Iwonko ja też robiłam 2 serie na miód z kwiatów mniszkaiwona0042 pisze: Syropy z mniszka zrobione, a dziś nastawiłam z sosny 3 słoiki
A trzeci rzut zbierania i skubania kwiatów był duży bo i potrzeba spora ... każdy wiek ma swoje prawa ... Zasypuje te płatki partiami i w temperaturze pokojowej maceruje się nawet do 3 lub 4 tygodni.
Agatra - Kasiu miło mi powitać Cię w gronie przyjaciól "leków naturalnych" .
Bluszczyk kurdybanek kupowałam kilka lat aż wreszcie w ub roku trafiłam na miejsce gdzie rośnie... jakież było moje zdziwienie ,że herbatka z niego wspaniale smakuje i cudnie pachnie
Dlaczego tego nie czułam pijąc kupione zioła ze sklepu zielarskiego ?
Pozdrawiam i zapraszam na częste wizyty i dyskusje, a także dzielenie się swymi doświadczeniami.
marzena 63 - Marzenko kwiaty z głogu zbieraj i susz .
Dla mnie to najlepsza metoda i najtańsza. Poza tym jakby tak wszystko przerabiał na syropki to nie wiem co z naszą wagą - pewnie by poszła w górę i to sporo
My w domu cyklicznie pijemy napar zrobiony 1 łyżki suszonych i lekko pokruszonych kwiatów, zalewamy wrzącą wodą choć ja wolę mlekiem .
Po zalaniu odstawiam na 20-30 minut pod przykryciem. cedzę, dodaje ulubiony miód i wypijam w dwóch porcjach w ciągu dnia (takie sa zalecenia) .
Stosować regularnie przez minimum 3 miesiące.
Jak zwykle z braku czasu podeprę sie opracowaniem mojego guru Dr Henryka Różańskiego http://rozanski.li/?p=297
Jest sporo gotowych preparatów do kupienia ale swoje to radość i duma,że chcemy i możemy mieć własne.
halinkab - Halinko witam serdecznie i zapraszam.
Dbajmy wspólnie o zdrowie naszych bliskich i własne korzystając z tego co natura daje.
A teraz Agnieszko ............. namówię Cie do siewu ciekawej roślinki o nazwieperla pisze:Krysiu
Skrycie podczytuję ten wątek od jakiegoś czasu.
Jest bardzo potrzebny i ciekawy.Wiele przepisów już wykorzystałam,za które .
Syropek z mniszka i z pędów sosny mam, a teraz kolej na.
Cardiospermum halicacabum Linne (nasiona serca, winorośl balonowa, Miłość w obłoku)
Nasionka są w sprzedaży - wielkość ciut mniejsze niż groch - czarne z pięknym wzorkiem czyli białe serduszko na czarnym tle.
Wyrośnie z tego delikatne pnącze , którego kwiaty są niepozorne ale torebki nasienne juz tak.
Nasiona te, które wypadną jesienią z torebek i dostana sie do gleby nie wymarzają i wiosną w odpowiednim czasie zaczną wschodzić ... wygodne prawda?
tak wygląda na siatce ogrodzeniowej kardiospermum zielone
A to juz baloniki - torebki nasienne do suszenia .
Przy nim zero roboty bo na początku pomagam się zaczepić siatki a potem samoobsługowo rośnie.
Jesienią całość przycinam i suszę aby mieć zapas.
To ziółko saponinowo-fitosterolowe jest cenne dla nas i zawiera wiele innych ważnych składników.
Niedawno robiłam dość silny intrakt bo jakieś bóle przypomniały sobie o mnie
Przy okazji też winko z miodem i zielem macerujące się przynajmniej miesiąc.
Pod pilne potrzeby zrobiłam także maść na bolące miejsca i krem do twarzy i ciała.
każda z nich ma inny zestaw ziół. Maść i krem robie na oleju kokosowym .
Dużo tego nie trzeba uprawiać bo mikstury z nich zażywa się krótko i dopiero po 2 lub 3 miesiącach powtórka w zależności od tego co zażywamy.
Zacytuje fragment opracowania Dr H. Różańskiego i namawiam do zapoznania się z całym artykułem bo warto http://rozanski.li/?p=2870
Do kupienia w różnej postaci - z problemami skóry dobry jest krem regeneracyjny z dodatkiem innych składników działający na wiele schorzeń trudnych do leczenia.Działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgorączkowe, pierwotniakobójcze (antymalaryczne), przeciwwrzodowe, pobudzające miesiączkowanie, pobudzające przemianę materii, hamujące autoagresję immunologiczną, moczopędne, rozwalniające, czyszczące krew (depurativum).
Hamuje rozwój Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Shigella boydii, Salmonella typhimurium.
Wskazania: neurodermatitis, eczema (wypryski), dermatosis, acne, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca (psoriasis), toczeń (lupus), kuracje odtruwające, cukrzyca, wrzody żołądka, skąpe i bolesne miesiączkowanie, niepłodność na tle immunologicznym, zakażenia pierwotniakami przewodu pokarmowego i krwi, przerost gruczołu krokowego, przewlekłe choroby alergiczne.
Nalewka z ziela świeżego lub suchego to cenny składnik maści/kremu dermatologicznego (15% preparaty; nalewka na alkoholu 50% 1:3).
Kupowałam choć bardzo drogi ale chcąc uniknąć sterydów itd warto bo dla mnie to "roślinny kortizon"
Faktyczni Asiu trochę za późno na zbiory kwiatów mniszka ale może warto się rozejrzeć - u nas kwitną choc już nie tak obficie...asma pisze:Krysiu-znasz może skuteczny sposób na ZAPALENIE ROZCIĘGNA PODESZWOWEGO?
Mniszek muszę dorwać wy już macie porobione,a ja zapomniałam
Na co stosujecie miodek z mniszka?
O właściwościach czyli "na co, po co ... itd" pisałam w cz.I na stronie 12 i 13
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p1537846
Zapalenie rozcięgna podeszwy ... współczuję bo ja miałam problemy z rozcięgnem prawej dłoni ale masaże, fizykoterapia i specjalne ćwiczenia na mini przyrządzie na wzmocnienie rozcięgna dały duże efekty.
Do masowania używałam oleju wysyconego roslinami o działaniu przeciwzapalnym i p.bólowym.
Efekt taki,że skierowanie za zabieg wylądowało w koszu juz dość dawno temu... owszem ... czasami coś czuje jak ostro popracuję ale uważam na siebie i jest dobrze.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na koniec wrócę jeszcze do mniszka lekarskiego - przeczytajcie ten artykuł - namawiam
mniszek w fitoterapii w świetle współczesnych badań; ~
mniszek a nowotwory i wirusy ? czyżby sprzyjał?!
http://rozanski.li/?p=385
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
I co Wy na to ???