Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Badzia, nie wiem, czy Ci to w czymś pomoże, ja mam 2 Carbony posadzone wczoraj metodą forumowicz 2\1 pod daszkiem :wink:
Tak wyglądają:

Obrazek

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy one są posadzone w gruncie ?.Chyba nie, bo jakoś mają sucho.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadzone są w gruncie pod daszkiem, boję się podlewać więcej, bo dookołą wszystko się prawie topi, łącznie z pomidorami posadzonymi bez osłony, nie wystarczy im wilgoć z powietrza?

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomidor, to nie storczyk :D . Tak małe sadzonki nie mają jeszcze zbyt głęboko korzeni. Radzę Ci trochę podlewać.

No i podwiązać.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jest Mistrzu forumowicz :) ;:108

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W "rok w ogrodzie" mówili, że po posadzeniu pomidorów należy zaprzestać ich podlewania naokoło 2tyg. Sadzili do podlanych wcześniej dołków. Wydało mi się to ryzykowne.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

To jest głęboko mądre ( nie wiem czy jest takie powiedzenie).
Zmusza pomidora do budowania systemu korzeniowego w głąb ziemi a nie przy powierzchni gleby, co dzieje się często gdy podlewamy mało i często.
Później wystarcza wysoka temperatura i trochę suszy i pomidor cierpi.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Jakiś czas temu pisała w tym wątku na ten temat Jode22
jode22 pisze:Dawno temu w mądrej książce (zresztą jedynej jaka wtedy była ;:224 ) wyczytałam, że po wlaniu wody w dołek, posadzeniu i ponownym obfitym podlaniu nie podlewać 2-3 tygodnie - właśnie po to, żeby zmusić pomidory do korzenienia się w głąb ;:108.
jode22 pisze:Pomidory pochodzą z Meksyku, a tam nie mogły narzekać na niedobór słońca i nadmiar wilgoci. Korzenie pomidora są tak długie jak krzak wysoki. Jeżeli podlewa się często małymi ilościami, to gleba jest wilgotna tylko na powierzchni i pomidor puszcza korzenie płytko pod powierzchnią. A potem, jak się gdzieś wyjedzie a tu na przykład będą upały i brak deszczu, to pomidor marnieje. Dotyczy to zwłaszcza upraw w tunelu, bo pod chmurką jakoś sobie poradzi. Pomidory to twardziele. Kiedyś obserwowałam u nas jedną zaniedbaną działkę - szczery piach. Właściciele wiosną skopali kawałeczek, posadzili 4 krzaczki pomidorków i więcej się nie pojawili. A te biedoty, choć marne, zapyziałe, wydały kilka czerwoniutkich pomidorków ;:oj
Zrobiłam tak z moimi wsadzonymi do gruntu i przetrzymałam je bez podlewania 2 tygodnie. Nie zdążyły w tym czasie nawet zwiędnąć. Mam nadzieję, że rozwinęły mocno korzenie wgłąb i będę mieć mniej pracy przy podlewaniu w sezonie ;:173 (dzięki Jolu za ten patent :) )
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Miałam w tym roku spróbować tego sposobu z zaprzestaniem podlewania, no i co trochę pada :D
Mam nadzieje że przeczytam o waszych doświadczeniach na ten tema.
Agata
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

To w takim wypadku mleczko u mnie się rozlało :;230
Mogę teraz je przetrzymać i nie podlewać te 2tyg. Są chyba z 3tyg w gruncie. Można teraz jeszcze przeprowadzić takie suszenie? :D

Niedawno pisałam, że niektóre z moich pomidorów zrobiły się częściowo srebrne. Dostalam info, że to pewnie przypalenie słoneczne. Minęlo te 3tyg a kilka szt nadal robi się białe. Chodzi mi o morzano. W wątku były opinie, że można go hodować zarówno w tunelu, jak i w gruncie.

Heh zrobiłam rusztowanie w polu do podwieszania pomidorów a jakoś w tym roku nie chcą bujać jak oszalałe, tylko krępe stoją przy gruncie. Nawet wspomniany morzano nie sięga mi do kolana a ja raczej niska jestem 8-)
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

majalis2013 pisze:Miałam w tym roku spróbować tego sposobu z zaprzestaniem podlewania, no i co trochę pada :D
Mam nadzieje że przeczytam o waszych doświadczeniach na ten tema.
Moje rosną przy ścianie pod dachem, więc mimo deszczu miały ziemię z wierzchu suchą jak pieprz. Ale widocznie wystarczyła im na początek woda wlana w dołki przed posadzeniem (wykopałam je w miarę głębokie i nalałam dużo wody, by wsiąknęła głęboko).
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Te moje niby Karbony wyglądają tak.
Obrazek
Rzepko, porównując z Twoimi pomidorkami to ten z prawej jest Karbonem. Dziękuje Ci za fotki.
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

Przepraszam, że wcześniej nie odpowiedziałem jak mam zamiar podpierać pomidorki ,
otóż będą leciały z góry na dół sznurki z zamocowanymi zapinkami które właśnie zamówiłem , bo tu gdzie mieszkam nie można ich dostać , jeszcze potrzebuje podwieszki do gron ale nigdzie nie znalazłem , być może takowe wykonam sam z grubszego drutu , co o tym sądzicie .
Jak wszystko ładnie podwieszę na pewno powklejam jakieś foty, jak to wszystko wyszło .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”