Wysiew nasion sezon 2015-2024...

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Terminarz wysiewu nasion 2015r. cz.5

Post »

A czy można smagliczkę?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

asta6265 pisze:Aga z nasturcją się nie uda ;:185 Nasiona nasturcji wysiewa się dopiero z początkiem maja wprost do gruntu, gdyż roślina ta jest niezwykle wrażliwa na przymrozki ;:174
Teoretycznie wiem - ale w praktyce w ubiegłym roku wysiała mi się sama i to z nasion rozrzuconych byle jak po podłożu z korą (znaczy się z tych, które spadły z roślin). Czyli przed przymrozkiem nic jej nie chroniło, nawet warstewka ziemi, a pięknie rosła.

(Jak znam życie, to stchórzę i nie posieję ;:218 )
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Saskja To co innego nasiona przezimowały i takie siewki automatycznie są zahartowane ;:108
Wszystkich łapki swędzą :) mnie też ale lepiej dać sobie teraz kilka dni na wstrzymanie i potem na spokojnie czekać na wschody, niż posiać teraz i co rano zaglądać, czy żyje.

Rozmalinko jeśli chodzi o smagliczkę to też daj sobie jeszcze trochę na wstrzymanie. 3 lata temu posiałam smagliczkę osiemnastego kwietnia wzeszła bardzo szybko po czterech dniach. Bardzo się o nią bałam, ale noce były w miarę ciepłe i jakoś sobie dała radę. Zaczęła kwitnąć dwudziestego czwartego maja w miesiąc po wysianiu pod koniec maja miałam już bialutką rabatę, ale siwych włosów to ki wtedy przybyło ;:14 Jak na dzień dzisiejszy to jeszcze za wcześnie Jak chcesz spróbować to nie wcześniej niż po 20 kwietnia :)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14

Post »

Dostałam dzisiaj nasiona szałwii omszonej i języczki pomarańczowej. Czy ma sens jeszcze wysiewać? A może do gruntu?
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Szałwie omszone dostałam z AWN wzeszła mi w ciągu dwu dni. Trzymałam ją od lutego pod krzakiem w doniczce teraz wysadziłam na miejsce stałe. Myślę, że w gruncie zejdzie, ale siewki są małe więc lepiej jednak do doniczki i potem rozpikować.
Awatar użytkownika
dieseide
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2015, o 19:38

Post »

Witam. Pod koniec kwietnia stałam się posiadaczką dzialki w ROD i dopiero teraz udało mi się doprowadzić ja jako tako do porządku. Czy mogę jeszcze teraz wysiac jakieś kwiaty ? Na większej części działki będzie trawa ale wytyczylam tez klomby i przydało by się jakoś je zagospodarować. Proszę o podpowiedź, na jakie roślinki nie jest jeszcze za późno?
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Masz do wyboru masę jednorocznych, na przykład aksamitki, smagliczki, kosmosy, słoneczniki, nagietki, nasturcje... część z nich zakwitnie trochę później, ale dadzą radę nawet na trochę słabszej ziemi (no, poza słonecznikami, bo to żarłoki).
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.... i pomalutku myśl o krzewach i bylinach. Zrób projekt tych rabatek i konsekwentnie uzupełniaj. Życzę dużo radości z upraw:-))
Pozdrawiam. Ania
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Nie pomalutku, ale szybko pomyśl też o bylinach. W sklepie ogrodniczym kup mieszankę bylin średniowysokich firmy L..Wysiej je w doniczkę a potem jak będą miały po dwa trzy listki rozpikuj. Ta mieszanka jest tak dobrana, że większość bylin jeszcze ci w tym roku zakwitnie np Ślaz Mauretański, gaura, rumian żółty. Wysiej teraz łubin, złocień różowy, przetacznik, przydadzą się na przyszły rok jak już będziesz wiedziała jak mają wyglądać twoje rabaty, bo jak będziesz chciała kupować sadzonki to nie wyrobisz finansowo.
Niskie byliny to lepiej nie kupować w mieszance, ale jednogatunkowe. Bardzo łatwe do wysiewu są smagliczka skalna, gęsiówka alpejska,goździk kropkowany, trawa kostrzewa sina,. Te byliny o których pisze łatwo wschodzą i są bezproblemowe.
monika 2014
200p
200p
Od: 14 kwie 2014, o 16:28

Post »

Witam jaki kwiat mogę kupić do doniczki wiszącej,żeby nie przyciągał mszyc i na słoneczny balkon.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nigdy nie widziałam mszyc na pelargonii.
Pozdrawiam. Ania
nienia_
100p
100p
Od: 13 lut 2015, o 13:18

Post »

A ja miałam mszycę na pelargoni w tamtym roku. Byłam tak zdziwiona że liście są jakieś z nalotem że aż poszłam z listkiem do sklepu z opryskami myśląc iż to jakiś grzyb a pan mi mówi że to mszyca i dał oprysk na robaki który pomógł.

Ale na komarzycy nie miałam mszycy.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Jakie teraz można siać kwiaty aby na jesień zdążyły zakwitnąć ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”