Młody trawnik i chwasty
Młody trawnik i chwasty
Witam ,
Potrzebuję waszej pomocy w sprawie nowo posianej trawy w moim ogródku.
Z góry uprzedzam że jestem zielony w tym temacie więc każde uwagi przyjmuję na klatę
Po posianiu i dosianiu trawy pojawiło się mnóstwo zieleniny 4 listnej która ogólnie opanowała mój ogródek.
Trawa posiana na początku maja Wembley i dosiana półtora tygodnia temu.
Zrobiłem 2 fotki chwasta, poproszę o radę co z nim zrobić.
Pozdrawiam
Potrzebuję waszej pomocy w sprawie nowo posianej trawy w moim ogródku.
Z góry uprzedzam że jestem zielony w tym temacie więc każde uwagi przyjmuję na klatę
Po posianiu i dosianiu trawy pojawiło się mnóstwo zieleniny 4 listnej która ogólnie opanowała mój ogródek.
Trawa posiana na początku maja Wembley i dosiana półtora tygodnia temu.
Zrobiłem 2 fotki chwasta, poproszę o radę co z nim zrobić.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Posiany nowy trawnik + chwasty
U mnie, po kilku koszeniach chwasty zanikły. trawa je przerosła i "zadusiła"
Nic nie misiałem robic i też siłem Wembley. Teraz gęsta równa murawa
Nic nie misiałem robic i też siłem Wembley. Teraz gęsta równa murawa
Jak tylko takie chwasty to po kilku koszeniach nie będzie po nich śladu.
Czy można zastosować jakiś środek aby się one nie pojawiały ? jest ich sporo , na zdjęciu jest tylko kawałeczek ogródka uchwycony.
Wypielić to zajęło by mi ze 2 dni, a wiem że są specyfiki gdzie zostaje tylko trawa po rozpyleniu i chwast więdnie.
Pozdrawiam
Wypielić to zajęło by mi ze 2 dni, a wiem że są specyfiki gdzie zostaje tylko trawa po rozpyleniu i chwast więdnie.
Pozdrawiam
Ja tam bym świeżo zasianej trawki nie pryskał... kilka koszeń i będzie git
A jak nie to wtedy starane, mniszek.. itp
A jak nie to wtedy starane, mniszek.. itp
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I dodaj: żeby trawie nie zaszkodziło... Nie.luk3x pisze:Czy można zastosować jakiś środek aby się one nie pojawiały ?
Posłuchaj przedmówców- koś zgodnie ze sztuką zakładania trawnika, a na ewentualny oprysk dwuliściennych przyjdzie(albo nie) czas za rok.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Dziękuje za rady.
Czy możliwe jest że trawę która kupiłem Graminexu Wembley zmieszano że wyskoczyły takie chwasty ?,patrze na sąsiadów i mają ładną trawkę bez zbędnych chwastów też świeżo zasianą
Czy możliwe jest że trawę która kupiłem Graminexu Wembley zmieszano że wyskoczyły takie chwasty ?,patrze na sąsiadów i mają ładną trawkę bez zbędnych chwastów też świeżo zasianą
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie, nieprawdopodobne!
Chwasty są wszędzie, a niekiedy ich nasionka czekają 50 lat aż znajdą się pod wierzchem gleby i wtedy wykiełkują. Czasem z wiatrem przylecą....
Sąsiadom nie zazdrość, ten się śmieje, kto się śmieje ostatni. Choć klucz do dobrego trawnika obejmuje jednak przede wszystkim to, co przed siewem.
Chwasty są wszędzie, a niekiedy ich nasionka czekają 50 lat aż znajdą się pod wierzchem gleby i wtedy wykiełkują. Czasem z wiatrem przylecą....
Sąsiadom nie zazdrość, ten się śmieje, kto się śmieje ostatni. Choć klucz do dobrego trawnika obejmuje jednak przede wszystkim to, co przed siewem.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: jaka to trawa?:)
Chwasty wschodzą i tyle, pewnie chwastnica albo perz.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 cze 2015, o 07:58
Chwast opanowuje świeżo założony trawnik
Witam,
od kwietnia zakładam trawnik na swojej działce, nie idzie mi to najlepiej....aktualnie mam problem z chwastami, szczególnie z jednym, którego zdjęcie poniżej, co powinnam robić żeby zagęścić trawę, dosiewki już były ale jakoś mam wrażenie nic z tej dosiewanej trawy nie wychodzi, staram się podlewać i kosić regularnie, ale co z tym zielskiem, czy jakieś specyfiki chemiczne??
od kwietnia zakładam trawnik na swojej działce, nie idzie mi to najlepiej....aktualnie mam problem z chwastami, szczególnie z jednym, którego zdjęcie poniżej, co powinnam robić żeby zagęścić trawę, dosiewki już były ale jakoś mam wrażenie nic z tej dosiewanej trawy nie wychodzi, staram się podlewać i kosić regularnie, ale co z tym zielskiem, czy jakieś specyfiki chemiczne??
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chwast opanowuje świeżo założony trawnik
Z chemią to nie ma co szaleć. Jeśli podłoże było przygotowanie w miarę przyzwoicie, to moim zdaniem słońce, woda, i kosiarka trawie wystarczą a dwuliścienne chwasty się cofną.
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Re: Chwast opanowuje świeżo założony trawnik
Skupiłabym się na częstym koszeniu, żeby zagęścić trawnik, ale nie za nisko. Chwastów bym nie ruszała teraz. Jak trawa zagęści się to wyprze chwasty.
Aga