Moje zielone

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone

Post »

Fiołki bardzo powoli rozwijają swoje pąki, dziś kilka zapowiedzi kwitnień:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobacz Paulinka, listek od Ciebie ma maluchy :) Z ostatniego zamówienia listków padł mi największy - Jan Kijano. Niestety zgnił od łodyżki. Próbowałam górną część wsadzić do ziemi ale nic z tego nie wyszło ;:222

Obrazek

Skrętniki kwitną niezmordowanie:

Obrazek
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Jupiiii ;:138 Będą maluchy! Mam nadzieję, że je wtedy dobrze podpisałam he he :lol: Jak będę miała chwilkę to zrobię zdjęcia i wrzucę maluchów od Ciebie :tan
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Cieszą widoki pączków, jak i młode roślinki ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Dziewczyny, znów mam problem ;:145 Coś dziwnego dzieje się z moim Kei Yoki. Rósł sobie w najlepsze i kwitł obficie, aż ostatnio patrzę, a tu listki w środku zrobił się takie wiotkie, kudłate i zaczęły padać (więdnąć, gnić?? ). Jeszcze czegoś takiego nie miałam, myślałam, że to może po oprysku, ale on był już dawno... Może zbyt obficie go podlałam? Czy to już mogło zniszczyć wierzchołek wzrostu? Spotkałyście się z czymś takim? Proszę o radę i pomoc.

Obrazek

Obrazek

Z dobrych wiadomości to rozkwitł mi kundelek, którego listka kiedyś skubnęłam od sąsiadki. Okazało się, że jest niebieski (chyba niebieski, bo skoro Senk's Big Bells jest fioletowy to ten fioletowy nie jest :roll: ), lub innego koloru, w każdym bądź razie jest uroczy :lol:

Obrazek

Obrazek

Dziś rozwinął się pierwszy dzwonek Senk' s Big Bells. Ehh, co za kolor ;:173 ;:167

Obrazek

Obrazek
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Dzwonkowaty Senk's Big Bells rozkwita... piękny ;:167
A jak tam walka grzybem/pleśnią?
Ja dziś znów pryskałam "Topsinem" skrętniki...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

Senk's Big Bells zapowiada się super! Czy on całkiem rozkwitł, w sensie czy jest taki właśnie i bardziej nie rozchyli płatków?
Kei Yoki wygląda niewesoło ;:110 A czym go pryskałaś ostatnio?
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

justyna111 pisze:Dziewczyny, znów mam problem ;:145 (...) Czy to już mogło zniszczyć wierzchołek wzrostu?...
Justynko, pozwolę sobie wkleić zdjęcie, które zrobiłam Tobie na pocieszenie.
Jest to moja malutka sadzoneczka, która straciła wierzchołek wzrostu, zgnił. Pozostałe listki były jednak jędrne i zdrowe, zostawiłam ją do obserwacji bo miałam nadzieję, że odbije.
Teraz wygląda tak :D
Obrazek

Wytworzyła sobie dwa nowe wierzchołki wzrostu ;:167
Poczekam aż podrosną, oddzielę je i ukorzenię.

Tak więc nie zniechęcaj się i jeśli odmiana jest dla Ciebie cenna trzymaj ją aż do ostatniego liścia. Fiołeczki sa naprawdę bardzo żywotne i odbijają nawet gdy stracą wierzchołek wzrostu.

U Ciebie mam nadzieję nie będzie takiej sytuacji, mączniaka można szybko się pozbyć, ale już Ci o tym pisałam i nie będę zaśmiecać wątku, powodzenia ;:196
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Właśnie! Dzięki Illonce przypomniały mi się 2 rzeczy: 1. na FB polubiłam stronę takiej pani z zagramanicy, która sprzedaje fioły, i wrzuciła zdjęcie fiołka, któremu ścięła koronę, a to co zostało wypuściło nowe maluchy. Zapytałam ją o tą metodę, to mi napisała, że jest skuteczna i UWAGA! świetna do rozmnażania chimer!!! ;:oj
Po 2. kiedyś, jako mniej doświadczony posiadacz fiołków, parę razy oskubałam wierzchołki wzrostu całkiem (bo chciałam, żeby się nie rozrastał mocno ;:124 ) a fiołki rosły dalej ;:108 Także głowa do góry- będzie dobrze!
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Oczywiście, jest tak jak mówi Paula.

Z powodzeniem można "obcinać głowy" fiołkom i ukorzeniać jako młode sadzonki, pieniek z listkami odstawiać w jasne miejsce i czekać na pojawienie się maluchów, tak się postępuje z chimerami.

Gdy wierzchołek wzrostu gnije, sytuacja nie zawsze jest taka optymistyczna, gdyż jest ryzyko, że zgnilizna obejmie całą roślinę i wtedy koniec... Ale trzeba być dobrej myśli, jak widać :D
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Ilonko, dziękuję ślicznie za zdjęcie i cenne informacje ;:168 Myślałam, że jak coś zaatakowało fiołka "od środka" to już nic z niego nie będzie a tu taka niespodzianka ;:108 Dla mnie każda odmiana jaką mam jest cenna, bo przywiązuję się do myśli, że będzie mi ładnie kwitła :lol: Mam nadzieję, że mu się polepszy. Stoi teraz odseparowany, opryskany i przesadzony. Widzę, że najmniejsze listki wyglądają zdrowo, czyli nic ich przez weekend nie zniszczyło.
Paulinko, bardzo fajny ten pomysł z rozmnażaniem chimer. Te maluchy to wyrastają od góry czy od dołu? Chętnie bym zobaczyła zdjęcie.
Melaso, rozumiem, że pytasz o wcześniejszy oprysk? Były popryskane mieszanką Magus+Nissorun. Co do Senk's Big Bells, to oczywiście rozwinął się bardziej. Zdjęcie zrobiłam od razu pierwszego dnia jak rozłożył płatki, tak się ucieszyłam ;:138 Justynko, a co się dzieje z Twoimi skrętnikami? Ja mam tylko cztery, ale jedyne co im dolega to zasychające liście. Chyba miały za ciepło w zimie. Właśnie na dniach zakwitnie mi Nerys ;:3
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Wydaje mi się, że one wyrastają po bokach, coś jak pasierby czy jak to się nazywa :lol: Czyli przyrosty boczne, które jak na potęgę pojawiają się na moich fiołkach :evil:
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Paulinko u mnie też mnóstwo pasierbów się narodziło ostatnio :?

Miałam przyjemność spędzić weekend w Gdańsku, więc przywiozłam Wam kilka zdjęć z Parku Oliwskiego ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie miałam ostatnio czasu wrzucić zdjęć fiołków, ale dziś nadrabiam zaległości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Byłam w Parku Oliwskim, ale latem, wiosną jest jednak dużo piękniejszy ;:oj Piękna zbioróweczka fiołeczkowa ;:333
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne widoki! ;:138 To musiał być bardzo przyjemny wiosenny spacer. :D
Wpadły mi w oko Twoje osłonki na fiołkowych doniczkach - śliczne! ;:167
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika