Witam!
Pierwszą paczuszkę wysiałam do doniczki. Ładnie wzeszły nasionka, popikowałam i ..........klapa , praktycznie tylko kilka roślinek przetrzymało. Drugą paczuszkę wysiałam dzisiaj bezpośrednio do gruntu. Mam nadzieję, że efekt końcowy będzie lepszy
Niekoniecznie. Wszystko zależy od tego jakie będzie lato i wczesna jesień. Jeśli chłodne i deszczowe, to rzeczywiście możliwe, że zatrwian się nie spisze. Ale jeśli pogoda dopisze, to sierpień/wrzesień pojawią się kwiaty. Przynajmniej tak było u mnie w zeszłym roku, co prawda wysiałam go do doniczek, ale też niezbyt wcześnie i w maju sadziłam malutkie sadzonki do gruntu. Na zimę miałam naprawdę spore naręcze kwiatów.
Do grunty próbowałam pare razy wysiac nigdy mi nie zakwitły. Natomiast w domu wysiewam co roku paczke zatrwianu w połowie kwietnia właśnie na kwitnienie póżno letnie i jesienne.
Już chyba wiem, gdzie był błąd - pikowałam pierwszy raz - najprawdopodobniej moje roślinki miały za mało wody. Spryskiwałam je, nawet dwa razy dziennie, ale najprawdopodobniej to było za mało.
Ja miałam zatrwian 2 lata temu. Najpierw sadziłam go do małych paletek w domu a później do ogrodu i część do skrzynek. Polecam Wam sadzenie w skrzynkach. W ogródku trochę mi zmarniał ale na balkonie był bardzo duży.
Witam wszystkich serdecznie.
Trochę za późno się obudziłam, a bardzo bardzo chciałabym przyozdobić ogródek zatrwianem wrębnym kolorowym.
Czy ktoś orientuje się gdzie można kupić sadzonkę? Zmoderowano./Iwona
Niestety gugle ma tylko nasiona :/ Chyba trochę na nie za późno??
Wysiałam całe opakowanie z L mieszanki i wzeszło mi na razie 7 roślin. Może jak to mieszanka to mają różny czas wschodzenia...na to liczę. W ubiegłym roku dochowałam się 1 sztuki żółtego. Piękny był. Nasion z niego nie zebrałam, żałuję bardzo.
Zatrwian wrębny w swoim naturalnym środowisku ( rejon Morza Śródziemnego ) jest bylina i w naszym klimacie nie wytwarza nasion. Przy sianiu należy nasiona przykryć cienką warstwą. temperatura wschodów 20-25 st. Kiełkuje szybko do 2 tygodni.
Ostrożnie z nawożeniem. Zbyt bujna gleba przekłada się na obfity wzrost, ale słabo kwitnie. Tzn nie słabo, ale późno i kwiaty nie rozwiną się.
Dziękuję . Zawsze kupowałam gotowe rośliny, teraz mam już nasiona i spróbuję sama wysiać. W połowie marca będzie ok.? Temperatura wschodów dosyć wysoka.
Nawet powiedziałbym koniec marca. Zatrwian nie lubi chłodów.Czyli do gruntu po zimnej Zośce. Nawet nie chodzi o przymrozki ile o kilkudniowe chłody. No chyba, że masz tunel to wtedy można go przetrzymać. Ale jeżeli parapet to przełom marca i kwietnia jest dobrym terminem.
A jesienią ułożyć taki bukiet.