Maliny - rozmnażanie ,odrosty,cięcie
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Odrosty malin
Dorotuu, zostaw te odrosty. Jak rosły tak długo, to mogą wytrzymać do jesieni. Wtedy wykop - odetnij od rośliny matecznej i albo powiększ swoje szpalery (mówisz, że masz malinożercę w domu), albo rozdaj ludziom. Niech sobie posadzą i też korzystają z dobrodziejstw natury. Wykopiesz teraz, to albo wyrzucisz albo spalisz.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Re: Odrosty malin
Dokładnie jak piszesz annodomini. w dodatku jeśli to dobra, zdowa odmiana to naprawdę aż żal do pieca wrzucać.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Maliny, sadzonki.
Z sadzonek zielnych, odroślowych. Taki materiał bardzo dobrze się przyjmuje i szybko owocuje.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Ok Dzięki, A może tak jaśniej? Jak dla zielonego ludzika. Pracuje w Niemczech na szkółce ale tam już dostajemy gotowe sadzonki. Sadzonka na zdjęciu do bardzo ciekawa odmiana Heritage.
- seedkris
Nie jestem pewien czy w Polsce można samemu rozmnażać zarejestrowane odmiany malin.
Wiem, że nie możemy, interesuje mnie to po prostu dla samej wiedzy. Mam u siebie w ogrodzie posadzone takie odmiany jak Willamete, Schonemann, Tulemann, Fall Gold, Glenn Coe. Wszystko od mojego szefa. A może wiesz jest konieczność prowadzenia malin na podporach? W Niemczech przywiązuje się do dwóch słupków sznurek i układa się pędy w litere U czy jak ktoś woli V.
PS. Chcę zdobyć jeszcze jedną odmianę z czech albo węgier, ale nie wiem jak się nazywa.
PS. Chcę zdobyć jeszcze jedną odmianę z czech albo węgier, ale nie wiem jak się nazywa.
- seedkris
Glenn Coe, tej nie da się w ten sposób. Lepiej z sadzonek wierzchołkowych.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To są raczej rośliny z in vitro. Tego się raczej nie da w domu zrobić (chociaż są wątki na forum o tym jak to zrobić w warunkach domowych).
Pozdrawiam,
J
J
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
Kiedy rozmnażamy malinę poranną rosę prowadzoną żeby dawała owoce na jesień to znaczy tnę ją jesienią po zbiorach przy samej ziemi i jak ją rozmnażamy? Proszę o tłumaczenie ze szczegółami bo jestem naprawdę zielony.
Widzę tylko że cięte patyki wsadzają jesienią do ziemi i z nich coś tam wyrasta wiosną, ale są inne sposoby ?
Ja mam malinki 1 rok u siebie ale są małe więc nie bardzo wiem jak rozmnożyć z tego.
Widzę tylko że cięte patyki wsadzają jesienią do ziemi i z nich coś tam wyrasta wiosną, ale są inne sposoby ?
Ja mam malinki 1 rok u siebie ale są małe więc nie bardzo wiem jak rozmnożyć z tego.
-
- 100p
- Od: 20 maja 2014, o 06:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Neki więc cierpliwości, poczekaj, aż ci się żółta malina dobrze ukorzeni i wypuści pęd obok, weźmiesz łopatę, wykopiesz sobie i posadzisz w inne miejsce, zresztą coś tutaj pisałem o tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=532 .
Dla mnie Poranna Rosa jest przeciętna w smaku, rośnie sobie raczej jako ciekawostka, czy raczej rozrasta, bo się jej pozbywam jak w rożnych miejscach się pojawia od korzeni gdzie docelowo posadziłem. Jedno jej trzeba przyznać owocuje do bardzo późna -jesieni i dość plennie, pamiętam było kilka stopni na dworze, noce około przymrozkowe, wycinałem ją, bo i tak ciepła nie było już, -słońca i niedojrzałaby w gruncie, a ona jeszcze miała nowe, niedojrzałe owoce. Może w szklarni albo pod jakimś inspektem dłużejby się nacieszył owocami.
Dla mnie Poranna Rosa jest przeciętna w smaku, rośnie sobie raczej jako ciekawostka, czy raczej rozrasta, bo się jej pozbywam jak w rożnych miejscach się pojawia od korzeni gdzie docelowo posadziłem. Jedno jej trzeba przyznać owocuje do bardzo późna -jesieni i dość plennie, pamiętam było kilka stopni na dworze, noce około przymrozkowe, wycinałem ją, bo i tak ciepła nie było już, -słońca i niedojrzałaby w gruncie, a ona jeszcze miała nowe, niedojrzałe owoce. Może w szklarni albo pod jakimś inspektem dłużejby się nacieszył owocami.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Re: Maliny - sadzonki
Oczywiście, że można w ten sposób uzyskać sadzonki. Zanurz końcówki w ukorzeniaczu, i do ziemi. Utrzymuj umiarkowanie wilgotne podłoże i za kilka tygodni puszczą korzenie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim