Czy środki ekologiczne zabijają?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2014, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy środki ekologiczne zabijają?
Witam
Może się to Państwu wydać dziwne, ale ja nie chce zabijać mszyc tylko zależało by mi na tym żeby je odstraszyć i żeby sobie poszły:)
czy te wszystkie środki i wywary, napary itd eko to odstraszają czy zabijają?
Może się to Państwu wydać dziwne, ale ja nie chce zabijać mszyc tylko zależało by mi na tym żeby je odstraszyć i żeby sobie poszły:)
czy te wszystkie środki i wywary, napary itd eko to odstraszają czy zabijają?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Czy środki ekologiczne zabijają?
Są też środki, które powodują bezpłodność owadów, ale nie można żałować róż, gdy płoną lasy.
A co byś zrobił z mrówkami, bo one mszyce hodują na roślinach, a nadwyżki zabijają. Takie jest życie, że silniejszy musi zabić słabszego, aby mógł przeżyć. Nawet dzieci ważki mogą zabić swoją matkę:
A co byś zrobił z mrówkami, bo one mszyce hodują na roślinach, a nadwyżki zabijają. Takie jest życie, że silniejszy musi zabić słabszego, aby mógł przeżyć. Nawet dzieci ważki mogą zabić swoją matkę:
Ciekawostka
To jedne z niewielu owadów, u których postać dorosła może paść ofiarą postaci larwalnej. Dzieje się tak czasami podczas składania jaj przez samice do wody.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Jeśli jest temat mrówek, które hodują mszyce, to w jaki sposób skutecznie ich się pozbyć z działki?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2014, o 20:35
Wiem o współpracy mszyc z mrówkami, zresztą na zaatakowanych roślinach można i zauważyć pajęczaki i muchy, więc tam łańcuch pokarmowy jest większy. Natomiast, ja nie czuję, że w moich kompetencjach jest zabijanie ich, bo moje życie nie zależy od tego, a ładny wiciokrzew czy róża dla mnie nie jest warta zabijania. Mogę się bez tego obyć. Natomiast pytam Was czy środki eko zabijają czy odstraszają? Co mam na myśli pisząc odstraszając?Otóż: czy np: po wywarze z pokrzywy ( która widzę na łące też jest mocno zaatakowana, czego nie rozumiem, bo niby preparaty na bazie pokrzywy odstraszają ) one po prostu stwierdzają, że im coś śmierdzi i idą szukać dalej czy umierają?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 cze 2014, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli chodzi o preparat z pokrzywy, to na mszyce działa on zabójczo nie odstraszająco. Pryskałem 4 dni temu i wczoraj większość była wysuszona.
BTW nie do końca wiem jak ten preparat z pokrzyw działa, zgaduję że mszyce zatruły się nadmiarem garbników lub innych substancji uwalnianych z pokrzyw, bo skutki działania zaczęły się objawiać dopiero trzeciego dnia po zastosowaniu. Niewiele brakowało a już bym napisał, że to nie działa ;D
BTW nie do końca wiem jak ten preparat z pokrzyw działa, zgaduję że mszyce zatruły się nadmiarem garbników lub innych substancji uwalnianych z pokrzyw, bo skutki działania zaczęły się objawiać dopiero trzeciego dnia po zastosowaniu. Niewiele brakowało a już bym napisał, że to nie działa ;D
A ja opryskuję rośliny moczem i żadnych mszyc nima.