Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
daviiid
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2008, o 00:17

Post »

Ile mniej więcej czasu minie do wypuszczenia przez Juke pierwszych korzonków (ukorzenianie w wodzie) ?
Awatar użytkownika
emiliawhp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2008, o 18:07

Post »

Witam wszystkich
Dostałam do odratowania dracenę (była niemiłosiernie nie podlewana chyba z rok) przesadziłam ją do specjalnej ziemi i wystawiłam na balkon (ale teraz ją przeniosłam do domu bo jest zimno). Usłyszałam w sklepie że trzeba też ją uciąć, więc jedną z palemek nieudolnie uciełam nie wiedząc że to chyba nie tak się powinno. Czy wie ktoś może czy i jak ją mam ją pociąć? :?: :?: Serdecznie dziękuję za jakąś podpowiedź

Obrazek Obrazek
"Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie:niech będzie dla was pokarmem" I Moj1:29
" I spojrzał Bóg na wszystko, co uczynił, a było to bardzo dobre" IMoj1:31
Awatar użytkownika
szyszka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lip 2008, o 12:19

Post »

19 wrzesnia pocięłam swoją jukę tak jak zostało to opisane w powyższych postach. 2 tyg temu kiedy bylam jeszcze w domu, tj 19 pazdziernika nie bylo jeszcze ani jednego korzonka, natomiast nowe pióropusze na pienkach pojawiły się szybko i obficie. niestety kilka pienków wyrzuciłam, gdyz pomimo ze zalałam woskiem jakim scudem powietrze doszło i zaczely plesnieć. niektóre dały się skrócić, a niektóre nadawały sie do wyrzucenia. Straciłam nadzieje ze sie ukorzenią zanim wszystkie zgniją. Ale dzisiaj przyjechalam do domu i 3 ienki ladnie sie ukorzeniły (mają po 5 korzonków i wyglądają zdrowo) ioraz ukorzeniły się 2 pienki wierzchołkowe z liśmi. reszt ajeszcze jest bez korzeni, ale mysle ze jak nastepnym razem przyjade to juz będę mogła je wsadzac. tylko nie wiem teraz ile powinno byc pióropuiszy na nowych pienkach. jest ich nawet 6 izastanawiam sie czy wszystkie 6 powinny rosnąć czy usunąć kilka?

pozdrawiam i czekam na podpowiedzi :)
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2008, o 20:16

Post »

a co ja ze swoja babcia mam zrobic nie kumam o tym podcinaniu nie rozumiem co wy z tymi jukami czynicie moze mi ktos cos wytlumaczy bardzo prosze...oto moja babcia/kilkuletnia/ Obrazek
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

juz kiedys pytalam na forum co to jest co wyrasta jej z pnia jakies korzenie czy cos wygladaja jak pedy,,, Obrazek
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mushka
przeciez to ladna,duza roslina,po co chcesz przycinac?Przesadz tylko na wiosne i juz.
A te korzenie,co wychodza z pnia, czasami po prostu tak sie dzieje.
Pozdrawiam Danka
AniaDeby
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2008, o 18:30

Post »

Witam, dostałam od mamy dermene niestety nie bardzo wiedziałam jak ją pielęgnować, kilka razy ją przelałam potem przesuszyłam. Wynik widać na załączonych zdjęciach. Niestety kwiatek stał też w innym miejscu niż w tej chwili. Czytałam w jaki sposób ją odświeżyć, chciałabym jednak prosić o zaznaczenie miejsc w których mam wykonać cięcia.

Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze jedno pytanie. z przegiętego pinka zaczął wyrastać nowy piuropusz w którym miejscu uciąć żeby mu nie zaszkodzić i czy w ogóle odświeżać ją w tej chwili czy poczekać do wiosny??

Obrazek

Proszę o odpowiedzi i pomoc.
AniaDeby
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2008, o 18:30

Post »

sorki za pomyłkę. Chodziło mi o dracenę :oops:
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

nie wiem czy ja przycinac tak wszyscy o tym pisza a ja nie mialam pojecia wiec pomyslalam ze i moja trzeba by bylo przyciac ale bardzo dziekuje za odpowiedz na moje pytanie,,,uzumaki pozdrawiam... :)
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

martwi mnie tylko ta sytuacja z korzeniami dlaczego wyrastaja z pnia,,,doniczke ma dosc duza,,,... :?
Profy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lis 2008, o 12:20

Post »

Witam wszystkich,
Prośba do Przema i kogokolwiek, kto jest w stanie coś podpowiedzieć. Jak uratować dracenę i jak najlepiej ją "zaaranżować" do dalszego wzrostu?

Miesiąc temu przyniosłem z biura prawie zupełnie uschniętą Dracenę Marginata (4 łodygi z każdej wyrastający jakiś odrost) Dwa najmniejsze zgniły bardzo szybko. Dwa największe prawie uschnięte ale jednak u mnie w domu pomalutku coś jakby się odradzały.

Obrazek Obrazek Obrazek

Już się cieszyłem, że coś może nawet ładnego z tego wyrośnie a tu nagle jeden z patyków z największym młodym zielonym pędem zaczyna mięknąć od góry
Obrazek Obrazek Obrazek

Co robić, żeby nie zgniło? Dodam, że pędy odcięte nie były nigdy zabezpieczane woskiem a tylko sztuczną korą. Może ją jakoś inaczej poprzycinać, żeby ładnie rosła? Każdy z tych "kikutów" ma jakieś pączki odrostów.

Pozostałe pędy wyglądają tak:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Może ktoś mi coś doradzić?
Z góry dziękuję
Tomek
Tomek
Profy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lis 2008, o 12:20

Post »

Niestety ten najdłuższy boczny pinek z największym młodym pędem już więdnie i gnije coraz niżej :-(

Obrazek Obrazek

Musze szybko coś zrobić. Bardzo proszę o szybką poradę czy mam go uciąć i jak? I jak najlepiej przyciąć cała dracenę (obydwa pędy)?

Z góry dziękuję

Pozdrawiam
Tomek
alex25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2008, o 16:17

Juka ,prośba o radę

Post »

Witam.
Jestem na forum nowa i proszę o radę. Sprawa dotyczy mojej juki. Dostałam ją kilka lat temu,rosła bardzo dobrze do czasu. Od około 2 miesięcy widzę że coś z nią nie tak.Zrobiła się jakaś blada ,dolne liście zwisają ,potem robią się żółte i opadają. Początkowo były to np.2 liście które odpadły i na jakiś czas był spokój,ale ostatnio jest coraz gorzej praktycznie większość dolnych liści wisi. Jeśli ktoś może mi pomóc i doradzić jak mogę pomóc biedulce będę bardzo wdzięczna. Załączam zdjęcia,ale od razu zaznaczam,że tak wyglądała kilka dni temu ( z każdym dniem marnieje bardziej ) Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”