Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Aniu, ślicznie masz. Piwonie skradły mi serducho, coś pięknego. I doczytałam, że masz 100 host ;:oj Niesamowite.
Rodośki masz wypasione, ja mam zaledwie dwa ale warto je mieć w ogrodzie. Dla tych widoków, dla kolorów.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

JagiS - powoli 'przekopuję się' przez Twoje wątki, bo sporo w nich różnych 'ciekawostek' ;:108 .
Fakt, rośliny się przewijają podobne, tylko u mnie nie ma trawnika - za mały ogród, a chęć podziwiania różności - wielka ;:224 . Lubię trawniki u innych; na moim piachu wysychały co roku, więc postawiłam na korę. Bo zgodnie z Twoją dewizą, ja też lubię zrobić, ale się nie narobić - wręcz się w tym specjalizuję ;:306 .
'Farfocle' wystawione na dwór w celu zwiększenia ich 'zdrowotności' i lepszego wzrostu. Chciałam je umieścić na sporym korzeniu - artystycznie :;230 , ale tak dla nich lepiej i dla mnie chyba też, bo może musiałabym patrzeć na jakieś szkaradztwo. Artyzm pozostawiam innym ;:108 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

marpa - Maryniu, a ja myślałam, że Ciebie nie dopada melancholia ;:168 . Zacisze domowe miałyśmy przez ponad pół roku, kiedy było szaro i buro, bo nawet śnieg by nas ożywił. Poza tym dlaczego masz nie pokazywać swoich ciekawych ujęć przyrody, nie rozumiem?. Przecież komputer, to takie urządzenie, gdzie można myszą przełączyć lub wyłączyć ,a nie samej się 'odłączać'. Nie podoba mi się takie podejście ;:185 . Fakt, tu na FO są różne trendy, ale Ty możesz stworzyć swój, a właściwie on już istnieje - ciekawe pokazanie nawet najbardziej pośledniej roślinki, chociaż osobiście uważam, że takowych nie ma, bo skoro wyrosły, to znaczy, że tak ma być (mówiąc w skrócie) ;:108 .
Podobają mi się te pięterka na prymulce ;:63
Obrazek

Obrazek
ten bodziszek wiosną miał listki prawie czarne; zastanawiałam się, co też ja posadziłam ;:oj
Obrazek
wszyscy na Fo chwalą się iryskami, a ma ktoś takiego, hę?
Obrazek

PEPSI - 'rzuciłam' trochę bezmyślnie tą 'setką', ale potem w ogrodzie mnie naszło (nie wiem po co), co by je policzyć ;:223 . No cóż, w ziemi siedzi, licząc pojedyńczo - ponad 150 host. Jak mnie się to udało, nie wiem ;:185 , słowo ;:108 .
Rododendrony lubię od 'zawsze', ale różnie im u mnie bywało :oops: . Wszystkie mają dobrze po 15 lat, ale że tu sucho, to tak mocno nie wyrosły. Jeden rósł pod rynną, to miał ok. 3m, ale jakaś burza go złamała, a z pozostałych części nie chciał odbić ;:145 .
Rh czy piwonie drzewiaste, to jednak rośliny na 'deser', bowiem ich czas kwitnienia jest bardzo krótki. Na szczęście mamy wiele innego 'zielska', żeby w ogrodzie było kolorowo przez cały czas :;230 .
Była ogromna, ale się zestarzała i jest po mocnym cięciu; gdzieś jest na początku I cz. wątku ;:131 .
Obrazek

Obrazek
za hostą- brunnera Variegata
Obrazek
tu są 2 krzewy; to Rh yakushimanum- mają liście z kutnerem; mogą rosnąć w słońcu
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale cudownie kwitną różaneczniki :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Tego pseudo... :) irysa błotnego mam i różanecznik u mnie też taki ma pokrój...połowę chyba sarny złamały zimą ale zyskał ciekawy pokrój...mnie się podoba..A tak ogólnie to wolę jednak rośliny takie mniej napakowane pąkami w tym rh i azalie są takie subtelne...delikatne i takie lubię..."Minimalistka " taka ze mnie ...no tak mam i tego już nie zmienię ...Podobno mniej znaczy więcej... ;:7 No ale w ogrodzie to już od tej zasady ogólnie odeszłam dawno! ;:306

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu odpowiedziałaś komuś że "zachorowałaś" na piwonie. Dziewczyno toż Ty masz tych chorób niezliczoną ilość ;:306 oj te choroby są takie "przyjemne", jedyne lekarstwo to nowa roślina ;:108 Piękny jest Twój ogród , a Twoja choroba bardzo zaraźliwa ;:304
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piwonie masz niesamowite ;:138
Rododendrony powalają kolorami, ten fioletowy jest śliczny.
I zazdroszczę że różyczki już zaczęły u Ciebie kwitnąć, ja cały czas czekam.
Ja swojej kotce specjalnie położyłam w ogrodzie parę konarów drewna bo moje małe jeszcze drzewka by nie przeżyły jej pazurków.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mnie tak koty działkowe załatwiły kiedyś młode sadzonki kiwi. Nie wiem co im się w nich spodobało, ale tak się o nie ocierały, że zdarły korę i krzaczki padły. Potem, nauczona doświadczeniem, po posadzeniu otoczyłam dół siatką plastikową.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witch - rododendrony dostały jesienią trochę 'żarełka', bo w ub. roku słabo kwitły. To pewnie ich odpowiedź - ;:180 .

marpa - Maryniu, to, że mamy sporo podobnych roślin - wcale mnie nie dziwi - ten sam czas ;:168 .
Minimalistką niestety nie jestem, bo lubię dużo i gęsto, w ogrodzie oczywiście :;230 . W życiu - pół na pół ;:224 .

