Ciecz bordowska
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciecz bordowska
Pelikano, Maryann
Przypomnijcie sobie w jaki sposób opracowano ciecz bordoską. Najpierw pobiałkowano drzewa, a później opryskano siarką. Może to sposób na Wasze dylematy?
Pozdrawiam, Francik
Przypomnijcie sobie w jaki sposób opracowano ciecz bordoską. Najpierw pobiałkowano drzewa, a później opryskano siarką. Może to sposób na Wasze dylematy?
Pozdrawiam, Francik
Francik
Re: Jeżyna- pomarańczowe pęknięcia pędu
francikrecz potrzeba matką wynalazku
Trochę pogrzebałem i się okazuje, że metoda otrzymywania 'płynnego siarczanu wapnia' i używania jak bardzo skutecznego eko fungicydu/pestycydu jest stara jak świat
Tu z obrazkami http://www.milkwood.net/2010/11/02/biof ... focalcico/
Jeśli dobrze zrozumiałem to (po uproszczeniu) do 10 litrów gotującej wody dodać 1 kg czystego wapnia (CaO) i dobrze wymieszać, dopiero potem dodać 2 kg siarki, wymieszać i gotować 1 godziny. Zlać ten piękny czerwony płyn przez 'pończoszkę.
Gotować na powietrzu, w dzień bezwietrzny. otrzymujemy koncentrat.
Do oprysków drzew, krzewów itd stosować zapobiegawczo roztwór 2-3%. Na rdzę i m.in. mszyce podobno też działa interwencyjnie w takiej dawce.
Trochę pogrzebałem i się okazuje, że metoda otrzymywania 'płynnego siarczanu wapnia' i używania jak bardzo skutecznego eko fungicydu/pestycydu jest stara jak świat
Tu z obrazkami http://www.milkwood.net/2010/11/02/biof ... focalcico/
Jeśli dobrze zrozumiałem to (po uproszczeniu) do 10 litrów gotującej wody dodać 1 kg czystego wapnia (CaO) i dobrze wymieszać, dopiero potem dodać 2 kg siarki, wymieszać i gotować 1 godziny. Zlać ten piękny czerwony płyn przez 'pończoszkę.
Gotować na powietrzu, w dzień bezwietrzny. otrzymujemy koncentrat.
Do oprysków drzew, krzewów itd stosować zapobiegawczo roztwór 2-3%. Na rdzę i m.in. mszyce podobno też działa interwencyjnie w takiej dawce.
-
- 500p
Pelikano11
Oczywiście . Ciecz bordoską stosuję od lat, choć teraz coraz bardziej lenistwo pomaga mi w stosowaniu octanu wapnia. Mniej zachodu.
Pozdrawiam, Francik
Oczywiście . Ciecz bordoską stosuję od lat, choć teraz coraz bardziej lenistwo pomaga mi w stosowaniu octanu wapnia. Mniej zachodu.
Pozdrawiam, Francik
Francik
francikrecz a co sądzisz o tej miksturze (głównie skład), tak na Twój 'nos' bo pewnie masz duze doświadczenie?
Roztwór tej mikstury polecany jest również do 'odkażenia', (głównie robactwo) ziemi przed uprawami.
Roztwór tej mikstury polecany jest również do 'odkażenia', (głównie robactwo) ziemi przed uprawami.
-
- 500p
Pelikano11
Ciecz bordoska - bo o nią zapewne chodzi - u mnie zwalcza niemal wszystko, również drobne szkodniki / czerwce, kwieciaki, kistnika/. Przeciw drutowcom, rolnicom i in. nie stosowałem, ale po odgrzybianiu gleby zauważyłem bardzo ograniczoną ilość tego szkodnika. Wydaje się, że cierpią na tym również i te pożyteczne, ale "płacić trzeba". Jedno jest pewne: po takim odgrzybianiu pierwszy melduje się trichoderma - pokazał się w całym rozkwicie.
Pozdrawiam, Francik
Ciecz bordoska - bo o nią zapewne chodzi - u mnie zwalcza niemal wszystko, również drobne szkodniki / czerwce, kwieciaki, kistnika/. Przeciw drutowcom, rolnicom i in. nie stosowałem, ale po odgrzybianiu gleby zauważyłem bardzo ograniczoną ilość tego szkodnika. Wydaje się, że cierpią na tym również i te pożyteczne, ale "płacić trzeba". Jedno jest pewne: po takim odgrzybianiu pierwszy melduje się trichoderma - pokazał się w całym rozkwicie.
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
- 500p
Pelikano11
Zapomniałem dodać, że napisałeś o cieczy kalifornijskiej /siarka/, a ja pisałem o bordoskiej /miedź/.
Pozdrawiam, Francik
Zapomniałem dodać, że napisałeś o cieczy kalifornijskiej /siarka/, a ja pisałem o bordoskiej /miedź/.
Pozdrawiam, Francik
Francik
![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
maryann wiedziałeś, prawda?
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
alfamixi stosuje ciecz kalifornijską http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p5154038 Może coś by wiedział o skuteczności na rdzę
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie; tak siedzę, patrze i czytam- o czym Wy talking...pelikano11 pisze:maryann wiedziałeś, prawda?
Nie mam zamiaru gotować chemikaliów w w bezwietrzną pogodę...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 cze 2011, o 00:14
Ciecz Bordowska na porzeczki.
Witam. Mam u siebie kilka krzaków czarnej porzeczki. Ogólnie jestem z nich zadowolony. Ale gdzieś kiedyś czytałem żeby po zbiorze owoców tak pod jesień póki jeszcze są liście spryskać krzew cieczą bordowską a wtedy krzew będzie miał dłużej liście co umożliwi dłuższe wchłanianie składników co z kolei spowoduje że na drugi rok będą smaczniejsze słodsze owoce. Tylko nie jestem pewien czy to chodziło o ciecz bordowską? Ktoś coś wie?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 cze 2011, o 00:14
Re: Ciecz Bordowska na porzeczki.
O właśnie o to mi chodziło.