Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
KleopatraiCezar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 wrz 2008, o 22:21

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Post »

Dziękuję za pomoc forumowicz :)
SYLWIA
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mieliście może problem taki że podczas przesadzania pomidorów do gruntu (sadzonki miałem w kubkach 0,5l z ziemią z marketu uniwersalna torfowa) w glebie widziałem taki typ much jakby. Te owady są takie podłużne o kolorze czerwono-czarnym i czarnym. Wczoraj przesadzałem pomidory a dzisiaj patrze że nie wiem może z gleby powyłaziły i obsiedli kołki drewniane i same pomidory. Jest ich dużo. Jak to zwalczyć?
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49

Post »

Ja też mam problem z moimi pomidorami nie wiem dlaczego tak im się dzieje a zaczęlo się to po przesadzeniu na miejsce stałe w doniczkach tego nie było Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

krystynac50 pisze:forumowicz Poradz co jest moim pomidorom .Na początek analiza ziemi z 2015 r

Wiosna 2015[/b]
pH?...........7,3
Azot azotanowy ..73,5
Fosfor - ..136
Potas - [281[
Wapń 3170
Magnez .430
Chlorki 18,4
Ziemia nienawożona w tym roku . pomidory wsadzone w obrączki wypełnione ziemią uniwersalną do warzyw . obecnie korzonki przerosły do ziemi . w zeszłym roku występowały niedobory magnezu , molibdenu .
Zdjęcia ,1, 2 , 3 to zdjęcia kornabela czubki fioletowe miotlasty pokrój całego krzaka liście opadają na dół . blaszki liściowe
wąskie i powyginane.
Na kornabelu ]liście wyginają się jak w zeszłym roku przy niedoborze molibdenu nie wiem czy dobrze rozpoznałam 1 zdjęcie.
Obrazek Obrazek. Obrazek Obrazek

teraz pomidor k 37 Początkowo rosły ładnie a teraz liście w czubku zwijają się prawie w rulonik są fioletowe , czubki skrzywione na bok

Obrazek Obrazek Obrazek

Mam jeszcze odmianę Aussie, holenderskie Boderino i Octawiana i te odmiany rosną lepiej jak na razie oprócz lekkiego fioletu na czubkach nie widać żeby krzywiły się , ale to może kwestia czasu. ostatni zimny tydzień dał im się we znaki .szczególnie te pomidory które rosną w przeciągu są przechłodzone fioletowe
Masz wypłukany azot.Azot w formie azotanowej jest łatwo wypłukiwany z obrębu korzeni.Potrzeba azotu w formie amonowej i górne liście rozprostują się i zaczną od nowa rosnąć.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Chciałbym zapytać nie które san marziano maja jasne liście wierzchołka, i mam pytanie czy jest to spowodowane pogoda czy pokazują jakiś niedobór ,po tygodniu od posadzenia w foliaku były podlane roztworem saletrzaka według zaleceń forumowicz a tak tylko woda.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p

Post »

sajmon0609 twoje pomidory dostały porcje nawozu i teraz zaczną intensywnie rosnąć.Nic im nie jest.
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57

Post »

Dzień dobry, chciałbym poprosić Forumowiczów o pomoc w zdiagnozowaniu niedoborów w uprawie moich pomidorków. Po kilku dniach nieobecności zauważyłem na dolnych liściach krzaczków- tych najstarszych zwijające się liście z lekko fioletowym pigmentem. Zmiany najbardziej widoczne są na odmianach Malinowych i Bawolim Sercu. Faworyt i Krakus, jak na razie nie wykazuje takich objawów. Zamieszczam zdjęcie krzaka Bawolego Serca do oceny i proszę bardziej doświadczonych ode mnie o radę:

Obrazek

A to zdjęcie samego liścia:

Obrazek

I dla porównania Krakus:

Obrazek

Napiszę jeszcze kilka słów na temat wykonywanych przeze mnie zabiegów w tym sezonie dla dokładniejszego rozeznania sytuacji:
-obornik był stosowany wiosną ubiegłego roku, w tym roku nie stosowałem
-ziemia w tunelach klasy 5, piaszczysta, łatwo przepuszczalna
-połowa marca, nawiezienie tunelu Wap magiem, oraz przedsiewnie Lubofoską
-po wysadzeniu pomidorów oprysk przeciwgrzybiczny Miedzianem
-sadzonki podlewane co 3-4 dni do pełnych doniczek (widocznych pod krzakiem na zdjęciach)
-jak dotąd nie nawoziłem dolistnie, jedynie 2 razy Magiczną Siłą podlewałem krzaki w standardowej dawce w odstępie ostatnich 2 tygodni,
-jutro mam zamiar zastosować tygodniową pokrzywówkę między rzędami

Podejrzewam u siebie początki niedoborów magnezu, oraz w mniejszej mierze fosforu i azotu. Proszę Was o ocenę zdjęć i diagnozę

P.s. Przepraszam za obrócone zdjęcia, nie wiem dlaczego fotosik mi je powywracał. Mam nadzieję, że pomimo to można ocenić sytuację.
Pozdrawiam,
Krzysiek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

sajmono609

Zaczną intensywnie rosnąć pod warunkiem , że będą mieć w glebie mniej wilgoci i wyższą temperaturą powietrza.

Krystynac50

Tak, daj tym pomidorom jeszcze azotu amonowego. Za tydzień albo dwa skocz na targ po nową rozsadę.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

forumowicz pisze:sajmono609

Zaczną intensywnie rosnąć pod warunkiem , że będą mieć w glebie mniej wilgoci i wyższą temperaturą powietrza.

demeter pisze:sajmon0609 twoje pomidory dostały porcje nawozu i teraz zaczną intensywnie rosnąć.Nic im nie jest.
Czyli czekamy na słoneczko ;:3
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p

Post »

Dokładnie najważniejsze jest słońce i ciepło.Po takich intensywnych opadach większość składników jest wypłukana i należy się pomidorkom zasilenie nawozowe,gdy przyjdzie ciepło.
piotrpex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2015, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zapytanie o brązowienie obwódek MŁODYCH liści pomidora

Post »

Witam,

Mam pytanie odnośnie pomidorów, które hoduję. Otóż na kilku z nich pojawiły się brązowe obwódki wokół liści. Liści młodych. Przejrzałem listę chorób wraz ze zdjęciami ale mam jednak trudności z dopasowaniem objawów do problemu. Czy jest w stanie ktoś mi pomóc ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie,
Piotrek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re: Zapytanie o brązowienie obwódek MŁODYCH liści pomidora

Post »

Piotrek

Dopasuj sobie

http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=search

Nie wiem czy pomidor by tak fatalnie wyglądał nawet po wsadzeniu w jałowy odkwaszony torf. Tak, że o podłoże i nawożenie już nie pytam. Mam już limit pytań w tym temacie wyczerpany.
piotrpex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2015, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zapytanie o brązowienie obwódek MŁODYCH liści pomidora

Post »

Hmmm,

Dziękuję za odzew. Magnez lub potas ?

P.

Edit. "Pryskałem" wstępnie pomidory bioczosem, betachikolem z mydłem potasowym. Na indigo rose ani brown berry nie ma takich efektów. Jedynie na Yellow bell, philovita oraz malinowy kapturek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”