Fasolka szparagowa tyczna
Re: Fasolka szparagowa tyczna
JA posiałem Goldmarie; Blauhilde i Jimenez. Będzie kolorowo
W tym roku pierwszy raz - BLAUHILDE mam nadzieję, że będzie warto
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A nie jest za późno na sianie tycznej?
Czym pryskacie fasolę przeciwko robactwu?
Czy miedzian wystarczy? W ubiegłym roku jakieś robaki dopadły moją fasolę i niewiele z niej zostału (pozawijane liście, pozawijane fasole)..
Czy miedzian wystarczy? W ubiegłym roku jakieś robaki dopadły moją fasolę i niewiele z niej zostału (pozawijane liście, pozawijane fasole)..
Czyżbyś nie wiedział, że Miedzian to :
O jakie " robactwo " Ci chodzi ? Mszyce, przędziorki czy inne tałatajstwo ?.
http://www.ochronasadu.pl/preparat-ochr ... tra-350-scŚrodek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu kontaktowym do stosowania zapobiegawczego w ochronie roślin rolniczych, sadowniczych i warzywnych przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi.
Wiem do czego służy miedzian i stosuję go od lat do drzew owocowych, ale chciałem spryskać zapobiegawczo fasolę. Stąd moje pytanie: czy ma to sens?forumowicz pisze:Czyżbyś nie wiedział, że Miedzian to :
http://www.ochronasadu.pl/preparat-ochr ... tra-350-scŚrodek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu kontaktowym do stosowania zapobiegawczego w ochronie roślin rolniczych, sadowniczych i warzywnych przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi.
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlaczego późno? Tyczna, jak i karłowa nie lubi zimna i siejemy po ogrodnikach. Moja jeszcze w strąkach, nie miałam nawet czasu wyłuskać. A weźcie wy mnie nie straszcie ;)Pelasia pisze:A nie jest za późno na sianie tycznej?
Blauhilde, jak na razie moja ulubiona i choć sieję fasolę tyczną w wesji tricolor - przy jednej tyczce zielona, żółta i fioletowa, to nie zauważyłam, żeby się mieszały, tzn. może się i mieszają ale te mieszanki nie odbiegają za bardzo od pierwowzoru. Blauhilde jest mięsista i bezłykowa. Doskonała na mrożonki.
Ja własnie w tym roku wpadłam na pomysł i kupiłam fasolę tyczną w trzech kolorach i wymieszałam ziarno - żeby było kolorowo na grządce
Czy namaczacie ziarno fasoli przed wysadzeniem do gruntu czy sadzicie suche? Rozsady nie będę robić bo po tym jak synuś sponiewierał mi ogórki entuzjazm mi oklapł
Czy namaczacie ziarno fasoli przed wysadzeniem do gruntu czy sadzicie suche? Rozsady nie będę robić bo po tym jak synuś sponiewierał mi ogórki entuzjazm mi oklapł
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkie rodzaje fasoli,czy ta szparagowa,czy jaś tyczny czy karłowy nigdy nie moczyłem.Daję im wyjść z ziemi sposobem naturalnym.W tym roku fasola karłowa jedynie mi kiepsko wzeszła,ale z mojej winy gdyż nasiona były nieodpowiednio przechowywane,a poza tym wschody trafiły na okres zimna.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Witam,
posadziłam fasolkę i coś mi ją podjadło chyba bo nie wszystkie wyszły ładnie , niektóre jakieś takie brązowe i widać ze w środku nic , dosiałam nasiona i zobaczymy, może to pogoda
posadziłam fasolkę i coś mi ją podjadło chyba bo nie wszystkie wyszły ładnie , niektóre jakieś takie brązowe i widać ze w środku nic , dosiałam nasiona i zobaczymy, może to pogoda
Pozdrawiam Kamilla
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 maja 2015, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja roku temu miałem posadzoną fasolkę. W tym roku już nie sadziłem.
Poznam Regulamin Forum
Nie ma jak rozsada. Na wyrośnięte rośliny nie ma już apetytu śmietka ani ślimaki. Nasiona kiełkują szybko w domu, więc nie są tak podatne na infekcję odglebową tym bardziej, że podłoża są mikrobiologicznie bardziej czyste niż gleba.
Moja rozsada szparagówki tycznej wysadzona w ub. środę i nakryta petami ruszyła z kopyta. Już się nie mieści w butlach 5 l i trzeba będzie je zdjąć.
Moja rozsada szparagówki tycznej wysadzona w ub. środę i nakryta petami ruszyła z kopyta. Już się nie mieści w butlach 5 l i trzeba będzie je zdjąć.