Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Post »

Ocia
Twoje pomidory wyglądają raczej na takie:
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=74
a z trzech przyczyn podanych tam, to trzecia wygląda na najbardziej prawdopodobną
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p
Od: 4 maja 2015, o 10:36

Post »

forumowicz - dziękuję

Czym najlepiej potraktować pomidorki i w jaki sposób? Dolistnie?

Odnośnie niedoboru azotu to chyba listki są całe blade , a u moich pomidorków ewidentnie od strony ogonka
Pozdrawiam ;:131
Ola
Dziki ogród?
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piotrpex masz niedobór fosforu przy nadmiernym nawożeniu azotem.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

gicor pisze:Czy mozna robić oprysk HT ze starej receptury?(oregano tymianek alkohol?
Nie było zakazu :D
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57

Post »

Ponawiam i proszę o odpowiedzi
Vkris pisze:Dzień dobry, chciałbym poprosić Forumowiczów o pomoc w zdiagnozowaniu niedoborów w uprawie moich pomidorków. Po kilku dniach nieobecności zauważyłem na dolnych liściach krzaczków- tych najstarszych zwijające się liście z lekko fioletowym pigmentem. Zmiany najbardziej widoczne są na odmianach Malinowych i Bawolim Sercu. Faworyt i Krakus, jak na razie nie wykazuje takich objawów. Zamieszczam zdjęcie krzaka Bawolego Serca do oceny i proszę bardziej doświadczonych ode mnie o radę:

Obrazek

A to zdjęcie samego liścia:

Obrazek

I dla porównania Krakus:

Obrazek

Napiszę jeszcze kilka słów na temat wykonywanych przeze mnie zabiegów w tym sezonie dla dokładniejszego rozeznania sytuacji:
-obornik był stosowany wiosną ubiegłego roku, w tym roku nie stosowałem
-ziemia w tunelach klasy 5, piaszczysta, łatwo przepuszczalna
-połowa marca, nawiezienie tunelu Wap magiem, oraz przedsiewnie Lubofoską
-po wysadzeniu pomidorów oprysk przeciwgrzybiczny Miedzianem
-sadzonki podlewane co 3-4 dni do pełnych doniczek (widocznych pod krzakiem na zdjęciach)
-jak dotąd nie nawoziłem dolistnie, jedynie 2 razy Magiczną Siłą podlewałem krzaki w standardowej dawce w odstępie ostatnich 2 tygodni,
-jutro mam zamiar zastosować tygodniową pokrzywówkę między rzędami

Podejrzewam u siebie początki niedoborów magnezu, oraz w mniejszej mierze fosforu i azotu. Proszę Was o ocenę zdjęć i diagnozę

P.s. Przepraszam za obrócone zdjęcia, nie wiem dlaczego fotosik mi je powywracał. Mam nadzieję, że pomimo to można ocenić sytuację.
Pozdrawiam,
Krzysiek
piotrpex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2015, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

demeter pisze:piotrpex masz niedobór fosforu przy nadmiernym nawożeniu azotem.

Dziękuję bardzo za sugestię. W jaki sposób zwiększyć bezpiecznie ilość fosforu, ażeby dalej nic nie nabroić ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Vkris

Zdjęcia skorygowane

Obrazek
Obrazek
Nie wiem czemu te pomidory rosną w pojemnikach zakopanych w glebie i w innym podłożu. Ten po lewej zaczyna mieć za dużo składników w podłożu albo ma słaby system korzeniowy.. Poza tym powinien być usunięty liść wyrastający z grona kwiatowego zaznaczony na czerwono.
Ten po prawej z kolei ma początki niedoboru azotu.
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję forumowicz za poprawienie jakości zdjęć:-) Odrosty na gronach obrywam na bieżąco, mam także zamiar zacząć systematycznie usuwać po najstarszym liściu u każdego krzaka, by nie doprowadzić do choroby grzybowej (dość duża ilość krzaków posiada takie płożące się liście z racji tego, że sadzonki dość głęboko wsadziłem). Doniczki o których wspomniałeś mają pousuwane dna, a podłoże jest identyczne w całym tunelu. Na zdjęciach omylnie się wyróżnia, gdyż poprzedniego dnia pomidory były obficie podlane. Teraz gdy mi wspomniałeś o możliwym słabym rozwoju korzeni, wnioskuję, że mój leniwy pomysł nie do końca się sprawdził i to właśnie przez podlewanie pod sam krzak mogło być tego przyczyną, że krzaki "przyzwyczaiły się" do dostawania wody pod sam nos i niechętnie rozrastają się na boki. Międzyrzędzia wczoraj podlałem rozcieńczoną pokrzywówką. forumowicz, czy braki azotu na drugim zdjęciu stwierdziłeś po wzroście wegetatywnym i krępych łodygach? Czy może jest inna oznaka?
Pozdrawiam,
Krzysiek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Specjalnie miedzy innymi poprawiłem jakość zdjęć, by uwidocznić rozjaśnienia stożka wzrostu i najmłodszych liści świadczące o niedoborze azotu
Vkris pisze:niechętnie rozrastają się na boki.
Zrobiłeś im chińskie tortury. A gdzie one mają się rozrastać na boki?. Wiadra są wysokie na jakieś 30 cm, więc odcinają korzeniom dostęp do całej warstwy ornej i jeszcze głębiej. Łatwo jest też o przelanie i ten liściozwój może być tego efektem.
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proszę podpowiedzcie mi coś, nasuńcie na jakiś tor - bo sama nie wiem gdzie i czego szukać. Moje pomidory w tunelu rosną już prawie 2 miesiące, od pewnego czasu u niektórych malinówek wierzchołki są zemdlone i mocno poskręcane, mówiono mi że one takie kapryśne właśnie, ale teraz inne pomidory podobnie się zachowują. Starsze liście mają ogromne i ciemnozielone, wyglądają zdrowo - tylko te wierzchołki mają bardzo marne.
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

forumowicz dziękuję za cenne rady, przystępuję do wprowadzania zmian. Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Krzysiek
m_____m
50p
50p
Od: 27 lut 2012, o 01:54

pomidory doniczkowe,karłowe

Post »

witam
mam pytanie odnośnie sadzonek pomidorków doniczkowych
mianowicie chodzi mi o uschnięte listki na samym dole (widać na zdjęciach)
jaka może być przyczyna??

http://oi60.tinypic.com/307vuw8.jpg

Obrazek
Pozdrawiam :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Mineralka pisze:Starsze liście mają ogromne i ciemnozielone, wyglądają zdrowo - tylko te wierzchołki mają bardzo marne.
Jak u ludzi niskiego wzrostu. Góra licha ale za to dół bogaty :D i stopa nr 45 :D .

Zdajesz się na naszą wyobraźnię, a ta mówi, że mają za dużo papu.

m_____m

A gdzie ty hodujesz te pomidory ?. W ciemni fotograficznej ?. Mało światła, a dużo wody i nawozu. Oberwij te liście z dołu i daj im się zapoznać ze światłem.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”