Borówka amerykańska - choroby
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - choroby
Jakie stężenie topsinu m 500 sc zastosować do dwóch borówek z objawami zgorzeli pędów wiek roślin 1 rok? I ile razy taki oprysk w sezonie można zastosować i co ile dni?
-- 21 maja 2015, o 16:02 --
Oczywiście oprysk po usunięciu chorych pędów mam zamiar wykonać.
-- 21 maja 2015, o 16:02 --
Oczywiście oprysk po usunięciu chorych pędów mam zamiar wykonać.
Dziękuję za odpowiedzi.
Macierzysta gleba ma od 5-5,5 pH, zbiliśmy pH stosując siarczan amonu razem z siarczanem potasu oraz magnezu i to wszystko w ilościach podanych po badaniu gleby w dołach.
Nie jest sama trzcina w dołkach, trociny jest około 30% reszta to jest sam kwaśny torf. Pierwszy raz podlewaliśmy wodą z sieci a następnie wodą z zamoczonym torfem. Woda miała 4-5ph.
Czy ucinając te suche łodygi oraz podlewając wodą można je jeszcze uratować ? Dodam, że w dołkach mają mokro.
Macierzysta gleba ma od 5-5,5 pH, zbiliśmy pH stosując siarczan amonu razem z siarczanem potasu oraz magnezu i to wszystko w ilościach podanych po badaniu gleby w dołach.
Nie jest sama trzcina w dołkach, trociny jest około 30% reszta to jest sam kwaśny torf. Pierwszy raz podlewaliśmy wodą z sieci a następnie wodą z zamoczonym torfem. Woda miała 4-5ph.
Czy ucinając te suche łodygi oraz podlewając wodą można je jeszcze uratować ? Dodam, że w dołkach mają mokro.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Sytuacja zaczyna się powolutku wyjaśniać.To ile gramów siarczanów trzeba nasypać pod krzak,żeby zbić pH o 2-2,5?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 kwie 2015, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć
Moja borówka a w sumie to dwie maja bardzo mało lisci, ale za to duzo kwiatów, owoców, co to moze byc?
Dodam ,że krzaczki są młode, zostały posadzone w ubiegłym roku.
https://www.youtube.com/watch?v=3xdJ6KiRJps Na filmiku są to dwa ostatnie krzaczki
Moja borówka a w sumie to dwie maja bardzo mało lisci, ale za to duzo kwiatów, owoców, co to moze byc?
Dodam ,że krzaczki są młode, zostały posadzone w ubiegłym roku.
https://www.youtube.com/watch?v=3xdJ6KiRJps Na filmiku są to dwa ostatnie krzaczki
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Malwinaa, ja mam część działki na stoku pagórka - na rędzinie właśnie. pH skacze jak głupie, mimo ż fachowcy twierdzą, że nie powinno, bo ziemia ma działanie buforujące itd. itp. Jeśli posadziłaś borówki na rędzinie bez odizolowania podłoża to nie wróżę Ci sukcesu. Rędziny osiągają pH grubo powyżej 7 a wyliczone dawki siarczanu amonu i potasu jeśli wystarczają na połowę sezonu-to sukces.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Witam.
Na jednym pędzie mojego Bluegolda liście na pewnej powierzchni przybierają kolor czarno-granatowy, po czym miejsce takie wysycha i się wykrusza. Co to może być? Jakoś nie mogę odnaleźć odpowiedzi w poruszanych tu tematach.
Na jednym pędzie mojego Bluegolda liście na pewnej powierzchni przybierają kolor czarno-granatowy, po czym miejsce takie wysycha i się wykrusza. Co to może być? Jakoś nie mogę odnaleźć odpowiedzi w poruszanych tu tematach.
- patryk10015
- 500p
Powiedźcie co tym krzaczkom dolega to są najsłabsze z mojej ogródkowej plantacji nawożone były w kwietniu siarczanem amonu jedna łyżka na 10l wody i to pod dwa krzaczki, 14 dni temu i 4dni temu opryskiwane polyversum WP, wczoraj nawożone nawozem vilmorin guano nawóz do borówek.
-- 2 cze 2015, o 11:45 --
Podlewane wodą ze studni zaprawioną kwaskiem do ph4. Wokół dołka na pograniczu ziemi z dołka z ziemią na działce podsypane siarką granulowaną po 20g na krzew jakieś 3 tygodnie temu.
-- 2 cze 2015, o 11:45 --
Podlewane wodą ze studni zaprawioną kwaskiem do ph4. Wokół dołka na pograniczu ziemi z dołka z ziemią na działce podsypane siarką granulowaną po 20g na krzew jakieś 3 tygodnie temu.
