Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
A z pH gleby wszystko ok?
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy sadzeniu sprawdzałam i było 6.8- 7.0
Ziemię mam gliniastą i po dwutygodniowych opadach jest bardzo mokro. Może korzenie zalane?
Ziemię mam gliniastą i po dwutygodniowych opadach jest bardzo mokro. Może korzenie zalane?
Pogoda rzeczywiście wpływa na ocenę niedomagań pomidorów . Mieszkamy w sumie w tym samym regionie. Sadziłem do gruntu pomidory praktycznie w tych samych terminach. Pierwsze 4 krzaki wsadzone z konieczności do gruntu były przeznaczone na balkon. One o tyle wyglądają gorzej, że mają ciemnozielone matowe liście wskutek niedoboru fosforu, ale nie fioletowe. Dwa rzędy z trzech mam nakryte flizeliną i te są bez zarzutu. jeden rząd nie jest przykryty i nie ma ani niedoboru fosforu ani chlorozy manganowo- żelazowej tak jak na Twoich. Deszczu było sporo a do tego mam glebę naturalnie wilgotną, więc też miałaby prawo wystąpić chloroza jak u Ciebie a nie ma. Stąd wnioskuję , że poza warunkami atmosferycznymi albo Twoja gleba ma wysokie pH albo wysoki poziom wapnia. Być może, że pomidory miały ostatnio nadmiar wilgoci co przy uprawie na płasko mogło spowodować taki objaw. Ja uprawiam na redlinach ,więc warunki glebowe są nieco inne. Zrób im oprysk dolistny nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami dwukrotnie w ciągu tygodnia.
Dodam ,co może najistotniejsze, że gleba była tej wiosny ponownie analizowana i doprawiona wg analizy.
Dodam ,co może najistotniejsze, że gleba była tej wiosny ponownie analizowana i doprawiona wg analizy.
Masakra co za dzień idę na działkę a tu okno wywalone w domku sajgon, wezwałam policje dobrze że to w Niemczech, myślałam że jak w Polsce przyjadą powiedzą niska szkodliwość czynu i koniec , a tu nie przyjechali ściągneli odciski zabezpieczyli wszystkie ślady , spisali co zniknęło i sprawa się nie przedawnia , no jestem w szoku miałam zrobić zdjęcie krzaków pomidorów ale zrobię jutro bo już jakoś głowy nie miałam.
Pozdrawiam Kamilla
Do południa byłam z Tobą, ale mimo zimna dałam radę wysadzić 36 sztuk pod wiatą. Większość nowych odmian z akcji- 22 sztukiAlyaa pisze:Ciekawa jestem czy zostałam sama z nieposadzonymi pomidorami. Ale pogoda paskudna ;/ Z pomocą mojego posadzę je w 2 dni wszystkie. Dzisiaj wiatr wręcz lodowaty ;/
i 14 pewniaków.
Pozdrawiam, Feliksa
Skoro wiesz, że masz takie pH gleby/ przy pomiarze kwasomierzem polowym może być faktycznie nawet 7,5/ to przyjmij raz na zawsze aby wiosną obowiązkowo uzupełnić azot po zimie siarczanem amonu a unikniesz wielu niespodzianek. 0,5 kg/10 m2 co wiosnę. Poza tunelem z nieściąganą na zimę folią ! Nawóz ten zakwasza glebę, a poza tym, azot z tego nawozu nie jest wymywany przez deszcz.Margo_margo pisze:Przy sadzeniu sprawdzałam i było 6.8- 7.0
Tu właśnie jest zasadnicza różnica miedzy Twoimi pomidorami, a moimi. Ja mam oznaczone w analizie pH 7,18 i na wiosnę rozsypałem właśnie siarczan amonu. To daje prawie połowę potrzebnej pomidorom dawki azotu. Resztę pociągną sobie z obornika a potem dostaną saletrę potasową jako, że w analizie wyszedł mi spory niedobór potasu. W każdym razie widzę, że po tegorocznym doprawieniu gleby do posiadanej analizy pomidory całkiem inaczej zachowują się nawet przy tej fatalnej pogodzie.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz pisze:Pogoda rzeczywiście wpływa na ocenę niedomagań pomidorów . Mieszkamy w sumie w tym samym regionie. Sadziłem do gruntu pomidory praktycznie w tych samych terminach. Pierwsze 4 krzaki wsadzone z konieczności do gruntu były przeznaczone na balkon. One o tyle wyglądają gorzej, że mają ciemnozielone matowe liście wskutek niedoboru fosforu, ale nie fioletowe. Dwa rzędy z trzech mam nakryte flizeliną i te są bez zarzutu. jeden rząd nie jest przykryty i nie ma ani niedoboru fosforu ani chlorozy manganowo- żelazowej tak jak na Twoich. Deszczu było sporo a do tego mam glebę naturalnie wilgotną, więc też miałaby prawo wystąpić chloroza jak u Ciebie a nie ma. Stąd wnioskuję , że poza warunkami atmosferycznymi albo Twoja gleba ma wysokie pH albo wysoki poziom wapnia. Być może, że pomidory miały ostatnio nadmiar wilgoci co przy uprawie na płasko mogło spowodować taki objaw. Ja uprawiam na redlinach ,więc warunki glebowe są nieco inne. Zrób im oprysk dolistny nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami dwukrotnie w ciągu tygodnia.
