Kasztan jadalny - choroby,szkodniki
Kasztan jadalny - choroby,szkodniki
W tym roku zakwitł pierwszy raz, ma owoce, ale liście żółkną. Nie zauważyłam żadnego robala, może mu brakuje czegoś w glebie ? Proszę o porady.
Jak widać zażółcenia występują w połowie liścia. Będę wdzięczna za podpowiedzi, bo żal tego kasztana. Mam wprawdzie trzy sztuki, ale szkoda tracić już dość spore drzewko. Pozostałe są w porządku, ale nie owocują, tylko ten jeden, chory ma kwiaty i owoce.
Jak widać zażółcenia występują w połowie liścia. Będę wdzięczna za podpowiedzi, bo żal tego kasztana. Mam wprawdzie trzy sztuki, ale szkoda tracić już dość spore drzewko. Pozostałe są w porządku, ale nie owocują, tylko ten jeden, chory ma kwiaty i owoce.
Kasztan jadalny - usychanie liści
Witam i proszę o pomoc. Mam dwa młode kasztany jadalne. Rosną u mnie trzeci rok, ale w tym roku coś się z nimi dzieje złego. Bardzo mi zależy, aby rosły w zdrowiu bo mi się bardzo podobają.
Dodam, że oba mają ten sam objaw - podsychanie liści. Czy to choroba, czy przymrozek? Cóż robić?
Załączam fotkę:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47c ... b27d6.html
Dodam, że oba mają ten sam objaw - podsychanie liści. Czy to choroba, czy przymrozek? Cóż robić?
Załączam fotkę:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47c ... b27d6.html
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kasztan jadalny - usychanie liści
Tak wrażliwy gatunek będzie cierpiał od mrozów. To raz.
Dwa: jeśli gleba jest przepuszczalna to dużo podlewaj.
Dwa: jeśli gleba jest przepuszczalna to dużo podlewaj.
Gleba jest zbita, ciężka i gliniasta. Raczej niezbyt urodzajna. Jednak do tego roku pięknie rosły. Miały bardzo duże liście. W tym roku coś się stało. Czy to przymrozek?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2015, o 21:40 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odmrożenia są widoczne ewidentnie. Zastanawiający jest jeszcze ten ubytek kory i wywinięcie co niektórych liści pod spód. Nie ma tam żadnych niespodzianek?
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Tez uważam, ze to uszkodzenia spowodowane przymrozkami. Jednak jak tu sie dziwić jak kasztan (roslina ciepłolubna), został posadzony na jakiejś łące w trawe, gdzie przymrozki gruntowe są pewnikiem.
Dodam jedynie, ze jak juz sadzisz dowolne drzewko to zadbaj o nie i przynajmniej wyplew trawe dookoła niego, daj mu nazwozu, kompostu, a nie tak wtykniesz i oczekujesz, ze bedzie ci rósł jak na drożdzach.
Dodam jedynie, ze jak juz sadzisz dowolne drzewko to zadbaj o nie i przynajmniej wyplew trawe dookoła niego, daj mu nazwozu, kompostu, a nie tak wtykniesz i oczekujesz, ze bedzie ci rósł jak na drożdzach.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Ok dziekuje. Ubytek kory to chyba robota saren. Czym nawozić kasztany?
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Zacznij od odpowiedniego wątku -> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=28748
W przypadku braku odpowiednich informacji, to tam należy zadawać takie pytania...
W przypadku braku odpowiednich informacji, to tam należy zadawać takie pytania...
Przyczyną jest gliniasta gleba, im głębiej tym bardziej nieprzepuszczalnie na takich glebach.Dopóki był korzeniami płytko, to jakoś się trzymał.Na dłuższą metę jednak rady nie da.Jak napisała Eddy, dobrze rośnie na lżejszej i przepuszczalnej.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 kwie 2015, o 16:56
Eddy to pan .A mój kasztan rośnie na bagnie,ma tylko 80 cm. do wody gruntowej.Przez 20 lat nigdy nie widziałem szkodników lub chorób grzybowych ani uszkodzeń mrozowych.Pozdrawiam EDWARD
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie sądzę, by to była główna boląćzka tej rośliny. U mnie miał podobne objawy - dysfunkcja korzenia. Prawdopodobnie za wysokie pH - nadmiar wapnia http://ogrodnick.pl/opisy/castanea_sativa_opis.htmmarcinpruszcz pisze:Odmrożenia są widoczne ewidentnie.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 kwie 2015, o 16:56
Mój kasztan niedługo zakwitnie,pochwalę się zdjęciem.