Pomidory pod folią cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2

Post »

Szaropleśniowy szał podfoliowy oficjalnie otwarty.Deszcz plus zimno plus duża wilgotność powietrza to dla niej idealna pożywka. Jedną z najbardziej podatnych odmian jest smaczna i plenna odmiana Brooklyn.Pierwsze objawy to słabe wiązanie owoców,a następnie ślady choroby na młodych opadających zawiązkach.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy u Ciebie wystąpiły już objawy szarej pleśni ?? I czy w związku z tym coś zastosowałeś ??
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak przedwczoraj zauważyłem pierwsze pojedyncze młode zawiązki na kilku krzakach zaatakowane przez szarą pleśń,dlatego pisze ku przestrodze dla innych by baczniej przyglądnęli się swoim pomidorom,szczególnie przy takiej pogodzie jak teraz.Lepiej zapobiegać niż leczyć Jedyne co miałem pod ręką to był Rovral Flo,ale on jest akurat jednym z najskuteczniejszych na szarą pleśń.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Ja mam Rovral AquaFlo - muszę doczytać czy to jakaś różnica i dokładnie przyjrzeć się kwiatostanom w moich pomidorach.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie taki sam miałem i zastosowałem.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyli lepiej trzymać pomidory w domu, gdzie wilgotność mniejsza i cieplej:P Kto jeszcze nie posadził na stałe ten ma farta :) Czy na szara pleśń będzie dobry Miedzian 350 sc czy raczej polecacie ten Rovral AquaFlo. Ps. Kiedy pogoda wrzeszczcie się poprawi?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ze stabilnością pogody może być w tym roku podejrzewam ciężko. ;:185 Trzeba pewnie będzie włożyć dużo pracy aby doczekać się dorodnych plonów pomidora zarówno w gruncie jak i w tunelu i nie tylko pomidora.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Nie koniecznie trzeba trzymać w domu.Taka sama sytuacja może być w lipcu sierpniu,przy kilkudniowych opadach.Niestety folia zatrzymując wilgoć ułatwia życie SP.Codziennie b.dokładnie przeglądam pomidory,aby obrywać odrosty-wilki,a więc i też doglądam stan zdrowotny krzaków.A co najważniejsze,pozostawiam przynajmniej 1 drzwi otwarte,nawet gdy temperatura w nocy jest poniżej 10*C.Zamykam przy prognozie poniżej +7*C.Na razie nic się nie dzieje.Jutro oprysk OW. ;:304 ;:136 ;:209
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja tam wierzę, że gorzej niż w zeszłym roku nie będzie. Moje pomidorki nadal w formie rozsady czekają w foliaku. Sadzone będą od 30-go. Wtedy temp w nocy mają być powyżej 10 stopni. Teraz też ciepło (jednak deszczowo). Niestety prognoza na 27/28 maj nie napawa optymizmem... Te kilka dni to już wolę zatem przeczekać. Jak pójdą do gruntu to i pod folię od razu posadzę (aktualnie przez sadzonki miejsca brak).
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Moje rosną, rosną i mam nadzieję, że już wkrótce.... Ktoś mi powie na podstawie zdjęcia jak długo jeszcze? Już nie mogę się doczekać.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To moja prawie pierwsza taka zabawa w pomidory.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Pewnie jeszcze z miesiąc :) a pomodorki masz śliczne
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

ela151 ale masz pysznie wyglądające pomidorki, oby tak dalej pięknie rosły.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Przyłączam się do pochwał ;:63
Stawiam, że za mniej niż miesiąc będzie pierwsza degustacja. Oberwij te kwiatki, na gronach gdzie masz duże pomidory i ewentualnie te pomidorki, które znacznie odbiegają wielkością od pozostałych (czyli te za małe), to pozostałe szybciej dojrzeją. Na drugim zdjęciu (nie wiem czy dobrze widzę) liść wyrasta z grona - jeśli tak to do usunięcia.
Dorota
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

A po co redukować grona jak ich ilość i tak jest ograniczona . ?Jeżeli zerwiesz zawiązki z grona i pozostawisz po 2-4 pomidorki przyspieszysz owocowanie kosztem ilości pomidorów . takie zabiegi stosuje się w produkcji towarowej i to też nie zawsze i nie na wszystkich odmianach . W tunelu ilość gron ograniczona jest do 5-7 nie tylko ze względu na wysokość ale i na okres wysadzania rozsady .W szklarni ilość gron dochodzi do ponad 20 a krzaki opuszczane są systematycznie ze wzrostem . Więc nie zrywaj żadnych kwiatów i pomidorków i ciesz się wysokim plonowaniem nawet jak będą drobniejsze ;:333
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Dziękuję za rady i pochwały. To moje prawie pierwsze pomidory, wcześniej uprawiałam wyłącznie po kilka koktajlówek w gruncie, o które wcale nie dbałam. To praktycznie mój pomidorowy debiut, tym bardziej dziękuję.
Liście z gron staram się usuwać, niektóre grona puszczają nawet pędy-trudno nad tym zapanować przy takiej ilości.
Sadzone na sposób forumowicz-2w1, jest ich o ile dobrze pamiętam 87 szt. Jeszcze da się swobodnie przejść między rzędami.

[url=http://www.fotosik.pl Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”