Jesteś niezastąpiony forumowicz.forumowicz pisze:Skoro wiesz, że masz takie pH gleby/ przy pomiarze kwasomierzem polowym może być faktycznie nawet 7,5/ to przyjmij raz na zawsze aby wiosną obowiązkowo uzupełnić azot po zimie siarczanem amonu a unikniesz wielu niespodzianek. 0,5 kg/10 m2 co wiosnę. Poza tunelem z nieściąganą na zimę folią ! Nawóz ten zakwasza glebę, a poza tym, azot z tego nawozu nie jest wymywany przez deszcz.Margo_margo pisze:Przy sadzeniu sprawdzałam i było 6.8- 7.0
Pierwszy oprysk Florvitem zrobię jutro skoro świt.
Jeszcze dopytam- pryskać wszystkie jak leci (mam w sumie 17 odmian) czy tylko te, które pokazały niedobory? Wszystkie dostały obornik suszony w dołki ale np Stupice miał "baranie rogi" przez kilka dni.
Myślę, że ta wersja z pH jest najbardziej prawdopodobna ale oczywiście nie mogę wykluczyć także wapnia. Miałam robić analizę wiosną ale zawaliłam
Siarczan amonu na wiosnę zapisany
Jesienią będę przerabiać/ powiększać warzywnik i zanim coś dodam do ziemi zrobię analizę
Nie pryskaj tych, które nie mają chlorozy, bo mogą to być odmiany generatywne i mogą dostać " skrętu kiszek"
I jeśli masz ciężką glebę, skłonną do zatrzymywania na powierzchni wody, daj pomidory na redliny.Siarczan amonu na wiosnę zapisany
Gosia. Tylko nie florovit. Wątków pomidorowych nie czytasz?
Po jakim czasie objawy chlorozy powinny ustąpić?
Ja 24.05 podlewałam wodą z gnojówką z pokrzyw, wczoraj rano pryskałam dolistnie nawozem wieloskładnikowym, mam nadzieję że dzisiaj uda mi się sprawdzić pH gleby.
Ja 24.05 podlewałam wodą z gnojówką z pokrzyw, wczoraj rano pryskałam dolistnie nawozem wieloskładnikowym, mam nadzieję że dzisiaj uda mi się sprawdzić pH gleby.
Moim zdaniem, dobrze że nie posadziłaś, moje mokły od tygodnia i teraz się martwię czy nic im nie będzie.Alyaa pisze:Ciekawa jestem czy zostałam sama z nieposadzonymi pomidorami. Ale pogoda paskudna ;/ Z pomocą mojego posadzę je w 2 dni wszystkie. Dzisiaj wiatr wręcz lodowaty ;/
forumowicz ja też jestem ciekawa tej konstrukcji
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A u mnie sucho. Miejscami przeraźliwie sucho. Po raz pierwszy od 4 lat będę musiał podlewać pomidory po posadzeniu
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dzisiaj podlałam swoje siarczanem ,ale 2 mają takie same rozjaśnienia na czubkach i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam?forumowicz po analizie zaleciłeś mi pogłównie nawieżć saletrą potasową ,czy mógłbyś mi napisać kiedy mam to zrobić?
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa