U mnie to samo. Dziwna roślinka, tyle czasu i ani drgnie!iwonaxp pisze:Ja ostatnio troszkę palcem odgarnęłam ziemię by kuknąć co się tam dzieje ,ale ani rusz ,kompletnie nic. Nie gnije i nie puszcza liści:(
Kurkuma,ostryż (Curcuma)
Widzę że nie jestem odosobniona z problemami w hodowli kurkumy . Moje cebulki od ponad 2 miesięcy sa w doniczne i rowniez nie widac w nich zadnego ruchu, anie nie gnija ( no całe szczescie ) ani nie puszczaja zadnego korzonka czy listka i to mnie juz po prostu martwi . Ale widac kurkuma uczy cierpliwosci 

Ja kupiłem 2 bulwy kurkumy różowej. W ziemi stały baaardzo długo (2 miesiące), ale czekanie się opłaciło. W jednej doniczce są 2 pędy w drugiej dopiero jeden (mimo, że sadzone w tym samym czasie). A oto zdjęcie doniczek:

Przepraszam za jakość ale doniczki stoją na oknie południowym więc słońce trochę popsuło fotkę.
Mam nadzieję że się doczekam kwiatu.

Przepraszam za jakość ale doniczki stoją na oknie południowym więc słońce trochę popsuło fotkę.
Mam nadzieję że się doczekam kwiatu.
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jak rośnie kurkuma zależy od jakości kłącza jekie kupiliśmy.
Miałam kurkume przez kilka lat i ładnie rosła, kwitła. Potem padła, podejrzewam, że przez złe warunki przechowywania zimą. Potem kupiłam kłącze na alle i te wypuśliły po długim czasie ale marnie rosną i w tym roku już na pewno nie zakwitna dlatego że owe kłącza nie miały bocznych wypustków.
Miałam kurkume przez kilka lat i ładnie rosła, kwitła. Potem padła, podejrzewam, że przez złe warunki przechowywania zimą. Potem kupiłam kłącze na alle i te wypuśliły po długim czasie ale marnie rosną i w tym roku już na pewno nie zakwitna dlatego że owe kłącza nie miały bocznych wypustków.
- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
polecam artykuł o kurkumie, autor pisze w nim właśnie, że zbyt małe kłącza to przyczyna słabiej rosnacych i kwitnących roślin.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=989
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=989
No dobrze... Ale jak już mamy listopad, a roślinka nie zakwitła, a poza tym ma się swietnie, to co dalej? Mam przestać ją podlewać i zasuszyć, czy poczekać i liczyć na to ze zakwitnie? Jak myślicie? A tak na marginesie to nie miałam najmniejszego problemu z jej kiełkowaniem - coś już się pokazało po tygodniu. Ale posadziłam ją w lipcu
...