Sosna choroby
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sosna choroby
Mam dwie sosny miniaturowe posadzone obok siebie i jedna tak wyglada.Czy jest martwa czy mogę jeszcze ją uratować?Dwa razy pryskałąm topsinem i nie ma raczej poprawy.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: chora sosna czy martwa?
Po pierwsze to co już obumarło wyciąć tylko można.
Po drugie polewamy(czyli oprysk i podlewanie w jednym) Aliette.
Po trzecie, jak ruszy to co żyje, chyba bym to wzmocnił dolistnie czymś z FOSFORYNEM potasu.
Albo(zachowując p.2) wymienić roślinę, jeśli ma być ładnie i szybko.
Po drugie polewamy(czyli oprysk i podlewanie w jednym) Aliette.
Po trzecie, jak ruszy to co żyje, chyba bym to wzmocnił dolistnie czymś z FOSFORYNEM potasu.
Albo(zachowując p.2) wymienić roślinę, jeśli ma być ładnie i szybko.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sosna chora czy martwa?
Tak, to jakaś sosna pięcioigielna. Ciężko z diagnozą, bo nie widać charakterystycznych objawów. Poszukaj więcej w obrębie porażonych pędów.
Sosna himalajska choruje
Chciałem prosić o pomoc w zidentyfikowaniu co zaatakowało moją sosnę. W ciągu jednej nocy z jednej strony pożółkły igły (od pnia, końcówki są zielone) i wszystkie kwiaty wiosenne obwiędły. Coś jakby "odcięło jej prąd".... Na igłach nie stwierdziłem żadnych plam, kora też ok.
Zdjęcia po poniższym adresem:
Dziękuję z góry za pomoc.
Zdjęcia po poniższym adresem:
Dziękuję z góry za pomoc.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 sie 2013, o 13:26
Sosna czarna - brązowienie igieł
Witajcie,
Moje sosny czarne zaczynają gubić igły, które brązowieją. Czy jest to po prostu wymiana igieł czy jakaś choroba?
Moje sosny czarne zaczynają gubić igły, które brązowieją. Czy jest to po prostu wymiana igieł czy jakaś choroba?
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Re: Sosna himalajska choruje. Prośba o pomoc.
IDWOJ
Prawdopodobnie sosnę zaatakowała zwójka. Charakterystyczne są dla niej żółknięcie igieł i przewieszanie się młodych przyrostów. Nie wiem tylko która to: zwójka sosnóweczka, czy zwójka pędówka. Teraz na zabieg chemiczny jest za późno. Proszę sprawdzić czy w przewieszających się pędach są gąsienice.
Pozdrawiam, Francik
Prawdopodobnie sosnę zaatakowała zwójka. Charakterystyczne są dla niej żółknięcie igieł i przewieszanie się młodych przyrostów. Nie wiem tylko która to: zwójka sosnóweczka, czy zwójka pędówka. Teraz na zabieg chemiczny jest za późno. Proszę sprawdzić czy w przewieszających się pędach są gąsienice.
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
- 500p
Re: Sosna czarna -brązowienie igieł
Romanige
To jesienna osutka sosny. Charakterystyczne objawy na ubiegłorocznych i starszych igłach. Najmłodsze igły nietknięte.
Pozdrawiam, Francik
To jesienna osutka sosny. Charakterystyczne objawy na ubiegłorocznych i starszych igłach. Najmłodsze igły nietknięte.
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 sie 2013, o 13:26
Da się z tym walczyć? Czy środki Antracol 70 WG, Dithane NeoTec 75 WG, Falcon 460 EC będą skuteczne?
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Niestety, nie stwierdziłem gąsienic ani na pędach ani w pędach...
-
- 500p
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli nie ma spermogoniów rdzy, to pewnie jakaś infekcja od korzeni.
Brązowienie igieł - na moich sosnach dzieje się dokładnie to samo.
romanige - wymieniasz kilka nazw środków " Antracol 70 WG, Dithane NeoTec 75 WG, Falcon 460 EC". Którykolwiek z tych środków będzie skuteczny? Czy któryś był przez Was osobiście sprawdzony i nastąpiła poprawa ?
romanige - wymieniasz kilka nazw środków " Antracol 70 WG, Dithane NeoTec 75 WG, Falcon 460 EC". Którykolwiek z tych środków będzie skuteczny? Czy któryś był przez Was osobiście sprawdzony i nastąpiła poprawa ?