Papryka do gruntu. Część 5
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 5
5 szt w glebie od tygodnia : Peter Orange i Yellow, 2 Balopero Purple ( kilka liści zmarzło), Pimentos d" Padron.
Wszystkie mają zielone pąki. Ziemia lekka , pod korzeń dałem kurzak wymieszany z ziemią.
Reszta czeka aż się ociepli.
Wszystkie mają zielone pąki. Ziemia lekka , pod korzeń dałem kurzak wymieszany z ziemią.
Reszta czeka aż się ociepli.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój Pimientos wysadzony kilkanaście dni temu,ma po dwa malutkie owocki.Posadziłem go w zacisznym miejscu za folią.Mam nadzieję,że już nie opadną.Dzisiejsza nocka ostatnia zimna u mnie prognozują od godz.5 do 7 +5*C.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Mój balkonowy Pimientos miał pierwszy jeszcze zielony ok 5 cm długości owoc, został skonsumowany, jako 1 duży okaz.
W smaku był jak normalna słodka zielona papryka, teraz w kolejce czeka zielone Habanero.
W smaku był jak normalna słodka zielona papryka, teraz w kolejce czeka zielone Habanero.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj wsadziłam swoją słodką paprykę,carycę ,robertę i yolo vonder.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, swoją paprykę będę wysadzała w sobotę,, po raz pierwszy z własnej rozsady, nie sądziłam, że paprykę też może zaatakować ZZ
Czy do oprysku OW na papryce dodajecie HB?
Pozdrawiam
Czy do oprysku OW na papryce dodajecie HB?
Pozdrawiam
Możesz dodać krochmal.
- Rzepka
Dziękuję.
Dla amatorów OW w Kauflandzie ocet jabłkowy Jamar 0,5l za 1,89 zł. Skład podany to ocet fermentacji jabłkowy i pirosiarczyn sodu. Czyli taki jaki powinien być. Juz nie raz się spotkałem z octem jabłkowy gdzie skład to ocet spirytusowy z sokiem jabłkowy.
Korzystając z okazji zapytam się czy robiąc koncentrat OW można dodać czysty węglan wapnia do octu pomijając robienie zawiesiny (brak powoli miejsca na butelki się robi) czy te niecałe 200 ml wody robi różnicę? Czyli by wyszło 26g CaCO3 na 0,5l octu 6%.
Korzystając z okazji zapytam się czy robiąc koncentrat OW można dodać czysty węglan wapnia do octu pomijając robienie zawiesiny (brak powoli miejsca na butelki się robi) czy te niecałe 200 ml wody robi różnicę? Czyli by wyszło 26g CaCO3 na 0,5l octu 6%.
Reakcja przebiega tak :
CaCO3 + 2[ CH3COOH ] = Ca[ CH3COO ]2 + CO2 + H2O
Mol CaCO3 waży 100g, mol kwasu octowego - 70 g
Jeśli podstawimy te liczby do wzoru reakcji widzimy,że aby zobojętnić do końca100 g kredy potrzeba 2 x 70 g kwasu octowego. W pół litrze octu 6 %jest czystego kwasu octowego
6 x 500/100= 30 g
Skoro do zobojętnienia 140 g kwasu octowego potrzeba 100 g kredy, to aby zobojętnić 30 g kwasu octowego potrzeba:
30 x 100/ 140 = 22 g kredy
Kredy należy dać z pewnym naddatkiem jako, że przeważnie nie mamy do czynienia z chemicznie czystym węglanem wapnia
Należy więc dodać 26 g
Ten post jest zwłaszcza dla tych,których chemia rajcuje
Naddatek kredy poza tym powinien gwarantować, że po reakcji odczyn powinien nie być kwaśny a lekko zasadowy . Dlaczego ?
Z tego wynika,że środowisko zasadowe nie sprzyja rozwojowi grzybów.
CaCO3 + 2[ CH3COOH ] = Ca[ CH3COO ]2 + CO2 + H2O
Mol CaCO3 waży 100g, mol kwasu octowego - 70 g
Jeśli podstawimy te liczby do wzoru reakcji widzimy,że aby zobojętnić do końca100 g kredy potrzeba 2 x 70 g kwasu octowego. W pół litrze octu 6 %jest czystego kwasu octowego
6 x 500/100= 30 g
Skoro do zobojętnienia 140 g kwasu octowego potrzeba 100 g kredy, to aby zobojętnić 30 g kwasu octowego potrzeba:
30 x 100/ 140 = 22 g kredy
Kredy należy dać z pewnym naddatkiem jako, że przeważnie nie mamy do czynienia z chemicznie czystym węglanem wapnia
Należy więc dodać 26 g
Ten post jest zwłaszcza dla tych,których chemia rajcuje
Naddatek kredy poza tym powinien gwarantować, że po reakcji odczyn powinien nie być kwaśny a lekko zasadowy . Dlaczego ?
http://5prawnatury.pl/mikroby-wartosc-pH-5-praw-natury/3. Stadium grzybowe/drożdżowe (endobiont) - wymagające kwaśnego pH.
Z tego wynika,że środowisko zasadowe nie sprzyja rozwojowi grzybów.
Dziękuję bardzo ja akurat mam CaCO3 gat. czysty. Super rozpisane
- Rzepka
Moja wysadzona do gruntu papryka jest jakaś żółtawa
Dopóki rosła w kubkach, jakoś ładniej wyglądała, teraz porobiły się wypłosze, do tego zaatakowały ją mszyce i musiałam pryskać.
Co jej zaaplikować, żeby ją wzmocnić, nie chciałabym się zbłażnić w pierwszym roku uprawy, bo zdaniem okolicznych " znawców" papryka w gruncie mi się nie uda.
Pozdrawiam
Dopóki rosła w kubkach, jakoś ładniej wyglądała, teraz porobiły się wypłosze, do tego zaatakowały ją mszyce i musiałam pryskać.
Co jej zaaplikować, żeby ją wzmocnić, nie chciałabym się zbłażnić w pierwszym roku uprawy, bo zdaniem okolicznych " znawców" papryka w gruncie mi się nie uda.
Pozdrawiam