Patryk najsłabsze, bo po jakichś przejściach grzybowych na łodygach, prawdopodobnie grzyb Botryosphaeria - przypadkiem ich nie rozmnażaj bo może podatne na choroby/słabe genetycznie. Na zdjęciach zdrowe stożki wzrostu w większości ładne.
Coś tam na jednym zdjęciu zaznaczyłem - szukaj takich plam. Wytnij łodygi z wszystkimi zmianami poniżej do zdrowego pąka śpiącego, tak żeby nowe odbiły. I obserwuj. Gdyby plamy na łodygach dalej się pojawiały to albo mocna chemia albo na ognisko
Coś tam na jednym zdjęciu zaznaczyłem - szukaj takich plam. Wytnij łodygi z wszystkimi zmianami poniżej do zdrowego pąka śpiącego, tak żeby nowe odbiły. I obserwuj. Gdyby plamy na łodygach dalej się pojawiały to albo mocna chemia albo na ognisko
- patryk10015
- 500p
A jeśli nie pomoże to jakiej chemii użyć? Topsin albo miedzian do oprysku się nadaje bo wnioskuję że polyversum WP sobie z tym nie poradzi z twojej wypowiedzi.
-- 2 cze 2015, o 13:04 --
I skąd te czerwone plamy na borówkach i usychające czubki liści? Bo wcześniej mnie to nie dziwiło myślałem że od chłodnych nocy ale teraz temperatury są dosyć wysokie.
-- 2 cze 2015, o 13:04 --
I skąd te czerwone plamy na borówkach i usychające czubki liści? Bo wcześniej mnie to nie dziwiło myślałem że od chłodnych nocy ale teraz temperatury są dosyć wysokie.
Ja uważam że skoro zastosowałeś Polyversum i jest poprawa to tego się trzymaj. Obserwuj teraz tylko młode przyrosty i dbaj o krzaki. W razie czego Topsin - jedyny chyba na zgorzele/zamieranie pędów itp.
Tu masz wyszukiwarkę http://www.agrofy.pl/wyszukiwarka .
Czerwone - mówisz o starych? nie wiem, machnij ręką, najwyżej poobrywaj.
Obcinaj tylko wtedy kiedy będzie ładna pogoda i sucho, po operacji warto odkazić sekator.
Następnym razem zamiast guano podlej czymś sensownym z mikroelementami dla kwasolubnych.
Tu masz wyszukiwarkę http://www.agrofy.pl/wyszukiwarka .
Czerwone - mówisz o starych? nie wiem, machnij ręką, najwyżej poobrywaj.
Obcinaj tylko wtedy kiedy będzie ładna pogoda i sucho, po operacji warto odkazić sekator.
Następnym razem zamiast guano podlej czymś sensownym z mikroelementami dla kwasolubnych.
- patryk10015
- 500p
Guano kupiłem bo chciałem sprawdzić ten nawóz bo ekologiczny i mniej niebezpieczny dla takich małych roślinek, a tak zamierzam podsypywać florovitem do borówek bądź target do borówek w między czasie oczywiście z odpowiednimi odstępami siarczanem amonu. No poprawa jest po polyversum tylko że na opakowaniu pisze że polyversum wp można 5 razy na sezon zastosować co 7-10dni więc jeszcze 3 opryski zostają zobaczymy jak dalej to będzie wyglądać.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Sprawdź w sieci , niedobór jakiego mikroelementu powoduje zamieranie stożków wzrostu i
ciemnozielony kolor starszych liści .
Poza tym przyrosty są marniutkie,uważam że brak azotu mimo wszystko.Moje mają przyrosty ponad 20 cm.
ciemnozielony kolor starszych liści .
Poza tym przyrosty są marniutkie,uważam że brak azotu mimo wszystko.Moje mają przyrosty ponad 20 cm.
- patryk10015
- 500p
Masz rację bo nie nawoziłem zbytnio zaraz po posadzeniu z obawy przed przenawożeniem tak młodych krzewów. Jeżeli podsypałem wczoraj nawozem vilmorin guano naturalny nawóz do borówki można np dzisiaj zastosować siarczan amonu w odpowiedniej dawce aby uzupełnić niedobory azotu bo z tego co czytałem vilmorin guano działa do 3 miesięcy więc raczej wolno uwalnia składniki? A skąd ten czerwony kolor liści i łodyg? Szukając w sieci pasowało by mi to do niedoborów potasu lub magnezu.