiosną mi do brzucha to już mnie przerosła !
A Abraham !!
Trochę się zmartwiłem The Fairy Kalmar ,Artemis bo mają plamki , oczywiście liście oberwane ale przecież mają przewiew miejsce a one takie coś A nostalgie to w ogóle rdza !?
Poza tym każda większa już w pąkach ! Następna po mary to G.T .
Kalmar strasznie chorowity jest... zobaczymy kwiaty ma ładne na zdjęciach ale te plamki do tych błyszczących liści nie pasują
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Mati ty tak blisko mnie a taka różnica w kwitnieniu u ciebie już Marysia kwitnie ,a moja dopiero pączkuje to bardzo piękna róża widzę że masz już ładniutki krzaczek Moją Astrid ścięłam króciutko wiosną ,bo pamiętam co wyprawiała latem i chciałam ją troszkę poskromić ,ale jej się chyba nie da za to zagęściła się i jest jej dwa razy tyle
- mati1999
- 1000p
No rzeczywiście blisko , a u ciebie przecież cieplej ! Pewnie zakwitną razem Spasowało jej tu chyba , to co będzie za 3-4 lata ! Pewnie big Mary Astrid szaleje u ciebie !? U mnie przecież wypuściła 2,5 m pędy w u.r Moja też szaleje w tym roku ! Ona chyba powinna rosnąć samotnie a nie ... Ale przynajmniej zdrowa i nie wymarza
- mati1999
- 1000p
Z powodu rdzy i plamistości zrobiłem oprysk , mam nadzieję że pomoże choć robiłem go 4 h temu to teraz zaczęła padać mżawka
Pochodziłem po ogrodzie i teraz widzę że jedna NN baardzo stara chyba z lat 40 już cała w pączkach ! Kwitnie tylko raz ...
Normalnie nie mogę się doczekać aż Abr zakwitnie
Coś mi się wydaje że druga po Mary to Pastella
Jeszcze dzisiejsza Mary ...
Ktoś ma doświadczenia z Lichtkongin Lucią ? Moja strasznie wolno rośnie !
Pochodziłem po ogrodzie i teraz widzę że jedna NN baardzo stara chyba z lat 40 już cała w pączkach ! Kwitnie tylko raz ...
Normalnie nie mogę się doczekać aż Abr zakwitnie
Coś mi się wydaje że druga po Mary to Pastella
Jeszcze dzisiejsza Mary ...
Ktoś ma doświadczenia z Lichtkongin Lucią ? Moja strasznie wolno rośnie !
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Witaj Mati zaróżowiło się u Ciebie u mnie lekkie paczkowanie.
Lichtkongin Lucią - czyli dla mnie Luśka jest jedna z moich pierwszych róż, jestem z niej zadowolona, nie choruje, nawet przesadzenie nie odebrało jej wigoru. nie martw się ale każda róża musi nieco się rozhuśtać efekt tak naprawdę przychodzą w trzecim sezonie i pamiętaj to róża "potwór" rozpycha się na boki i leci w górę, pędy ma sztywne nawet nie wymaga podpór, zaleta jest jak juz kwitnie to burza kwiatów z mała przerwą cały sezon - dlatego warto na nia poczekać.
Przepraszam zobacz jakie będziesz miał cudo, fotkę usunę aby nie zaśmiecać Twojego ogródka.
Lichtkongin Lucią - czyli dla mnie Luśka jest jedna z moich pierwszych róż, jestem z niej zadowolona, nie choruje, nawet przesadzenie nie odebrało jej wigoru. nie martw się ale każda róża musi nieco się rozhuśtać efekt tak naprawdę przychodzą w trzecim sezonie i pamiętaj to róża "potwór" rozpycha się na boki i leci w górę, pędy ma sztywne nawet nie wymaga podpór, zaleta jest jak juz kwitnie to burza kwiatów z mała przerwą cały sezon - dlatego warto na nia poczekać.
Przepraszam zobacz jakie będziesz miał cudo, fotkę usunę aby nie zaśmiecać Twojego ogródka.