Borówka amerykańska - 6 cz
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
To prawda, że borówki zawiązują owoce również bez owadów, ale po owadach są większe. Piękne te twoje borówki, Eddy, mają takie zdrowe liście.
A pozyskiwanie ziemi z lasu jest niestety nielegalne, chyba że ktoś ma tyle swojego lasu.
-- 28 maja 2015, o 19:22 --
Nasir, wystarczy wpisać hasło cięcie borówki chociażby na youtube, jest masa instrukcji i wyjaśnień.
A pozyskiwanie ziemi z lasu jest niestety nielegalne, chyba że ktoś ma tyle swojego lasu.
-- 28 maja 2015, o 19:22 --
Nasir, wystarczy wpisać hasło cięcie borówki chociażby na youtube, jest masa instrukcji i wyjaśnień.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 kwie 2015, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej
Podaje link do mojego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=3xdJ6KiRJps
Ostatnie dwa krzaczki nie mają prawie liści tylko same kwiatki, dodam, ze roslinki zostały posadzone w ubiegłym roku.
Wie ktoś dlaczego tak się dzieje?
Podaje link do mojego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=3xdJ6KiRJps
Ostatnie dwa krzaczki nie mają prawie liści tylko same kwiatki, dodam, ze roslinki zostały posadzone w ubiegłym roku.
Wie ktoś dlaczego tak się dzieje?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak zachowują się stare pędy.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 kwie 2015, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałem okazję dostać próchnicę i ściółkę leśną podczas budowy nowej drogi przez las.Przy cięciu borówki nie ma reguł,każda wymaga indywidualnego podejścia,wycinam pędy:ogołocone z liści,wysokie,zdrewniałe,lub pokładające się na ziemi i młode lecz cienkie nie rokujące dobrych przyrostów.
Dzięki wielkie. Przygotuję się na następny rok do przycinki.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Wycięłam kolejne kawałki pędów (obumierają wierzchołki), niestety może za mało wcześniej wycięłam lub za słabo zasmarowałam i znowu martwica w dwóch pędach szła w dół więc musiałam poświęcić świeże pędy które wyrosły do tej pory.
Zauważyłam dzisiaj niepokojącą sprawę, w zdrewniałym pędzie powstało pęknięcie (w skutek rozłamania pędu z gałązką), czy związać to pęknięcie czy wyciąć gałązkę i zasmarować ranę?
Zauważyłam dzisiaj niepokojącą sprawę, w zdrewniałym pędzie powstało pęknięcie (w skutek rozłamania pędu z gałązką), czy związać to pęknięcie czy wyciąć gałązkę i zasmarować ranę?
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
Wytnij i zasmaruj,tak najprościej.Raczej marne szanse,że się zrośnie.
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
kaLo i Glinka czym smarujecie obcięte pędy?
-
Jest kilka.Obecnie mam Ekoderma.Jest jeszcze ze dwie o zbliżonych nazwach.Nie wiem,czy jeszcze produkują Funaben 03PA,ostatnio go nie widziałem.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja mam kupiony dendromal (zamiennik funabenu, bo nie mogłam go znaleźć, a jak znalazłam to już miałam kupiony dendromal ). kaLo funaben widziałam w Castoramie (ale nie wiem czy masz na myśli jakiś specyficzny, czy wszystkie mają taki sam skład).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2015, o 14:18
Moje wszystkie pędy są tak samo stare wszystkie zdrewniałe, dlatego myślałam o radykalnym cięciu całej borówki.Eddy pisze:Małgosiu cięcie Twoich krzaczków rozłóż na 3 lata,po 2 najstarsze pędy w każdym roku.Młode zostawiaj 2-3 sztuki rocznie ,przycinając je na 80cm aby się rozkrzewiły.A jeżeli chodzi o chemię .mam działkę 35 lat i tylko kilkakrotnie użyłem Miedzianu.Jeżeli zaczniecie lać truciznę zabijecie na działce wszystko.Pod moimi borówkami rosną wrzosy ,żurawina,borówka brusznica a nawet grzyby kanie i ja mam na to lać truciznę .Pozdrowienia ze Świnoujścia.Edward.
A nawet jak wybiorę sobie 2 pędy do ucięcia to w którym miejscu to zrobić?? czymś posmarować??
a młode przyciąć na wysokości 80 cm od ziemi??
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Jeśli chodzi o przycięte pędy najlepiej przycinać kilka cm nad linią gleby, przycięte końce smarujesz maścią ogrodniczą. Kilka postów wcześniej ktoś o tym wspominał.
Chciałabym odnieść sie do zdjęć Sztuczka A właściwie do zdjęcia 2 i kwiatków na nim. Kwiaty jakby obwiędłe i zbrązowiały. a do tego ślady na łodydze.
To raczej nie jest normalne. Co to jest?
I kolejny mój problem- oto co dzisiaj odkryłam na borówce!!! Powiem szczerze że zaczynam mieć dość tej " bezproblemowej" borówki.