Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
forumowicz dziękuję za wyjaśnienie. Będę mieszać. Kusi mnie możliwość pryskania całych krzaków a nie tylko gron .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 maja 2015, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje pomidory w gruncie niestety coraz bardziej marnieją. Polało po nich kilka razy, kilka chłodniejszych nocy i robią się brzydkie.
Te pod folią mają się dobrze, a w gruncie takie bidulki
Te pod folią mają się dobrze, a w gruncie takie bidulki
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
forumowicz, dzięki za odpowiedź Ja mam Miedzian 350SC. Na etykiecie:forumowicz pisze:Fragment z etykiety Miedzianu 50 WPZnaczy to, że minimum może być 25 g w 8 l wody a maksimum 30 g w 6 l.. Czyli od 3 g/l do 5 g/lpomidor (w gruncie)-septorioza,bakteryjna cętkowatość, zaraza ziemniaka.Zalecana dawka: 25-30g /100m2.,zalecana ilość wody 6-8 l/100m2 ]
Kod: Zaznacz cały
pomidor (w gruncie): zaraza ziemniaka, bakteryjna cętkowatość - 20-25ml w 7 l wody/100m2
Proszę, czy mógłbyś coś mi napisać o profilaktycznym wykorzystaniu miedzianu o którym pisałem powyżej?
No i o tych dołkach...
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
baiko83 odżyją przy lepszej pogodzie. Ja moje w zeszłym roku specjalnie pryskałam dolistnie nawozem antystresowym (na zmiany pogodowe, zalania itp.). Całe lato było do bani...
Poczekaj na zmiany pogody (będzie cieplej + słońce) - wtedy warto popatrzeć jak będą rosły nowe przyrosty. Jak masz włókninę np to możesz je osłonić. Ja moje pewnie w przyszłym tygodniu wysadzę - stoją sobie w foliaku i już odreagowały zmiany klimatyczne.
Poczekaj na zmiany pogody (będzie cieplej + słońce) - wtedy warto popatrzeć jak będą rosły nowe przyrosty. Jak masz włókninę np to możesz je osłonić. Ja moje pewnie w przyszłym tygodniu wysadzę - stoją sobie w foliaku i już odreagowały zmiany klimatyczne.
- picadero
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2012, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie na razie od tygodnia wszystko ok
Życie zaczyna się na .... działce i kończy hmm .... na działce
Alyaa jakim to nawozem pryskałaś ?Czy to może jest Asahi ? Ilona
-
Nie, ja mam czeski odpowiednik. Ale coś podobnego.
-
- 10p - Początkujący
Mam nadzieję że odżyją. Najgorsze jest to, że tu na podkarpaciu znów lało całą noc, a i teraz cały czas siąpi deszcz. Najbliższe dni też zapowiadają się nie najlepiej.Alyaa pisze:baiko83 odżyją przy lepszej pogodzie. Ja moje w zeszłym roku specjalnie pryskałam dolistnie nawozem antystresowym (na zmiany pogodowe, zalania itp.). Całe lato było do bani...
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
baiko83 a dużo masz tych pomidorów w gruncie? Jak nie są to hektary, to może spróbuj je czymś osłonić.
Napiszę co ja mam:
6 pomidorów samokończących mam pod daszkiem z folii - 5 1,5 metrowych pałąków z rury PCV każdy na 2 prętach wbitych w ziemię, na to fragment starej folii z namiotu;
8 pomidorów wysokich (docelowo do uprawy przy podporach 2 na 1) - 6 czy 7 pałąków z gałęzi z jeżyny wbitych bezpośrednio w ziemię na to biała agrowłóknina;
maskotka ma swoje M1 w namiociku z 2 skrzyżowanych pałąków z jeżyn, na to worek foliowy specjalnie trochę podarty, żeby był dostęp powietrza.
Nie są to zabezpieczenia idealne, ale do czasu poprawy pogody muszą wystarczyć.
Napiszę co ja mam:
6 pomidorów samokończących mam pod daszkiem z folii - 5 1,5 metrowych pałąków z rury PCV każdy na 2 prętach wbitych w ziemię, na to fragment starej folii z namiotu;
8 pomidorów wysokich (docelowo do uprawy przy podporach 2 na 1) - 6 czy 7 pałąków z gałęzi z jeżyny wbitych bezpośrednio w ziemię na to biała agrowłóknina;
maskotka ma swoje M1 w namiociku z 2 skrzyżowanych pałąków z jeżyn, na to worek foliowy specjalnie trochę podarty, żeby był dostęp powietrza.
Nie są to zabezpieczenia idealne, ale do czasu poprawy pogody muszą wystarczyć.
Dorota
-
- 10p - Początkujący
W gruncie mam 20 pomidorów w trzech odmianach. wszystkie koktajlowe: Ola Polka, Radana i Maskotka. Hektary to to nie są więc może faktycznie jakoś je osłonie. W tunelu mam oprócz tych odmian jeszcze Poranek. Te tunelowe mają się świetnie. Oby tak dalej. Ale tym w gruncie ewidentnie szkodzi ta wredna pogoda.
Kochani,jaka jest pogoda to widać za oknem dlatego pytam,czy trzeba już stosować zapobiegawczo jakieś środki?
No właśnie ja też w tym roku ,kombinuje ,żeby gruntowym jakieś ''berety ''pozakładać .U mnie też te co rosły w żywiole, niestety były wiele słabsze od osłoniętych.
-
Ehh - chyba poczekam jeszcze z wysadzaniem. Wg prognozy pogody u mnie ma być 28-go ponad 1 stopień przymrozku ;/ Pomidory aż proszą by je wysadzić, ale nie nastraja optymistycznie temperatura...