Winorośl - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Zielona__23
50p
50p
Od: 30 mar 2010, o 18:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośl - biały nalot i pleśń

Post »

Wiecie co ten trawnik nie był nawożony- jak na razie jest "dzikawy"- nie jest koszony systematycznie, są małe chwasty ale pozbywamy się ich ręcznie. Prowadzimy budowę domu i jak na razie i dbamy w tym momencie o pole ( ogród, truskawki, maliny). Z winogronem posadzonym co metr nie było problemu...

Najbardziej prawdopodobne jest to, że sąsiad czegoś użył- ma posianą lucernę... Ale dziwię się, bo nigdy niczym tam nie pryskał... I to dziwne, bo wszystkie liście na każdej sadzonce są uschnięte..
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Wyrwij taką jedną i korzeń obejrzyj...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
DarekRz

Post »

A może po prostu miałaś przymrozek przygruntowy? Trawa obniża jeszcze temperaturę przy gruncie. Sąsiad raczej herbicydem winorośli nie uszkodził jeśli ma obok lucernę. Jakby miał zboże. wypielęgnowany trawnik - mogłoby to być prawdopodobne - a tak lucerna dwuliścienna i winorośl tez - jakby zaszkodziło winorośli, zaszkodziłoby i lucernie.
Zielona__23
50p
50p

Post »

maryann pisze:Wyrwij taką jedną i korzeń obejrzyj...
Ale że niby coś zjadło ???
Wiem, że w pod trawnikiem bywały białę alwry, chyba pędraki ale były już w zeszłym roku i rośliny rosły więc kurcze njie wiem.
Co do przymrozków możliwe, ale truskawki i pozmiomki przetrwały a myślę, że winorośl jest bardziej wytrzymała..
Zielona__23
50p
50p

Post »

Słuchajcie winogron się odrodził wypuścił nowe liście. Wydaje mi się, że wszystko było winą deszczu i czegoś co przyniósł..
Feliks196
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2013, o 20:17

Re: Winorośl - co to za choroba FOTO

Post »

W tym roku ponownie wystąpiły te same oznaki choroby. Problem dotyczy tylko odmiany Muscat Bleu. Na pozostałych winoroślach liście zdrowe.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Feliks196

Sprawdź dokładnie pod kątem antraknozy i bakteriozy. Jeśli wykluczysz wówczas możliwe będą uszkodzenia przez szkodniki lub zwyczajny wzrost sadzaków.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Feliks196
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2013, o 20:17

Post »

Na nowych liściach nie ma oznak choroby, czyli choroba została zwalczona. Nadal jednak nie wiem co było przyczyną zmian chorobowych na starszych liściach.

W jaki sposób można zdiagnozować, że jest to antraknoza czy też bakterioza oraz jakie środki na te choroby należy zastosować?
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Ja mam też problem z winogronem białym.Jak wprowadzałam się do domku rósł tam piękny winogron biały (odmiany nie znam)kiście w pierwszym roku po 1,5kg potem coś go zaatakowało cały spleśniał .Usunęłam cały krzew i po 4 latach znów w tym miejscu posadziłam winogron 2 ciemne i jeden jasny i chyba problem się powtórzył tylko na tym białym.Oto zdjęcia proszę o poradę co to może być
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
francikrecz
500p
500p

Post »

Marzena77

To mączniak prawdziwy winorośli. O zwalczaniu jest na Forum.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Witam :) Jestem początkująca jeśli chodzi o winogrośla. Mój najpierw dostał kropek na liściach a teraz jeszcze na wierzchołkach pojawił się biały nalot. Jeśli ktoś wie jak ratować mój winogron to proszę o podpowiedź. Obrazek
francikrecz
500p
500p

Re: Winorośl - na ratunek!

Post »

AguJa

Prawdopodobnie to Phomopsis viticola. Reaguje na traktowanie siarkolem.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Re: Winorośl - na ratunek!

Post »

Witam. Dziekuje za informację odnośnie problemu. Poczytalam o tej chorobie i może to jest prawdopodobnie ta ale we wczesnym stadium. Mam oprysk na maczniaka rzekomego.. czytalam ze pomaga. Jutro zrobie zabieg;) Pozdrawiam

Kupiłam siarkol dzisiaj i już moja winorośl jest nim opryskana :)
Czekam na efekty!
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”