Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Wczesna czereśnia(dzisiaj zauważyłam) owocki z rdzawymi plamkami i dziurkami na liściach(mała ilość) czarne mszyce
(chyba?) co mogłabym zrobić-oprysk? ale czym?
(chyba?) co mogłabym zrobić-oprysk? ale czym?
Pozdrawiam Ewa
Nie wiem co się dzieje z moją wiśnią, mimo oprysków zamierają mi liście mimo że, kora jest żywa, nie marszczy się ani nie usycha.
Co Wy na to? stres po przesadzeniu czy jakieś choróbsko?
Co Wy na to? stres po przesadzeniu czy jakieś choróbsko?
Pozdrawiam Józef
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej niedostatek korzeni.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Ja w trakcie przesadzania na wiosnę, wykopałem ją z całą bryłą korzeniową. Dodatkowym zabiegiem było przycięcie jej na czopki jak na fotce.
Pozdrawiam Józef
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
No, może nie- cała bryła miałaby promień kilka metrów, bo drzewo spore.
Bardzo dobrze udeptać, rozsądnie podlewać, cieniować, ewentualnie jeszcze przyciąć.
Bardzo dobrze udeptać, rozsądnie podlewać, cieniować, ewentualnie jeszcze przyciąć.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Bryła korzeniowa nie była duża, wiśnia była posadzona zeszłej wiosny, a przesadzona w marcu tego roku . Tak wyglądała w czerwcu ub. roku.
Ja już przesadzałem nawet takie, 6 letnia, posadzona w formie zakładu, że się przyjmie, wykarczowane za pomocą siekiery, praktycznie prawie bez korzeni. Zostawiłem tylko krótkie czopki, a tak wyglądała po roku.
A tak wygląda po 3 latach
Ja już przesadzałem nawet takie, 6 letnia, posadzona w formie zakładu, że się przyjmie, wykarczowane za pomocą siekiery, praktycznie prawie bez korzeni. Zostawiłem tylko krótkie czopki, a tak wyglądała po roku.
A tak wygląda po 3 latach
Pozdrawiam Józef
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Obejrzyj dokładnie,czy nie ma trocin na ziemi.Zajrzyj do wątku o chorobach i szkodnikach śliwy.Ostatnie strony.
Żadnych trocin nie widać, liście wyglądają jak wyjedzone. Fotka jest z przed kilku dni, czyli z lekka nie aktualna. Dziś albo jutro będąc na działce porobię aktualne fotki. Przy okazji zaopatrzę się w lupkę i pooglądam czy coś tam nie siedzi.
Pozdrawiam Józef
Pozdrawiam Józef
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Dziękuję za zainteresowanie moją czereśnią.
Po wykopaniu okazało się, że jest kompletnie sucha, nawet sama się połamała. CO ciekawe, jakiś odrost zielony był na podkładce, jakby przeszczepiona część obumarła, a życie pokazało się na ptasiej podkładce.
Po wykopaniu okazało się, że jest kompletnie sucha, nawet sama się połamała. CO ciekawe, jakiś odrost zielony był na podkładce, jakby przeszczepiona część obumarła, a życie pokazało się na ptasiej podkładce.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- alette
- 100p
- Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Witajcie. Proszę o poradę: co to za dziury w liściach wiśni? Dobrze domyślam się, że dziurkowatość liści? Czym to zwalczyć, dziękuję za odpowiedź.
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Marcin Luter
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie ,to są dziurki w liściach.Dziurkowatość to choroba grzybowa,a u Ciebie to efekt konsumpcji.Poszukaj takiego delikwenta http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrodnica_niszczylistka
- alette
- 100p
- Od: 11 kwie 2013, o 17:48
kaLoDziękuję za szybką odpowiedź, pierwsze słyszę o takim owadzie Bo widzisz, ja to samo mam na liściach śliw, wyglądają identycznie, nawet myślałam że może ślimaki zajadają te liście Poszukałam i znalazłam super stronę:
http://poradnikogrodniczy.pl/ogrodnica- ... giczne.php
Tylko, że... Tam jest milion pomysłów jak pozbyć się tego owada. Nie będę przekopywać ziemi glebogryzarką. Przekopywać ziemię motyką to w pobliżu drzew?
Zacytuje coś:
Kolejna sprawa: powinnam grykę wysiać na grodzie...
No i na koniec zwalczanie chemiczne:
http://poradnikogrodniczy.pl/ogrodnica- ... giczne.php
Tylko, że... Tam jest milion pomysłów jak pozbyć się tego owada. Nie będę przekopywać ziemi glebogryzarką. Przekopywać ziemię motyką to w pobliżu drzew?
Zacytuje coś:
To znaczy, że pod koniec lipca, jak piszą powinnam wybierać i karmić ptaki tymi larwami? Więc przekopywać tę ziemię trzeba w lipcu?Samice chrząszczy składają w glebie owalne, żółtawe jaja. Pod koniec lipca i w sierpniu wylęgają się z nich larwy ogrodnicy niszczylistki, zwane pędrakami. Są one zwinięte w podkówkę i mają barwę kremowobiałą z brązową głową, dorastają do 20 mm długości. Pędraki odżywiają się głównie korzeniami traw i chwastów. W uprawach ogrodowych dużych zniszczeń dokonują na grządkach z truskawkami. Uszkodzone rośliny słabo rosną, a nawet zamierają.
Kolejna sprawa: powinnam grykę wysiać na grodzie...
No i na koniec zwalczanie chemiczne:
Który wybrać taraz środek? Mospilanem opryskałam już porządnie wiśnię wczoraj na mszyce. Natomiast w w połowie czerwca? powinnam użyć chyba innego środka?Larwy ogrodnicy niszczylistki można zwalczać podlewając ziemię roztworem środka Dursban 480 EC. Natomiast do opryskiwania roślin przeciw dorosłym chrząszczom można użyć preparaty Decis 2,5 EC, Mospilan 20 SP, Sumi-alpha 050 EC. Opryski wykonujemy w okresie masowego lotu chrząszczy, co zazwyczaj wypada w czerwcu.
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Marcin Luter