Uwiąd -Askochytoza- więdnięcie i zamieranie pędów powojników
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chory clematis
Dziś widzę że kolejny ma małe przyrosty. Może trzeba dać im czas. W sumie sąsiadka kupiła w biedronce w tamtym roku nie rósł wcale a w tym roku ładnie ruszył.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
maryann pisze:tu nic innego nie pomoże, jak zacieniowanie aż roślina wyraźnie ruszy
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Kiedyś gdzieś doczytałam ,że może to być zbyt duża ilość żelaza . Prawdopodobnie zasolenie gleby.mati1999 pisze:A jemu co ?
Nawoziłeś ?
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
błękitny anioł cos z nim nie tak
Witam. Od wielu lat mam zasadzonego powojnika błękitny anioł. Przez lata rozrastal sie jak szalony i zasypywal kwiatami. Pedy mialy dlugosc do 3m. Od dwoch lat zamiast tak jak zawsze miał minimum 12 pędów, ma 5-6 i to bardzo slabe dlugosci max 1 metr. Niektore pedy maja soczyste lecz skarlowaciale liscie. Kwiaty mozna policzyc na palcach rąk. Nie mam pojecia co sie stało i co dalej robic.
Może coś go podgryza - nornica, turkuć podjadek... a może przeszedł pod nim kret ?
Zauważyłeś jakieś ślady ?
Zauważyłeś jakieś ślady ?
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Też o tym myślałem. Na pewno nie kret ale może jakieś robale. Jeżeli tak, to w jaki sposób z tym walczyć.
a widziałeś te robale ? Może zrób zdjęcie i zamieść, żeby było wiadomo , co to za przeciwnik i jak za niego się zabrać.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kto pomoże w sprawie tych przebarwień na liściach.
Erazm , wygląda na jakąś przypadłość grzybową. Może prewencyjnie spróbuj prysnąć Topsinem, chore liście oberwij.
Nikonel - nie wykopuj ! Osłabisz go jeszcze bardziej. Pokaż zdjęcia, może coś wspólnie poradzimy. Tu wielu forumków przerabiało już różne przypadki, więc warto zasięgnąć języka.
Nikonel - nie wykopuj ! Osłabisz go jeszcze bardziej. Pokaż zdjęcia, może coś wspólnie poradzimy. Tu wielu forumków przerabiało już różne przypadki, więc warto zasięgnąć języka.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zrobiłem to - zerwane liście i oprysk Topsinem.