Jak poprawić napełnianie kosza trawą?
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak poprawić napełnianie kosza trawą?
Witam, mam pytanie jak w temacie. Kosiarka elektryczna Kabit 1,3 kW, kosz ok. 35 l. Kosze regularnie, trawa miękka, kosz ma dziury. Ale zawsze trochę miejsca zostaje w koszu, nie napełnia się całkowicie. No może kilka razy się zdarzyło, że dobiło na maks ale zwykle połowa i już się przesypuje i trzeba zdjąć kosz, ubić ręką i dopiero dalej jechać. Może trzeba mocniej przygiąć te łopatki na nożu, albo bardziej podziurawić kosz? A może materiałowy lepiej by się napełniał jak plastikowy, tylko czy da sie dokupić zamiennik o pasującym mocowaniu?
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Re: Jak poprawić napełnianie kosza trawą?
Według mnie jedyne co można robić to regularnie,nawet po każdym koszeniu wyczyścić od spodu kosiarkę żeby powietrze miało lepszą cyrkulację.
Najważniejsze to żeby nie był zalepiony taki mały otwór który jest do zasysania powietrza.
Najważniejsze to żeby nie był zalepiony taki mały otwór który jest do zasysania powietrza.
-
- 200p
Jest czyszczona po każdym koszeniu. A mimo to jakoś słabo ubija. Skoszona trawę zbiera ładnie, tylko mi chodzi o ubijanie w koszu. A może sama konstrukcja jest wadliwa, np. zły kąt podwieszenia kosza czy coś.
dużo zależy od trawy.W tym roku jest wyjątkowo ciężka i mokra. szybko zapycha kosz na początku.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam tą kosiarke i uważam że to jej wada fabryczna/konstrukcyjna. Ona dobrze radzi sobie z suchą i małą trawą a już coś większego i wilgotnego zatyka tunel przed wejściem do kosza. Tak jakby wentylator był za mały albo tunel za wąski... Poczekam aż skończy żywot a na razie mordęga.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 200p
Mam na działce część trawy sianej a część to taka pozostałość, miękka wiechlina, koniczyna, kaczeńce, taka typowa łąka. I tą sianą trawę zbiera lepiej od tej mieszanki. Staram się kosić zawsze suchą trawę, bo raz, że prąd a dwa mokra jest cięższa i kłopotliwsza przy koszeniu z koszem. Trzeba zatem sie pogodzić z tym, jak napełnia, widać ten typ tak ma. Następna kosiarka będzie prawdopodobnie JakMet 1500 CR. Obecna ma już 7 lat, ile jeszcze jej dajecie życia? Dotąd wymieniony tylko nóż i śruba mocująca, jakas marna była i się wyrobiła ale to groszowe sprawy.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
To dobry pomysł; dobrze jeśli na końcach ma takie skrzydełka jak śmigła. Co więcej silniejszy strumień powietrza będzie wyciągał, podnosił z ziemi źdźbła, przez co będzie równiejszy trawnik i wyzbierane różne szczątki.mlodzieniec pisze: Może trzeba mocniej przygiąć te łopatki na nożu?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Czysty kosz i zmiana noża. Tylko tyle jesteś w stanie poradzić. Podgięcie skrzydełek na nożu... jeśli dasz radę podgiąć skrzydełka tak aby ostrze nie zmieniło cięcia to ok
Tylko nie postaw tego do pionu
Ja bym noża na Twoim miejscu nie ruszał, ale działaj jak uważasz