Eliza52 - fakt, wychodzi na to, że jak 'wyjdę' z jednej choroby, to wpadam w drugą ;:306 . Ogólnie jednak czuję się świetnie, bo moje lekarstwo, to kolory ;:108 .

anetta - dzięki za pochwałę, podnosi moje 'ego' ;:173 .
Myślę, że kora miłorzębu zniesie to drapanie, bo one to robią na różnych drzewach, a tych ci u mnie duuużo :shock: .
Róże są w blokach startowych - kilka dni ciepłej pogody i ruszą; dwie już kwitną.

jode22 - 'urzędowałyśmy' u siebie nawzajem, w tym samym czasie ;:306 .
Rany, to i kiwi hodowałaś??? ;:170 . Ale pomysł z siatką niezły i o ile pamiętam, to mam gdzieś kawałek zielonej plastikowej ;:108 .
ubiegłoroczny zakup - "aż" jeden kwiatek :roll:
Obrazek
ta ma sporo lat
Obrazek

Obrazek
stoplamek - dactylorhiza
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
bodziszek Espresso - ładniejszy w 'realu' :(
Obrazek
takie dziwadło - heuchera cylindrica - te patyki to łodygi kwiatu, a kwiat niżej- jeszcze w pąku
Obrazek
Obrazek

Obrazek
'szura' ktoś? ;:134 ;:134 to właśnie ja - Pulpa
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Świetny mikroklimat, skoro rododentrony takie ogromne. A jak "dostały" to się odwdzięczają ;:306 .
U mnie marne, ale za ciepło i za jałowo :oops: . Jednak je lubię, więc są, chociaż więcej jest azalii. Mniej kłopotu, a efekt też fajny ;:172
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Oj piękne te rododentrony ;:215 Dobry klimat masz dla nich ;:108
Podoba mi się stoplamek - nie znałam tej roślinki ;:oj
Piwonie Ci kwitną, a ja codzień chodzę koło moich i wciąż w pączkach.
150 host :shock: :shock: :shock: toż to hostowy raj jakiś ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ależ minę ma Pulpa - faktycznie: chce mi ktoś podskoczyć, niech spróbuje ;:306 . Ogród dojrzały, rośliny rozrośnięte. Stoplamek mam 3 lata i nadal wypuszcza tylko jeden pęd, a u ciebie cała kępa ;:224 . A kiwi mam - całe 2 krzaki. Dwa lata temu nawet sporo owocu było ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Kusić, to potrafisz ;:333 . Fajne te rododendrony jakuszmańskie, skoro w słońcu przeżyją.
Żółta piwonia jest rewelacyjna, nie to, żeby inne nie - ot, wyróżnia się pośród różów i czerwieni.
Mam nadzieję, że mój dereń sobie już teraz poradzi, bo zimę miał idealną na aklimatyzację. Pierwsze koty za płoty.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona - sama nie wiem, czemu nie kupowałam azalii. Masz całkowitą rację, są wygodniejsze, a efekt kwiatowy - podobny. Muszę to nadrobić :;230.

sweetdaisy - od 30 lat tworzy się tu ściółka z iglaków, pociętych zrębków, kory i torfu. Rododendrony to lubią, pomimo, że pod spodem jest żółty piasek ;:oj .
Hosty 'wchodziły' do ogrodu całymi latami, no i są ;:108 .
Piwonie mają różny okres kwitnienia - tak myślę, bo moje dwie, też jeszcze w pąkach i ani myślą się otwierać ;:185 .

jode22 - mój stoplamek dość długo miał jeden pęd - teraz ma ponad 10 lat i 12 rozetek. Piszą, że lubi wilgotno, a u mnie tam za wilgotno nie jest, ale jakoś mu podpasowało. Jesienią podsypałam kompostem ;:173 . Kiwi zazdroszczę ;:168 .

Zdjęcia wstawię jutro, bo muszę je dopiero zrobić, coby były aktualne :tan .
A teraz ;:19 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ASK_anulla - ja nie kuszę, tylko się chwalę :tan .
Z kolorami to masz rację, ale jakoś tak się utarło i ... leci. Poddałaś mi dobry pomysł - zacznę zmieniać kolorystykę w ogrodzie, chociaż ja lubię 'kolorową łąkę'. Ale może chociaż kawałek ogrodu - zobaczę ;:7 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu obejrzałam z wielkim zachwytem po raz kolejny Twój piękny ogród .Bardzo piękne i przymnie jest u Ciebie ,Kiciusie milusie .
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”