Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3 cz.
U mnie też opadły wszystkie liście po ataku przędziorka - ale teraz jest już cała masa świeżutkich liści, także daj im szanse jeszcze.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
Może po prostu ma za zimno
Koniec kwietnia i początek maja był dość ciepły i moje stały na tarasie altany. Jak się ochłodziło, to też zaczęły wyglądać jakby coś je dopadło...... Wstawiłam do altany /też zimnej bo jeszcze nie nagrzana od słońca ale zawsze cieplej niż na tarasie/ i trochę pomogło. Teraz wygląda o wiele lepiej, bo jak się ociepliło, to zmieniłam ziemię w donicy /była przez zimę w biedronkowej zmieszanej z piaskiem/, wystawiłam na słoneczko i liście nabrały już wigoru.
Koniec kwietnia i początek maja był dość ciepły i moje stały na tarasie altany. Jak się ochłodziło, to też zaczęły wyglądać jakby coś je dopadło...... Wstawiłam do altany /też zimnej bo jeszcze nie nagrzana od słońca ale zawsze cieplej niż na tarasie/ i trochę pomogło. Teraz wygląda o wiele lepiej, bo jak się ociepliło, to zmieniłam ziemię w donicy /była przez zimę w biedronkowej zmieszanej z piaskiem/, wystawiłam na słoneczko i liście nabrały już wigoru.
Pozdrawiam Krystyna
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Chciałem też zasugerować szok temperaturowy. Te częściowo zasuszone liście wyglądają właśnie jak po nagłej zmianie temperatury. Nam się może wydawać, że jest ciepło ale rozumiem, że liście tej brugmansji wyrosły w temperaturze pokojowej - wystawiając ją na wolne powietrze zmieniamy jej warunki - nocą jest dużo chłodniej i dla liści jest to ogromny szok. Roślina powinna bez problemu odrosnąć
- grazka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sie 2012, o 00:38
Dziękuję Wam za dobre rady. Za radą Krystyny wyjmę ją z donicy i sprawdzę, co tam się dzieje koło korzeni, oraz zmienię ziemię.Bardzo bym się cieszyła gdyby to zasychanie liści było jedynie skutkiem szoku po wstawieniu na dwór. Pragnę dodać, że mieszkam w terenie górskim a więc i pogoda ostrzejsza a noce chłodniejsze niż np.20 km ode mnie w Fuldzie, gdzie jest już niżej , nie ma gór a temperatura jest zawsze wyższa o 5 stopni Celsjusza aniżeli u mnie.Raz jeszcze dziękuję Wam
pozdrawiam serdecznie, Grażyna
- Mariolaa555
- 50p
- Od: 31 maja 2014, o 12:44
Powinny wypuścić nowe liście, potrzebują trochę czasu i jedzenia Ja już też posadziłam do gruntu i wyglądają podobnie, tylko że u mnie to łyse drzewka ok1,50 m z małymi odrostami bo większe liście opadły Gubią liście małe i duże datury, jak czubki nie zasychają powinna szybko ruszyć w cieplejsze dni.
Pozdrawiam Mariola
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Moje datury już od jakiegoś czasu rosną na zewnątrz.
Planuję z 2 zrobić drzewka, ale na razie wyglądają dość kiepsko i marnie, jak myślicie, dadzą radę wyprodukować jeszcze trochę masy zielonej do początku lipca?. Później chciałbym przestawić je nawozem na kwitnienie.
Brugmansiom właśnie idzie drugi rok.
.
Planuję z 2 zrobić drzewka, ale na razie wyglądają dość kiepsko i marnie, jak myślicie, dadzą radę wyprodukować jeszcze trochę masy zielonej do początku lipca?. Później chciałbym przestawić je nawozem na kwitnienie.
Brugmansiom właśnie idzie drugi rok.
.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Dadzą radę - codziennie dokarmiaj i będzie OK. Ale chyba mają za małe donice?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Russski
Donice 45 litrów, wiem że mogło by być i 100, ale w przypadku burzy chcę je samodzielnie unieść i móc schować .
- Mariolaa555
- 50p
Ja zauważyłam w donicach jednoroczne kwiaty...wiem że fajnie wyglądają ale też będą zabierać duuużo składników daturom.
Pozdrawiam Mariola
- Russski
Tak, są to petunie i pomidorki koktajlowe. Podłoże sklepowe wymieszane jest 50/50 z króliczym obornikiem, więc akurat nawozu nie powinno im brakować . Liczę na to, że petunie trochę przykryją te czarne donice, no i zakwitną wcześniej od datur.
- Mariolaa555
- 50p
Russki uwierz, że datury to prawdziwe żarłoki i później może im to przeszkadzać. Ich przyrost w ciągu sezonu może być ogromny tylko muszą mieć co jeść a w donicy z jednorocznymi może być im kiepsko, a tak dla przypomnienia...
Jest to ta sama datura różowa, tuż po posadzeniu i w pełni kwitnienia.
Biała była w zeszłym roku bardzo duża. Szkoda że jeszcze trzeba poczekać na kwiaty
Jest to ta sama datura różowa, tuż po posadzeniu i w pełni kwitnienia.
Biała była w zeszłym roku bardzo duża. Szkoda że jeszcze trzeba poczekać na kwiaty
Pozdrawiam Mariola